En hel massa frågor från en nybörjare

Permalänk
Medlem

En hel massa frågor från en nybörjare

Är relativt ny på Linux och har börjat med Debian som körs på en burk som agerar filserver hemma, fick igång den efter många veckors pillande. Svårt med Terminalen och alla kommandon i Bash när man är van vid Windows sen barnsben.
Nu har jag införskaffat en ny burk med VIA-moderkort C7 1.5Ghz, 1GB minne och en 120GB 2.5" HDD. Denna ska jag ställa hos morsan och farsan för att göra backuper mot. Kommer använda mig av Syncback Pro för inkrementella backuper och ansluta via SFTP. Har installerat Samba för att komma åt filerna väl på plats och OpenSSH för att administrera burken hemifrån samt för SFTPn. Kör Debian på denna också eftersom jag börjat med det på den maskin jag har hemma.
Det är viktigt med säkerheten på denna server eftersom jag skall förvara privata filer på den. Säkerheten bör vara optimal, gärna paranoid, med så lite möjligheter till intrång som möjligt.
Servern står just nu hemma på mitt privata nätverk där jag tänkte installera och testa den innan jag flyttar den till morsan och farsan.

Så, de var historien bakom allt, nu till en massa frågor, som säkert kommer utmynna i en hel roman. Skulle vara oerhört tacksam om någon/några/flera skulle ha lusten och orken att hjälpa mig med dessa frågor. Ska försöka få struktur på mina funderingar och är jag otydlig får ni väl skälla på mig.
Har använt Google för att få svar på mycket, men de frågor jag har listat här har inte Google kunnat hjälpa mig med. Det är svårt att söka när man inte riktigt vet vad man letar efter.

1. Vad kan man göra för att öka säkerheten vid anslutning genom SSH? Dessa inställningar har jag lyckats läsa mig till hittills och ställa in till vad jag tycker är rimligt.
# Authentication:
LoginGraceTime 20
PermitRootLogin no
StrictModes yes
MaxAuthTries 1

1a. (AVKLARAD) Jag har även bytt port till en högre, femsiffrig port, för att undvika automatiserade attacker. Är det en dålig idé?
1b. Har hört talas om att man ska kunna använda identifieringsnycklar. Hur fungerar dessa och hur gör jag för att få igång det i praktiken?

2. (AVKLARAD) Blir all data krypterad när jag kör med SSH, från min dator ända fram till servern tar emot det? Alltså, både det jag knappar in via putty och den data jag överför via SFTP?

3. Kan man få OpenSSH att endast lyssna till IP-nummer inom det lokala nätverket intervallet 192.168.0.2 - 192.168.0.25? (Fundering som gäller filservern hemma)

4a. På servern hemma har jag lagt in Debian Stable 40r5, bör jag lägga in version 5 och i så fall hur, installera om?
4b. Uppgraderas servern från version 4 till version 5 med apt-get upgrade?
4c. Bör jag köra 64bitarsversionen (AMD64) av Debian på servern hemma, som har en C2D-processor och 2 GB i RAM?
4d. Ska jag köra senaste stabila releasen på backupservern, alltså lenny (5.0)?

5. (AVKLARAD) Jag har satt upp en testbackup med några filer, bara för att se hur Syncback Pro reagerar vid SFTP-överföring och hur backupservern hanterar filerna. Filerna är döpta följande;
1234567890+!#¤%&()=@£$€{[]}~¨'-_.txt
ÅÄÖ.txt
Test 1.txt
Testfil med Ö.txt
Testfil!.txt

Det jag funderar på är om jag kommer få problem med ÅÄÖ och diverse tecken i filnamn vid en eventuell återställning av säkerhetskopian? Återställning är tänkt att ske genom återställningsfunktionen i Syncback (det vill säga att jag laddar ner filerna från servern) eller på plats genom att jag ansluter till servern genom samba.

