Lätt temporär tinnitus efter musiklyssnande (HD 650 + O2+ODAC)

Permalänk
Avstängd

Lätt temporär tinnitus efter musiklyssnande (HD 650 + O2+ODAC)

Tjenixen. Har precis avnjutit kanske 30-45 minuter musik med min nya ljud setup; Sennheiser HD 650 och Objective2 + ODAC. Hade gainen på 3.3x och reglaget på halvvägs till max, spelade FLAC filer samt biffade upp EQ'n lite på bas och diskant. Tyckte att ljudet var högt och fint, dock inte för högt enligt min egna subjektiva bedömning. När jag stoppar musiken så har jag en liten tinnitus som varar ca 5-10 minuter, är det vanligt? Vet att det varnas både lite här och lite där om att man inte ska lyssna på hög volym under längre perioder. Men har inte haft detta problemet förut, och då har jag lyssnat med ett par Logitech G35, och där daskar jag på med ordentligt med volym.

Kan det vara skadligt om jag upplever denna lilla tinnitus efter varje stunds lyssnande? Kanske borde jag vrida ner volymen lite?

Blir förvånad, för enligt mig var volymen inte överdriven på något vis, subjektivt angenäm alltså.

Tack på förhand!

Visa signatur

https://mega.nz/#!xNBjAJKA!OQctTR0tY5EK1Dk68MV0loIyCD3ftwL_KI...
(DX-11 DLL-fil till SweetFX/Reshade som är kompatibel med GTA 5)

Permalänk
Medlem

@Xaves: Låter som du har haft hög volym tidigare. Jag skulle rekommendera dig att börja lyssna med lite lägre volym - man vänjer sig. Även tvärtom gäller, att man tar högre och högre sen så är skadan skedd. Tinnitus är inte något man vill drabbas av.

Decibel nivåer
0 – Vissa människor kan uppfatta ljud
10 – när du hör din egna andning
20 – blåsande löv
40 – En lugn gågata eller viskning
50 – Ljudnivå i ett kontorslandskap
60 – En normal konversation mellan två personer
80 – Stadstrafik med fordon
—- Gränsen för hörselskada —-
90 – En vanlig gräsklippare
100 – En motorsåg eller en medelstor konsert
120 – Siren från utryckningsfordon (Gränsen för smärta)
140 – Motor från ett jetplan
150 – Skott från ett hagelgevär
160 – Litet 9mm pistolskott

"Om man upplever att man får en temorär hörselnedsättning så ska man ta det som ett varningens tecken och att försöka att inte utsätta sig för sådana miljöer för ofta, i alla fall inte utan att använda tillräckliga hörselskydd."

Källa: http://www.dbdbdb.nu/ljudnivaer/

Vidare läsning: Så här lyssnar du på musik utan att skaffa dig problem med hörseln

Visa signatur

[ Sony 65" XE9305 + LG SJ9 | PS5 ] [ Samsung Galaxy Z Flip 4 ]
[ Ryzen 5800X3D | Arctic Freezer 34 eSports Duo | MSI B450 Tomahawk MAX | 4x8GB 3200MHz G.Skill TridentZ | Sapphire RX5700 XT Nitro+ | Kingston NV2 M.2 2TB | Corsair RM750X V2 ] [ LG 34WN750-B ]

Permalänk
Medlem

Om du får tinnitus efter varje session så är det kanske dags att sänka volymen lite. Nu är jag ingen läkare, men hörselskador kan bli progressivt värre, och kanske lades grunden med dina tidigare högvolymslyssnanden?

Har själv problem att lyssna på hög volym efter att ha somnat med trådlösa hörlurar med dödsmetall på maxvolym var och varannan helg för 10-15 år sedan, och har en gnutta permanent tinnitus sedan dess.

