Extern hdd slutade läsa filer

Permalänk
Medlem

Extern hdd slutade läsa filer

Precis som rubriken säger.
Har en extern som jag har fullt med gamla filmer o bilder som jag inte vill bli av med.
Skulle kopiera över lite filer från den till skrivbordet o så bara laddade det utan att hända något. Sedan hängde sig utforskaren.
Så ja kopplade ur den o gick in i utforskaren o kopplade in den o då hängde det sig igen.
Fick det inte o fungera så jag valde att ta ur den ur kabinetten.
Kopplade in den internt i datorn men då laddade inte windows.
Testade igen o då laddade windows även om det tog typ 10 min o komma in tillslut.
Nu ser det ut så här och jag kommer inte åt filerna. Någon som har någon lösning?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jonathanknet:

Precis som rubriken säger.

Först - viktiga filer har man alltid på två olika, fysiskt skilda media - annars är det inga viktiga filer!!, är det tex. fotografier som man anser viktiga så får man rum en hel bunt av dem på tex. en DVD eller om man har en BR-brännare. Har man bränt sådana och efteråt verifierat dessa på märkesskivor (tex. verbatime) så har man säkrat datat för åtminstone 10 år framöver. och givetvis - tänker du ta bort fotona från HD så kopia på detta någon annanstans, som molnlagring, på din fasta dator eller i värsta fall - en uppsättning DVD-skivor till. _Alltid_ minst 2 exemplar på två olika fysiska media för dina viktiga filer och så fort det bara blir ett exemplar - dvs. orginal så gör man kopia igen !!

Skit kan alltid hända med en lagringsenhet/skiva/dator oavsett märke, kan ha tappat den, raderat av misstag, låst av ransom-virus etc. etc. och därför är det bra med en andra kopia. en DVD/BR-bränd skiva kan inte ändras i efterhand, inte ens av virus...

Nog om det.

---

Stämmer dina partitioner att det bara var 350 GB allokerat på första partitionen - hade du något annat på de andra 2 partitionerna ??

Hörs det några speciella ljud om disken - läshuvuden som letar hela tiden etc. ??

Låter dock inge bra då disken verkar blockera SATA-bussen mer eller mindre om det verkar trögstartat

Med andra ord troligen krångel med hd-kontrollerkortet på hårddisken. Tyvärr kan man ytterst sällan ta en annan kontrollerkort från en exakt likadan HD på samma sätt som man gjorde förr, för nu har man kalibreringsparametrar på en liten EEprom eller i kortets flash, så skall du exprimentera med sådan - släng inte den gamla kontrollerkortet vad dun nu än gör - samma sak med USB/SATA-konverteraren i den externa disklådan som du plockade ur disken ur då i och med att din disk är över 2TB så gör den förmodligen en 512 bytessektor till en 4 KB sektor konvertering ut mot USB för att det skall fungera i datorer som bara använde MBR-adressering (då de tar max 2TB med 512-bytes sektorer) och görs inte den här 512 Bytes -> 4 KB så blir filsystemet totalförvirrat om du försöker direktansluta disken - därav frågan om partitionerna stämmer då om du har 3 TB utrymme när du skrev dina filer men partitionstabellen säger nu 350 GB så är det något fel och detta sitter förmodligen i och med att du inte läser disken genom medföljande USB/SATA-konverten.

Under en övergångsperiod innan UEFI-partition blev vanlig i HD > 2 TB så gjorde alla externdisktillverkare samma grepp med en fejkad 4096 Bytes-sektorer mot USB-sidan av diskens 512 bytes sektorer.

vad säger SMART (visas med lämplig program)

---

En serie av Seagates 3 TB-diskar är mer eller mindre berömda för att vara opålitliga... ...och när det gäller kontrollerkortsfel så är WD också ganska duktig att få till sådana... (har 3 fall sista 2-3 åren)

Har du ett sådant fall så är det att höra med diskräddningsföretag och ta kostnaden som läropengar av vådan inte ha kopia/backup på sina viktiga filer!.

Permalänk
Medlem

@xxargs:

Tack för rådet!

Jag kopplade in den i kabinetten igen och nu ser det ut så här:

Har bara haft 1 partition på den.
Den låter lite var 2:e sekund typ. Har varit så innan har jag för mig.

Kommer ihåg det också att dom hade problem, tänker på nyheten som var här på sweclockers för ett tag sen.

http://www.sweclockers.com/nyhet/19930-backblaze-redovisar-fo...

Permalänk
Medlem

@xxargs:
Går de göra något? Slänga dit en partion eller något eller är de kört?

Permalänk
Medlem

Du skall inte göra något alls i skrivväg mot disken, försöker du så förstör du alla förutsättningar att rädda data på disken - du får bara läsa från disken, inget annat

En frågan - har du provat att ansluta disken med sin tillhörande USB/SATA-konverter med en USB2-sladd (micro-USB i ena ändan) och inte en USB3-sladd - det kan vara så enkelt fel då USB3-sladd är inte alls lika robust som USB2-sladd - det kan vara den ursprungliga orsaken till varför det sket sig...