När jag SSHar till burken så ser det ut följande i Bash (vissa tecken, balnd annat ÅÄÖ byts ut mot ÃÃÃ och det är därför jag blir orolig att det kan bli problem vid framtida återställning);
blaxtar@VAIKUNTHA:~/backup$ ls -la
total 8
drwxr-x--- 2 blaxtar blaxtar 4096 2009-03-03 20:28 .
drwxr-x--- 3 blaxtar blaxtar 4096 2009-03-03 20:05 ..
-rw-r--r-- 1 blaxtar blaxtar 0 2009-03-03 19:26 1234567890+!#¤%&()=@£$â¬{[]}~¨'-_.txt
-rw-r--r-- 1 blaxtar blaxtar 0 2009-03-03 19:17 Ã
Ã
Ã.txt
-rw-r--r-- 1 blaxtar blaxtar 0 2009-03-03 19:17 Test 1.txt
-rw-r--r-- 1 blaxtar blaxtar 0 2009-03-03 19:17 Testfil med Ã.txt
-rw-r--r-- 1 blaxtar blaxtar 0 2009-03-03 19:17 Testfil!.txt
blaxtar@VAIKUNTHA:~/backup$

6. Filerna får följande rättigheter när jag laddar upp dem
-rw-r--r-- (visst blir det chmod 533?) samt ägare blaxtar och brupp blaxtar.
Hur får jag dem chmodade som 700 så att bara jag kommer åt dem? Letat i Syncback efter inställningar men det finns inga för detta, därför undrar jag om man kan chmoda om mapparna så att alla filer som skrivs i mapparna automatiskt blir 700 eller om det kan finnas någon inställning i sshd_config?

7. Moderkortet på backupservern har 2 st SATA-kanaler & 2 ST IDE-kanaler. Internt sitter det just nu på IDE-kanalen en DVD som master och en hårddisk som slave. SATA-kanalerna har jag inget alls på. Ansluter jag USB-hårddisken så får den beteckningen /dev/sda medan DVDn har beteckningen /dev/hdc och den interna hårddisken /dev/hdd.
7a. Varför hamnar den externa hårddisken på plats sda? Har lärt mig att IDE monteras på /dev/hdx & SATA på /dev/sdx, stämmer det? Och vilken beteckning ska/bör i så fall USB-hårddisken ha?
7b. Gissar att DVDn och den interna hårddisken hamnar på plats hdc & hdd eftersom SATA-kanalerna kommer före i BIOS. Kan det stämma?

8. Filerna från backupen ska lagras på en USB-hårddisk eftersom den interna ej rymmer allt. Denna hårddisk är tänkt att krypteras.
8a. Hur gör jag för att partitonera, formatera och montera hårddisken på rätt sätt? Den är just nu formaterad med kommandot $mkfs.ext3 /dev/sda men fdisk säger då "Disk /dev/sda doesn't contain a valid partition table". Ska det se ut så?
8b. Hur får jag den att monteras på samma ställe vid omstart, ställer jag in även USB-diskar i fstab?
8c. Hur gör jag för att kryptera hårddisken? Har funderat på Truecrypt eftersom jag använder det både under Windows och OS X vilket fungerar mycket bra. Men fungerar det över huvud taget utan X i Debian eller finns det något bättre jag skulle kunna använda mig av? Hur fungerar i så fall monteringen av en krypterad hårddisk?

9. Kanske vore en idé att ha en No-ip adress hem till morsan och farsan då de har dynamiskt IP. Hemma har jag en adress via Loopia och kör med Dynsite på Windowsserver för att uppdatera DNSen om jag får ett nytt IP. Men vilken tjänst och vilken klient kan man använda tillsammans med Linux? Ska helst vara gratis.

Det var nog allt för tillfället. Återkommer säkert med mer under tiden jag konfigurerar servern. Som sagt, oerhört tacksam om någon vill ta sig an mina frågor.

Permalänk
Medlem

1a - Ja, det ökar säkerheten en aning att byta till ett högre/annat portnummer än standardporten.

3:an tas upp här (olika alternativ för ett endast tillåta vissa ip-adresser)
http://www.phwinfo.com/forum/linux-debian-user/300856-ssh-ssh...

4 - Hur du uppgraderar från Etch (den du kör nu) till Lenny som är Debian 5:
http://www.go2linux.org/upgrading-debian

Permalänk
Medlem

1b - Här är en "guide" för nycklar istället för lösenord till ssh... http://techworld.idg.se/2.2524/1.166054

Visa signatur

ASUS ROG STRIX B550-I - AMD Ryzen 5 4650G - 32GB G.SKILL DDR4 3600MHz - Dell U2515H - WD Blue SN550 500GB SSD - Linux Mint
Projekt iCom: Bygglogg - Feedback

Permalänk
Inaktiv

4c - Jag tror inte det spelar någon som helst roll öht om du kör 32- eller 64-bitars OS om du har 2gb ram. Men, kan vara värt att köra 64-bitars för att undvika trassel om du vill utöka minnesmängden i framtiden.