Visa signatur

5950X, 3090

Permalänk

Inte enbart volymen som avgör även om det är vanligast i musiksammanhang. Passa dig lika mycket för starka, skarpa och plötsliga ljud.
Sen är det svårt att avgöra eftersom upplevelsen är subjektiv men personligen rör jag knappt EQ längre för att det är så lätt att biffa upp frekvenser som dessutom överdimensionerats på förhand av dålig mixning.

Permalänk
Medlem

@Xaves: Tinnitus är obotligt och inte kul att leva med. Jag talar av egen erfarenhet, jag har både bullerskada och tinnitus. Det sistnämnda av så svår grad att jag äter milt lugnande (antidepressiva, jag vägrar ren sömnmedicin pga beroenderisken) innan jag lägger mej pga tjutet i mina öron jag hör när det är någorlunda tyst. En sommar i Norrland, eller varför inte norra Finland, skulle vara rena tortyren för mej pga tystnaden där.

Så mitt råd är : upplever du tinnitus, oavsett om det är svagt eller kortvarigt som du beskriver, så bör du fundera lite grann på att sänka volymen men även mängden bas du har i musiken. Risken finns att du får tinnitus för resten av livet, vilket jag har.

Visa signatur

Cooler Master ATCS840 | Cooler Master Silent Pro Gold 1200W | Fractal Design Newton R3 1000W
ASUSTeK Z9PE-D8 WS | 2x Intel Xeon E5-2697 v2 | Kingston 128 GB DDR3 ECC | Gigabyte Geforce GTX 1070 Ti
BOINC : asteroids | einstein | enigma | milkyway | seti | universe | TheSkyNet POGS

Permalänk
Medlem

@Xaves: som tidigare skrivits: sänk volymen. Du har bra utrustning som ska kunna ge dig bra, ostört ljud utan att fläska på så mycket att du får hörselskador.

Jag är musiker och har tinnitus, vilket jag får leva med resten av mitt liv. Jag har dessutom, under en tremånadersperiod, haft Plötslig Dövhet (Sudden Deafness, nej, det är inte ett skämt), på ETT öra, vilket var ungefär helvetet på jorden. Jag var dum i min ungdom när jag gick på konserter och tyckte att man inte hörde "hela" ljudbilden när man hade öronproppar, vilket är helt åt helvete fel. Dessutom hade jag alldeles för hög volym i hörlurarna i många år. Var FÖRSIKTIG med öronen, du vill INTE ha tinnitus.

Visa signatur

Moderkort: GIGABYTE B550 AORUS PRO V2 PSU: Corsair RM850X CPU: AMD Ryzen 5 5600X Kylare: NZXT Kraken Z53 GPU: MSI GeForce RTX 3080 GAMING Z TRIO 10G LHR RAM: G.Skill Trident Z 32GB (4x8GB) DDR4 / CL16 / 3200 MHz

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Release:

Jag var dum i min ungdom när jag gick på konserter och tyckte att man inte hörde "hela" ljudbilden när man hade öronproppar, vilket är helt åt helvete fel.

Håller med dig helt. Jag har upplevt ibland att ljudet t.o.m. blir bättre när jag använder öronproppar, utöver den lägre och mindre ansträngande volymen. Senast var på RHCP där jag var utan proppar de första 2-3 låtarna (inte så värst hög volym som på vissa konserter) men bestämde mig ändå att använda dem. Till min förvåning så försvann till stor del de skrikiga toner som gjorde att jag hade svårt att utskilja sången. Allt blev mycket klarare. Hade jag aldrig använt propparna hade jag aldrig reagerat heller.

Visa signatur

"The more you learn, the more you realize how little you know."

Permalänk
Medlem

Självklart ska du sänka om du upplever att du får tinnitus, oavsett hur lång tid efter det går.
Jag hade enorma problem med min tinnitus för många år sen, men har tack och lov lärt mig koppla bort det helt och hållet. Lyssnar jag med hörlurar och framförallt in-ears så kan det som du beskriver sitta i några minuter efter, så jag har alltid medvetet låg volym när jag använder in-ears.
Vanliga hörlurar och hög musik med högtalare påverkar mig inte längre då jag märkt att jag kan koppla bort symptomen. Fråga mig inte hur jag gör det, jag vet bara att oavsett vilken sorts tinnitus jag får så försöker jag bara koppla av så försvinner det.
Det är knappast någon doktors rekommendation detta så ta inte mitt tips på för stort allvar då det inte är alla som har turen att kunna koppla bort detta.