---

Om jag hade varit i samma läge så hade jag provat först via externdiskens SATA/USB adapter kopplad till disken och under linux och med användande av 'ddrescue' försökt kopiera hela hårddiskens innehåll till en annan tillräckligt stor (extern) HD (4TB) som diskimage.

Ett linux-paket som mer eller mindre är designad för att kunna hantera när dator och diskar inte fungerar som tänkt är

https://www.system-rescue-cd.org/SystemRescueCd_Homepage

man bränner en DVD-skiva som man startar upp på eller gör en bootbar USB-sticka

- rensa datorn du kör på från alla inkopplade hård-diskar (plocka ut alla röda SATA-kablar från dem.

stoppa in din DVD-skiva/USB-sticka och bootar upp datorn

Det brukar under uppstarten komma upp en fråga vilket nation - välj det nummer som motsvarar sweden (kommer inte ihåg om det var 32 eller 34) för att få rätt tangentbordslayout (så att / och \ hamnar på rätt tangenter etc.) - du har bara typ 10 sekunder på dig, annars blir det US-tangentbord

anslut din trubbliga USB-disk med sin USB/SATA-konverten monterad och strömmsatt med USB-sladden till datorn (använd USB2-kabel med micro USB monterad i den långa spåret på USB-3 uttaget på disken - detta för att utesluta ev. krångel med USB3-sladd.)

prova därefter med

fdisk /dev/sda <enter>

startar den upp och inge problem meddelas, så trycket du 'p'

då bör du få upp en lista med lite diskinformation och det du skall titta efter är att disken är 3 TB stor - då vet vi att vi tittar på rätt disk ( du har plockat bort alla andra diskar i datorn - eller hur!)

om disken är 3 TB stor - noter att /dev/sda är 3 TB

du får också reda på eventuella partitioner hur många de är - notera eller hellre fotografera skärmsidan vilken som har NTFS-filsystemet

tryck 'q' och du är tillbaka till promten igen

fungerar det inte med /dev/sda - prova med /dev/sdb etc. tills du hittar disken som är 3 TB stor

en av dessa är (typ /dev/sdc) är USB-pinnen du startade datorn emot - du ser på diskstorleken (med 'p') att den är bara några GB stor - notera detta tex att /dev/sdc är 4 GB stor

Nu ansluter du den tomma externa disken på typ 4 TB i storlek (har du ingen sådan så blir det att åka och handla en sådan - skall man hålla på med dataräddning så går det åt diskplats - massor av diskplats - köp 2 st - en för diskimagen och en för datat du senare räddar ut)

Den skall du också leta rätt på med fdisk - gissningsvis hamnade den som /dev/sdb och du kontrollerar att den är 4 TB stor.

gå ur programmet med q

man kör alltså med fdisk för att identifiera vilken disk som är vad - se till och notera och i det här läget bör vi ha:

/dev/sda = 3TB (disken som krånglar)
/dev/sdb = 4TB (disken som du lägger diskimagen på)
/dev/sdc = USB-stickan som vi bootade ifrån

(givetvis kan ordningen vara annan för just ditt fall.)

nu monterar vi 4TB-disken så att vi kan skriva filer i den med:

mount /dev/sdb /mnt <enter>

sedan flyttar vi oss till 4TB-disken med

cd /mnt <enter>

och i den här direktoryt stannar vi i fortsättningen

för att göra fullständig diskimage av den krånglande disken

ddrescue /dev/sda diskimage_av_3TB_disk.image loggfil <enter>

och ett antal värden visas och antal sektorer som är lästa

typ 1-2 dygn senare så har du nu en kopia på 3 TB-diskens data - från första till sista sektor på 4 TB-disken som en enda jättefil

och i progressbaren så ser du om den har haft sektorer som inte kunnats läsas och samma sak kan man läsa i loggfilen. - är den 0 så är det förmodligen ingen fysisk fel på disken.

cd / <enter>

umount /dev/mnt <enter>

ta bort 4 TB-disken och lägg undan denna - detta är din backup när du har gjort bort dig på den strulande 3TB disken med olika räddningsförsök och det har blivit total och oräddningsbar röra av alltihop

när ovanstående är gjort - då först kan du börja prova med diskräddning på den trubbliga disken - inte en sekund innan dess.

jag skulle först prova att göra

mount /dev/sda1 /mnt <enter>

men troligen kommer ntfs-3g att neka eftersom filsystemet inte har avslutats på korrekt sätt

då kan man prova med

mount -o ro /dev/sda1 /mnt <enter>

och se om det går bättre och har du tur så kan du komma åt dina filer under /dev/mnt och därifrån kopiera alla dina filer

och då behöver du koppla in din tomma andra tomma 4 TB disk och med:

cd / <enter>
mkdir /4TB_disk <enter>

mount /dev/sdb /4TB-disk <enter> (under förutsättning att den nya 4TB tomma disken hamnar på samma ställe som förra disken tidigare - annars blir det att leta med fdisk igen)

och med

cd /4TB_disk <enter>

är du nu i roten på den andra 4TB-disken

skriver man

mc <enter> så får man en norton commander/total commander-liknande miljö att jobba

och sedan är det bara att titta runt och att kopiera filer.