8b - Du kan ställa in dom, men för att undvika problem om du pluggar i och ur dom, använd UUID istället för enhetsnamn. Någon mer kunnig för gärna utveckla.

9 - http://www.no-ip.com/support/guides/update_clients/setting_up...

Permalänk
Medlem

Angående 5 så beror det nog bara på att du har fel keymap laddad. Jag vet inte exakt var det är man byter den i vanliga fall, men i Arch finns iallafall en fil som heter /etc/rc.conf där man skriver in vilken keymap man vill köra. För svenska är det sv-latin1.map.gz (eller något liknande, är inte vid min hemdator atm).

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Re: En hel massa frågor från en nybörjare

Citat:

2. Blir all data krypterad när jag kör med SSH, från min dator ända fram till servern tar emot det? Alltså, både det jag knappar in via putty och den data jag överför via SFTP?

SSH är per definition krypterad. Saxat från Wikipedia:
"All trafik på dessa portar kommer att krypteras, skickas i tunneln till den andra datorn, dekrypteras och skickas vidare."
http://sv.wikipedia.org/wiki/SSH

SFTP (SSH File Transfer Protocol) borde då även det vara krypterat.

Citat:

7a. Varför hamnar den externa hårddisken på plats sda? Har lärt mig att IDE monteras på /dev/hdx & SATA på /dev/sdx, stämmer det? Och vilken beteckning ska/bör i så fall USB-hårddisken ha?

Den externa disken använder USB kontrollern, som går som SCSI enhet, som får /dev/sdx.

Citat:

7b. Gissar att DVDn och den interna hårddisken hamnar på plats hdc & hdd eftersom SATA-kanalerna kommer före i BIOS. Kan det stämma?

Nej, SATA kommer inte före IDE, tvärtom. Primär IDE kanal får /dev/hda och /dev/hdb, sekundär IDE kanal får /dev/hdc och /dev/hdd.
SATA enheter får, i och med att den går som SCSI, /dev/sdx som standard.

Citat:

8. Filerna från backupen ska lagras på en USB-hårddisk eftersom den interna ej rymmer allt. Denna hårddisk är tänkt att krypteras.
8a. Hur gör jag för att partitonera, formatera och montera hårddisken på rätt sätt? Den är just nu formaterad med kommandot $mkfs.ext3 /dev/sda men fdisk säger då "Disk /dev/sda doesn't contain a valid partition table". Ska det se ut så?

Har du först skapat en giltig partition på disken? Om inte, kör fdisk och skapa partitionen, formatera den sedan.

Citat:

8b. Hur får jag den att monteras på samma ställe vid omstart, ställer jag in även USB-diskar i fstab?

Sen denna tråden (angående problem vid boot med USB diskar): http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1087162
Kan vara till hjälp.

Citat:

8c. Hur gör jag för att kryptera hårddisken? Har funderat på Truecrypt eftersom jag använder det både under Windows och OS X vilket fungerar mycket bra. Men fungerar det över huvud taget utan X i Debian eller finns det något bättre jag skulle kunna använda mig av? Hur fungerar i så fall monteringen av en krypterad hårddisk?

Har ej själv provat Truecrypt på Linux ännu, men det borde stå på deras hemsida, då det finns en native klient för Linux.

Permalänk
Medlem

Oj, vilken respons
Stort tack till alla som tar sig tid!
Jag ska testa allt till helgen eller nästa vecka när jag har tid och stryker frågorna i mitt första inlägg eftersom jag har klarat av dem.
Edit: Eftersom det inte gick att stryka så har jag skrivit (AVKLARAD) på de frågor jag känner mig färdig med. Har fått svar på fler men inte hunnit testa/reflektera över det.

Några saker har jag dock kollat lite kort på nu och lite följdfrågor har dykt upp.

Angående fråga 5 som Tmi skrivit om så finns det ingen fil som heter /etc/rc.conf bara rc.local men den verkar inte ha något med keymap att göra. Kör Debian på engelska men har ställt in tangentbordslayout och plats till svenska och Sverige vid installation om det kan ha något med det att göra...

Guiden på Techworld angående hur man använder sig av nycklar verkar ju enkel att följa, men kan man ställa in identifikationen så att det krävs både nyckel och lösenord för att logga in?