Visa signatur

🖥️ Fractal Design Node 804 • Asrock Fatal1ty X99M Killer • Intel 5820K • Noctua NH-U12S • Corsair Vengeance 16GB • Gigabyte GTX 970 • be quiet! Dark Power Pro 550w • 2x Intel 520 120GB • 2x 1TB • 1x 3TB
💻 Microsoft Surface Pro (8GB/128GB)
 iPhone 11 64GB 🎧 SONY WH-1000XM3
🎵📲 SONY NW-ZX300 64GB [Region changed & Mr Walkman custom firmware loaded] + 256GB xtra • Audio Technica ATH-M50X

Permalänk
Medlem

Var försiktig - var gång du hör tinnitus eller pip i örona så har du fått en hörselskada som aldrig försvinner.

Att du upplever att det försvinner efter en tid beror på att hjärnan adapterar sig till den nya situationen och den nya tinnitusen försvinner från medvetande - men skadan finns kvar!! - läggs tillsammans med de andra ihopsamlade över ditt liv.

om du supigt dig redigt full och ligger i sängen och det tjuter och dånar i öronen - då hör du den verkliga tinnitusnivån nu när hjärnan är avtrubbad av spriten och arbetar dåligt med filtreringen

En dag fungerar inte det här filtreringen längre, hjärnan har ingen processkapacitet kvar att dölja de nya skadorna längre - och försvinner inte tinnitusen förrän efter en vecka så ligger du på den berömda gränsen att hjärnan inte kan längre filtrera för att den är överlastad - och nästa hörselskada kan göra att du få lyssna på denna resten av ditt liv, när du försöker sova, är vaken dagtid etc. - det går aldrig bort - någonsin... - kort sagt tunnan är full - alla hörselskador som man får därefter resten av livet kommer att rinna över och vara tinnitus som man kommer att vara medveten om och bli irriterad av, dygnet runt, året om - går inte att stänga av!!

Att gamla gubbar kan vara griniga beror inte så sällan på att de sliter med tinnitus som nöter på själen dygnet runt - men de skulle aldrig erkänna det någonsin, efter som i vissa generationer betraktar det som att visa svaghet...

Permalänk
Avstängd

Tack alla som svarat i tråden. Jag får inte tinnitus effekten efter varje lyssnande, och har inte tänkt på att jag fått det förut när jag lyssnat på musik i mina tidigare lurar. Men efter min första lyssnings-session med de nya lurarna och nya DAC'en så fick jag lite tinnitus 5-10 minuter. Men tar det som en varning och ska sänka volymen i fortsättningen. Tack för alla bidrag.

Visa signatur

https://mega.nz/#!xNBjAJKA!OQctTR0tY5EK1Dk68MV0loIyCD3ftwL_KI...
(DX-11 DLL-fil till SweetFX/Reshade som är kompatibel med GTA 5)

Permalänk

Ett tips kan vara att dra ner formatet till 16 bitar / 44100 Hz så slipper du ultraljud (brus, annat) som skiftas ner till hörbara området och får mindre dynamiskt omfång. Själv hör jag ingen skillnad i kvalitet mellan mellan 16/44100 eller 24/192000 och blindtester visar att ingen annan gör det heller.

Läs gärna denna artikel som beskriver allt ganska bra http://xiph.org/~xiphmont/demo/neil-young.html

Visa signatur

Bärbar: Dell G7 17-7790, i7-9750H, RTX2060, 144Hz ips
Mobil: Samsung Galaxy A71
Mediaspelare: Apple TV 4K 32GB