En rad bluffsidor inför julhandeln? Vad gör man?

Permalänk
Medlem

En rad bluffsidor inför julhandeln? Vad gör man?

Satt och letade julklappar och hittade en sida som sålde det jag sökte mycket billigare än på andra ställen. Blev snabbt misstänksam då hemsidan är skapad för en enda produkt, en automatisk ljussläckare. Försökte se vad företaget bakom heter men hittade ingenting. Och efter lite undersökande så kan jag konstatera att sidan registrerats 24:e november, fast de har trovärdiga recensioner (stulna från andra sidor) sedan ett år tillbaka. I deras "Vanliga Frågor" har de glömt ändra namnet när de copypastat från en annan sida de lagt upp med liknande koncept. Efter lite googlande så kan man konstatera att det finns en hel rad hemsidor med fejkade recencioner och allt. På en bild i en recension kan man se på addresslappen att bilden är stulen från någon i Brasilien. Hemsidorna misslyckas med i princip alla säkerhetskontroller man gör på dem.

Tycker det finns ganska mycket fog för att säga att allt är fejkat, det är väl troligt att de bara slängt upp en rad frontar för saker de faktiskt har för avsikt att beställa och skicka från aliexpress i kundens namn. Men det är rätt stor risk att de inte har för avsikt att skicka något alls. Frakten är 6-12 arbetsdagar och man kan endast kontakta dem via mail. På så sätt kan de plocka in hundratals beställningar på olika produkter på olika sidor till efter Jul innan någon kan anmäla dem för något.

Så vad gör man? Kan väl inte riktigt anmäla dem någonstans? Bryter de mot någon lag med fejkade recensioner och när de inte uppger korrekta uppgifter på sina sidor?

För den intresserade så är det följande sidor jag hittills hittat:

Permalänk
Medlem