Permalänk
Medlem

Debian använder sig inte av rc.conf, så det är helt korrekt att den inte finns där (Arch Linux gör det däremot). När du SSH:ar dig till burken, använder du Putty? Du måste ställa in Charset till UTF-8 för att få korrekta tecken i sådana fall. Finns under Window > Translation.

Blaxtar: Om du använder en nyckel och skrev in en så kallad "passphrase" när du skapade den (tror det kallas så) så måste du även ange den när du ansluter med din nyckel. Alltså, du slår av vanlig inloggning med lösenord i SSH och kör enbart med nyckel.

Permalänk
Medlem

Sedär ja, nu besparade du mig mycket oro woicer. Märkte nämligen att det var samma problem med min filserver hemma, men efter inställning i Putty så var det fixat. Hittade liknande inställning i WinSCP och det fungerade klockrent. Även Syncback hade en inställning där man kunde välja "Använd alltid Unicode (UTF8)", så den var bara att bocka i. Mycket tack!

Ska titta mer på nyckelautentiering till helgen.

Edit: Angående Truecrypt, finns det något som jag hellre bör använda mig av? Verkar ju inte vara så många som kör just Truecrypt under Linux över huvud taget..

Edit 2: Kunde inte hålla mig från att fixa lite till. Har kollat på länken som woicer länkade till angående hur man tillåter endast lokala IP-nummer att ansluta via SSH. Enligt diskussionen som förs där så finns det 4 alternativ;
1. Genom att ange en kodsnutt i brandväggen. Vilken brandvägg menar de då? Har Debian någon inbyggd mjukvarubrandvägg eller snackas det om en hårdvarubrandvägg?
2. Genom ListenAddress <IP address of internal interface> vilket inte fungerade för mig. Kunde inte ange varken 192.168.*.* eller 192.168.1.2/30
3. genom /etc/hosts.allow och /etc/hosts.deny Fattar noll, vad gör dessa konfigfiler?
4. Skriva in "AllowUsers blaxtar@192.168.1.*" i konfigfilen, vilket fungerade utmärkt men SSHD svarar fortfarande på anrop från annat IP-nummer, även om det inte går att logga.

Permalänk
Medlem

När jag ansluter till min server med ssh och nyckelidentifiering så behöver jag skriva in två olika lösenord... ett för att låsa upp "nyckelringen" (eller vad det nu heter i Ubuntu) och sedan "lösenordet" till själva nyckeln. Båda dessa går iofs att spara så man inte behöver skriva in dom igen men då blir det ju inte så säkert om någon tar sig in i datorn.

Nu kör jag iofs Linux ->Linux så jag vet inte hur man gör med nycklar i Windows -> Linux situationer...

Visa signatur

ASUS ROG STRIX B550-I - AMD Ryzen 5 4650G - 32GB G.SKILL DDR4 3600MHz - Dell U2515H - WD Blue SN550 500GB SSD - Linux Mint
Projekt iCom: Bygglogg - Feedback

Permalänk
Inaktiv

Om jag inte är helt ute och cyklar så kan man väl kryptera diskar direkt i de flesta linuxinstallationer? Vilket borde betyda att även en existerande installation kan skapa krypterade diskar/partitioner...

Permalänk
Medlem

Linuxkärnan har en inbyggd brandvägg: Netfilter. För att konfigurera Netfilter används iptables. Guide: http://iptables-tutorial.frozentux.net/iptables-tutorial.html

iptables -A INPUT -p TCP -s ! 192.168.*.0/24 --dport 22 -j DENY
( ! i regeln betyder ÄR INTE, -s är source)

Regeln skall ingå i ett skript som körs vid uppstart.

/etc/host.allow listar tillåtna och /etc/hosts.deny förbjudna klienter. Observera att de här filerna är generella så de påverkar alla programs anslutningar.

Visa signatur

Fagerja

Permalänk
Medlem

Själv kör jag rsnapshot som backup från egna linuxservern till en linuxserver hemma hos en bekant. kanske kan vara ett alternativ menar jag.

http://rsnapshot.org/

sftp använder jag endast om jag behöver återställa filer från fjärrbackupen.

