WYSIWYG, det stora problemet med skrivare!

Permalänk
Medlem

WYSIWYG, det stora problemet med skrivare!

har googlat ett bra tag nu, och försöker fortfarande få så mycket som möjlig ur min futtiga Canon mp240 bläckstråleskrivare, men det som är mest höjt i mystik är de sabla jävla drivrutinerna. och framförallt inställningarna som finns att peta på där.

hur sjutton går man tillväga för att kalibrera utskriftens färgdjup/kontrast/ljusstyrka etc så att det någotsånärhyggligt stämmeröverens med bilden som visas på skärmen?

Kör iPhoto på osx Lion / Macbook air 13" sandy bridge, med canons senaste drivrutiner; har visserligen lightroom 4 på stationära datorn, men bilderna jag vill skriva ut ligger behändigt nog på den bärbara och det är bara smidigare att lösa det så.

Visa signatur

Ingenting bara fungerar, det går att gräva i precis alla settings.

Permalänk
Medlem

Antagligen är det din skärm du bör kalibrera, så att den stämmer överens med hur bilden ser ut "på riktigt".
Har ingen koll på specifikt din skrivare, men den bör ju skriva ut de färger som datorn säger åt den att skriva ut (så till vida att du inte har någon bläckspar-funktion aktiverad), din skärm däremot kan uppvisa en mycket mer färgglad och "mustig" bild på grund av felaktiga inställningar.

Titta på en bild på flera skärmar samtidigt så får du se att de antagligen se helt olika ut färgmässigt.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

AMD Ryzen 5 7600X, ASUS TUF B650-Plus wifi, Kingston Fury Beast 32GB 6000Mhz CL30, Kingston KC3000 2TB, Sapphire 7800 XT Pulse, Peerless Assassin 120, DarkPower 630W, Benq XL2411T + DELL U2312HM, Phanteks Eclipse P400S

Permalänk

Du behöver sannolikt skapa en ny färgprofil för skrivaren som matchar vad du ser på skärmen vilket i sin tur är med största sannolikhet helt fel om du inte kalibrerat skärmen redan.

Steg ett kommer vara att fixa skärmen, färgkalibrerare kostar från tusenlappen och uppåt nya. Efter det kan du börja fippla med skrivaren men det kan hända att du blir positivt överraskad.

Visa signatur

Simlärare

Permalänk
Medlem

Ska man få riktigt förutsägbara resultat så behövar för det första kalibrera skärmen. Hårdvara för detta går att anförskaffa för runt 1000kr och uppåt.
För att få en uppfattning om hur det kommer att se ut på pappret behöver du sedan, innan utskrift, softproofa bilden med den medföljande profilen för skrivaren.
Gör man dessa två saker har man kommit hyggligt långt.

Nästa steg, som är en hel del dyrare, är att skaffa en kalibreringshårdvara som har en spektrometer och således kan profilera skrivaren och skapa en helt korrekt profil för just ditt exemplar. Man bör då skapa en profil för varje papperstyp man skriver ut på. Softproofing sker då med profil för respektive papper, såklart.

Ett annat alternativ är att skippa den egna skrivaren och bara kalibrera sin skärm och softproofa med profil från labbet där man får sina bilder framkallade/utskrivna, så slipper man problem med igentorkade munstycken, att göra korrekta profiler för sin skrivare osv osv.