Permalänk
Medlem

Angående det hära med att block ip-nummer:

testa att sätta

ALL: ALL: DENY

i filen /etc/hosts.deny

och tillåta dom tjänster du vill folk ska få ansluta till i /etc/hosts.allow(där kan du såklart också ställa in ip-adresser och sånt med som får ansluta)

Visa signatur
Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av fagerja
/etc/host.allow listar tillåtna och /etc/hosts.deny förbjudna klienter. Observera att de här filerna är generella så de påverkar alla programs anslutningar.

Bara för att klargöra: de påverkar anslutningar till program som länkats med libwrap (TCP_wrappers). För program som inte länkar in libwrap erbjuds inget skydd alls av /etc/hosts.{allow,deny}.
Oftast är libwrap dynamiskt länkat och kan kontrolleras med lämpligt verktyg (ldd/otool/etc).

Permalänk
Medlem

Nycklarna för OpenSSH blir det första att försöka få till när jag kommer hem igen.

Krypteringen skulle fortfarande vara intressant att veta om någon har pysslat med. Det enda jag kan hitta på google är hur man installerar Debian på en krypterad partition, och det är ju inte riktigt det jag är ute efter.

Brandväggen som diskuteras angående hur man kan blockera åtkomst till SSHD, är det alltså den som finns inbyggd i Debian (Netfilter)? Å andra sidan så var manualen till den fruktansvärt lång och invecklad för en nybörjare som jag, så jag kanske skippar den

Vad menas med TCP_wrappers? Ingår Samba där tex? Och hur vet jag hur /etc/hosts.{allow,deny} ska konfas?
Det jag är intresserad av att förbjuda är ju som jag skrev ovan, all trafik till OpenSSH, förutom om den kommer från mitt lokala nätverk och från min användare. Och på ju fler nivåer desto bättre, som det diskuteras om i tråden.

Några problem lösta hittills och ska ge mig i kast med fler så fort skolan ger mig lite tid över!

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Blaxtar
Vad menas med TCP_wrappers? Ingår Samba där tex? Och hur vet jag hur /etc/hosts.{allow,deny} ska konfas?

Samba ingår inte i TCP_wrappers. TCP_wrappers är en mjukvarumekanism för att kontrollera access till tjänster på en något högre nivå än netfilter. Där ingår en daemon (tcpd - används för tjänster som kör ur inetd.conf) och ett länkbibliotek (libwrap - används för standalone-tjänster). Konfigurationsfilerna är som nämnts ovan hosts.{allow,deny}. Mer information om hur dessa används finns i dokumentationen för hosts_access(5) och hosts_options(5). Tyvärr kommer du nog att finna dem föga mer lättillgängliga än manualen för netfilter men säkerhet är inte lätt, i synnerhet inte om du vill veta vad du gör och inte bara följa steg-för-steg-guider.

jag rekommenderar att du börjar med netfilter (det finns fler verktyg och hjälpresurser) och ägnar dig åt "defense in depth" när du har kommit en bit på väg.

Angående din punkt 6 ovan:
Om du inte får den umask du väntar dig vid överföring med SFTP så kan du lösa det genom att skapa ett wrapper-skript som sätter rätt umask. Till exempel använder jag följande skript:

#! /bin/bash umask 0002 # set the umask you need here exec /usr/lib/sftp-server

Det ligger som /usr/local/lib/sftp-server och i /etc/ssh/sshd_config är Subsystem satt att peka på skriptet:

Subsystem sftp /usr/local/lib/sftp-server

Angående punkt 9:
Det finns flera exempel på script som uppdaterar DynDNS-tjänster. Det som jag kör själv är väl lämpat eftersom du har Loopia och kör Debian (precis som jag). Nackdelen är väl att det inte hanterar om du har en router framför din dator (uppdatering är planerad men inte prioriterad). Kolla den här tråden för mitt skript.
Annars saknas inte exempel, vare sig här på forumet eller Google.

Permalänk

Re: En hel massa frågor från en nybörjare

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Blaxtar
8a. Hur gör jag för att partitonera, formatera och montera hårddisken på rätt sätt? Den är just nu formaterad med kommandot $mkfs.ext3 /dev/sda men fdisk säger då "Disk /dev/sda doesn't contain a valid partition table". Ska det se ut så?

Problemet är att du har skapat ett ext3-filsystem över hela hårddisken (som benämns sda), istället för på en partition (som borde heta sda1). Detta skriver effektivt över partitionstabellen på hårddisken. Så mitt råd är att skapa en ny tabell och en partition med fdisk (eller cfdisk, eller annat partitioneringsverktyg) och sedan formatera denna. Du borde fått en varning från mkfs när du försökte formatera hela hårddisken, som du sedan fick bekräfta med Yes, något du missade kanske?

Visa signatur

"to conquer others is to have power, to conquer yourself is to know the way"

Permalänk
Medlem

NakedApe:
Jag tror att jag som nybörjare lägger det på is att lära mig TCP_wrappers. Kanske börjar med netfilter när jag fått lite mer erfarenhet.

unmask har jag aldrig hört talas om, men vad jag har förstått efter lite googlande så handlar det om någon typ av "omvänd chmoddning"? Du får gärna beskriva steg för steg hur jag ska bära mig åt för att få de nya filerna som skriv (och mapparna) att chmoddas 700 genom script som bara påverkar överföring via SFTP.

Angående punkt 9 så fick jag tips om att no-ip har en guide för "dummies" hur jag år deras tjänst att fungera med Debian. Så jag tror att jag kommer använda mig av den. Loopia har jag bara hemma till Webbservern, där jag kör Windows. (Ja jag ska byta, men måste lära mig mer Linux först )

dr slizer:
Jag verkar ha fått fel information om hur jag bör göra för att formatera diskarna och använda mig av dem. Han som hjälpte mig att komma igång med mina filserver sa att jag kan använda hela diskarna utan att skapa partitioner, vilket inte verkar vara korrekt enligt vad jag förstått? Varningen fick jag men han sa att jag skulle ignorera den.
Vad ska jag använda mig av för att skapa en ny partitiontabell i fdisk? Finns båda DOS och Sun disklabel.. n för att skapa en ny partition är jag med på, ska den skapas som primary eller extended?

Edit: Den externa hårddisken listas som
brw-rw---- 1 root floppy 8, 0 2009-03-12 16:25 sda
under /dev efter att jag kört mkfs.ext3 /dev/sda Ska det se ut så, alltså "floppy"? Jag hittade en inställning i BIOS där man kan välja om hårddisken ska bootas upp som FDD (floppy) el. HDD. Den står på Auto som standard.

Den interna hårddisken listas som
brw-rw---- 1 root disk 22, 64 2009-03-12 16:25 hdd
brw-rw---- 1 root disk 22, 65 2009-03-12 16:25 hdd1 (/)
brw-rw---- 1 root disk 22, 66 2009-03-12 16:25 hdd2 (/var)
brw-rw---- 1 root disk 22, 67 2009-03-12 16:25 hdd3 (SWAP)

Sen funderar jag fortfarande varför cd-romen ligger på /dev/hdc och den interna hårddisken på /dev/hdd, jag har ingen /dev/hda & /dev/hdb?! Har skruvat upp burken och kollat, men jag har bara en IDE-kanal vad jag kan se på moderkortet. Fast BIOS säger att det finns 2 och att CDn+HDDn ligger på den andra kanalen. Kan det ha med de 2 SATA-kanalerna på moderkortet att göra? Hittar inga inställningar för dessa någonstans..

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Blaxtar
NakedApe:
unmask har jag aldrig hört talas om, men vad jag har förstått efter lite googlande så handlar det om någon typ av "omvänd chmoddning"? Du får gärna beskriva steg för steg hur jag ska bära mig åt för att få de nya filerna som skriv (och mapparna) att chmoddas 700 genom script som bara påverkar överföring via SFTP.

Om du använder dig av den setup som jag beskrev i min förra post så ändrar du bara raden med umask till:

umask 0077

För att förstå vad umask gör rekommenderas en genomgång av file permissions (tips finns i tråden om chmod).

Permalänk
Medlem

Tack, tycker att jag har hyfsad koll på hur rättigheterna är uppbyggda (men jag har säkert missuppfattat det) Ska läsa lite i Chmod-tråden.
Förstår bara inte om det är "hela" systemet som får en standardmask eller om det är en mapp som ska "unmaskas"?

Permalänk
Medlem

umask (inte "unmask") är per process, inte filsystemsobjekt som fil eller katalog. I fallet med sftp-server så är det din SFTP-klientprocess som får umasken och därmed tillämpas den på de filer kataloger som den processen skapar. Däremot blir den "systemstandard" så tillvida att alla användare som loggar in med SFTP får samma umask.

Permalänk
Hedersmedlem

Ang kryptering: http://www.saout.de/tikiwiki/tiki-index.php?page=EncryptedDev... är en guide som beskriver hur man sätter igång ett i min mening mer använt krypteringssätt i Linux. Det är helt CLI-baserat så inget X behövs (när jag följde guiden så använde jag personligen GParted istf fdisk för partitioneringen, men det ska inte behövas). Jag använder själv denna metod på en USB-hårddisk utan problem. Jag tycker det är ett väldigt smidigt sätt att lösa krypteringen på. Det ska även finnas stöd för att mounta den krypterade disken i t ex Windows.

8b. Ja, du kan ställa in USB-diskar i fstab. En klurighet med t ex krypteringssättet ovan är ju att man måste ha ett gränssnitt att skriva in lösenordet/låsa upp med nyckel i. Det finns säkert guider för hur man fixar det.

Angående Debianreleaser så är det alltid bra att köra senaste stable-releasen framför äldre, även om de säkerhetsuppdateras ett tag till de också. Rekommenderar dig att köra in Lenny.

Vad gäller processorarkitektur så ska det ju inte vara något problem med att köra 64-bitars, och som sagt så om du ska ha mer än 4GB RAM så är det ett krav. Jag tror dock inte du märker av någon hastighetsskillnad på att köra 32-bitars i stället, så det är ingen akut uppgradering att göra enligt mig (inte förrän du eventuellt vill fläska på med RAM-minne då).

Visa signatur

Nu med kortare användarnamn, men fortfarande bedövande långa inlägg.

Permalänk
Medlem

Okej, då är jag med. Men jag har fortfarande lite svårt att förstå hur jag ska applicera umasken? Vet att du beskrivit de i tidigare inlägg men vore mycket tacksam om du ville beskriva det "steg för steg" för en riktig nybörjare

Tack för ditt svar phz
Jag ska ta en titt på det där med krypteringen. Att gå in och mounta disken manuellt de få gånger jag kommer reboota servern är inget problem då det är tänkt att den ska vara igång dygnet runt. Jag ska testa (i helgen om jag hinner) och se om det dyker upp några ytterligare frågor.
Rekommenderar du mig alltså att lägga till USB-disken i fstab eftersom den ska vara ansluten hela tiden?

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Blaxtar
Okej, då är jag med. Men jag har fortfarande lite svårt att förstå hur jag ska applicera umasken? Vet att du beskrivit de i tidigare inlägg men vore mycket tacksam om du ville beskriva det "steg för steg" för en riktig nybörjare

Jag är ordförande i föreningen "Vägen till helvetet är kantad med steg-för-steg-anvisningar" så du ber fel person.

En "enkel" instruktion för något med många--ofta komplicerade--inbördes beroenden är en illusion; den gör inget enkelt, den bara utelämnar en massa information som kan visa sig vital vid tillämpning och orsaka andra problem som kan vara nog så besvärliga att lösa, speciellt om man är nybörjare.

Så länge du är på det klara med att det är en mycket dålig idé att redigera systemfiler i /etc (och PAM-relaterade filer i synnerhet) utan att veta vad man gör så är följande en "enkel" lösning på en del av ditt problem:

Om du vill ändra default-umasken för användare så att alla filer som skapas bara är läsbara av den användaren så är det bästa sättet att använda pam_umask(8) som ingår i paketet libpam-modules vilket du bör ha installerat som default. Kontrollera att paketet är korrekt installerat:

$ dpkg -s libpam-modules | grep ^Status: Status: install ok installed

Ändra defaultinställningarna genom att redigera /etc/pam.d/common-session:

$ sudo editor /etc/pam.d/common-session

Raden som lyder

session optional pam_umask.so usergroups umask=0022

skall ändras till

session optional pam_umask.so umask=0077

Spara och avsluta och testa att logga in via SSH för att se att det fungerar

ssh localhost ... $ umask 0077

För mer avancerade övningar så som service-specifik umask, eller per-user umask hänvisar jag till dokumentationen för PAM, sshd (avsnittet om miljövariabler).

Permalänk
Medlem

Ja, skriv upp mig i den föreningen. Men samtidigt, vad ska man gör så man verkligen vill men inte har någon som kan förklara för en? Ska testa det här (och allt annat i tråden) nu i helgen för att så om jag får igång det. Mången tack!