Helgsnack: Vilka datorbutiker saknar du?

Permalänk
Medlem

ComputerCity. Speciellt butiken på Backaplan som man alltid besökte när man var i krokarna. Måste varit någon gång kring slutet på 90-talet.

Permalänk
Skrivet av dagas:

Någon som minns Gtek? De fokuserade på neon och LED och sånt under första veckan det var populärt. De försvann när intresset för sånt försvann. Ibland undrar om hur det skulle gått om de klarade sig lite längre för vi fick ju en annan våg av populärt med LED vilket varit i snart 10 år nu och inte ser ut att försvinna denna gång.

Jag köpte en del neonrör till datorn och blå LEDs och såklart Biohazard fläktgaller och sånt. Som var populärt då. Hade chassi med genomskinlig plast i datorn jag köpte 2003. Sen dog som sagt den trenden och kom tillbaka när glas började användas på chassi.

Annars var det Datorbutiken som man köpte från på den tiden. Köpte allt där i stort sett.

Gtek, är inte det Shark Gaming idag ?

Permalänk
Medlem

Stygga pojken, Optimistic Solutions och Datorbutiken.com

Permalänk
Medlem

Mycom.
Mitt första dator-relaterade jobb var att skruva ihop stationära datorer i deras källarlokal vid fridhemsplan på eftermiddagarna efter skolan (sent 90-tal).

Tror de var 4 anställda då.

Visa signatur

Dator: i5 10600k w/ Scythe Mugen 2 rev.B @ Stock | MSI GeForce RTX 3070 Ti Ventus OC | MSI Tomahawk z490 | Fractal Design Newton R3 600W | HyperX Fury 3200MHz CL16 2x16 GB | Silverstone Fortress FT-02 | Crucial MX100 SSD 256GB | 2TB WD Green | Windows 10

Permalänk
Medlem

Datorbutiken.com saknar jag. Inet som köpte resterna gör väl ett OK jobb men de är alldeles för inriktade på målgruppen "unga män som ännu inte flyttat hemifrån". Det är synd.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av peckapecan:

Gtek, är inte det Shark Gaming idag ?

Nej, det var ett distributionsföretag i Göteborgsområdet som hade en egen liten butik där de sålde direkt till kunder istället för att behöva gå genom någon återförsäljare. De blev senare blev uppköpta av Captech: https://www.sweclockers.com/nyhet/8293-captech-koper-gtek

För lite nostalgi, så letade jag upp sidan på internet archive: https://web.archive.org/web/20050831153308/http://www.gtek.ne...

Shark Gaming verkar vara ett dansk företag.

Skrivet av Mathe:

ComputerCity. Speciellt butiken på Backaplan som man alltid besökte när man var i krokarna. Måste varit någon gång kring slutet på 90-talet.

Absolut, alltid värt ett besök när man var på backaplan. Fanns ju även några andra skumma företag i husen runtomkring som sålde datordelar.

Bodde i Luleå ett tag och av en slump sprang man på OC.NU eller Overclockers som de hette på den tiden i en källarlokal i ett industriområde. Fullt med roliga vattenkylnings grejer från Danger Den och Swifttech.

Permalänk
Medlem

Gtek och datorbutiken.com, specielt de förstnämnda, roligt man var typ 10-15 år före dagens rgb trend 🙂 handlade en hel del där i övre tonåren / ung vuxen

Permalänk
Medlem

intressant att datorbutiken.com redirectar en till inet xd

Permalänk
Medlem

Dataprince, kylning.com och PC City

Dataprince var billigast på hårddiskar vad jag minns.

Kylning sålde lite mer premiumgrejer.

PC City var en kedja men jag minns när dom öppnade och man kunde köpa en 8 portars 100mbit switch för typ 200 spänn.

Visa signatur

Kör Archlinux

Permalänk
Medlem

Datorbutiken.com var väl forntidens Inet vill jag minnas?! Det enda stället man handlade på samt fläktar å grejer från gtek förstås!

Visa signatur

Phanteks Evolv mITX, i7 8700K, ASUS GeForce RTX 4070 12GB DUAL, Corsair DDR4 3200mhz 16GB, M.2 Samsung 970 EVO 500GB, Samsung EVO 860 SSD, OCZ ARC 100 SSD, WD Black 1TB, Gigabyte Aorus Pro WiFi Z390 mIXT. Audient ID14, Dynaudio LYD48. LG45GR95QE

Permalänk
Hedersmedlem

Microshop i Umeå. Man kunde komma med de mest obskyra frågorna och personalen visste alltid vad man pratade om. Saknar butiker med den kompetensen och supporten. Går man till någon av de stora elektronikvaruhusen och ställer en fråga så tar de upp telefonen och börjar googla (undantag finns).

Visa signatur

"The more you learn, the more you realize how little you know."

Permalänk
Medlem

Handlade en del från datorbutiken.com och JME under de första åren som entusiast, samt en del kylning och chassigrejer från kylning.com och gtek som brukade ha prylar som var svåra att få tag på i vanliga fall.

Visa signatur

Ryzen 7 7800X3D | MSI MAG B650 Tomahawk WiFi | G.Skill Trident Z5 Neo 2x16GB 6000MHz CL30 | Arctic Liquid Freezer II 360 | Sapphire Nitro+ 7900 XTX | WD Black SN850 2TB + Samsung 860 EVO 2x2TB | Corsair AX1000

Permalänk
Medlem

Vid fyristorg i Uppsala låg en datorbutik förr i tiden. Tror den hette Silicon Valley, köpte Rick Dangerous till c64 där.

Permalänk

Lägg ner systembolaget öppna en Elfa butik på varje ställe. Ta bort dessa dumma regler att butiker stänger före högtider, det är på midsommarafton, Valborgsnatten etc som behovet är som mest akut att handla något på Elfa.

De andra datorbutikerna, OnOff, Expert, Mediamark etc. Ja de hade i princip exakt samma sak som Elgiganten, Webbhallen och Kjell & co. Så man förlorade inte så mycket mer än konkurrens.

Permalänk
Medlem

Kom på nu att det fanns en PC City i Linköping där Stadium Outlet är nu. Köpte Antec P182 chassi där som var riktigt bra för sin dit. Och en 1920x1200 skärm på hela 24 tum vilket var stor upplösning och storlek på den tiden. Var första Widescreen skärmen jag köpte. För mig den kostade 4000kr vilket var mycket pengar mot den 1280x1024 17 tum jag hade innan. Skärmen var väldigt tjock mot idag fast det var LCD. Säkert 5 cm minst och vägde en hel del.

Visa signatur

Asus B650 TUF, Ryzen 7600X, 32GB 6000mhz DDR5, Corsair RM1000X, Powercolor 6900XT Red Devil Ultimate, 360mm Corsair AIO, MSI Velox 100P Airflow. Kingston KC3000 M.2.

Permalänk
Medlem
Skrivet av BoardBum:

Vid fyristorg i Uppsala låg en datorbutik förr i tiden. Tror den hette Silicon Valley, köpte Rick Dangerous till c64 där.

Silicon Valley hette den, ja. Låg där i slutet av 80-talet ungefär.
Jag vet att jag handlade en del C64 och Amiga grejer där på den tiden det begav sig.

Permalänk
Medlem

Stor&Liten.
Leksaksbutikskedja som satsade ganska hårt på speldatorer (Commodore, Atari, Amiga, m.fl.) under mitten av 80-talet.
Speciellt deras butik i Gallerian i Stockholm hade mycket datorprylar.

Permalänk
Medlem

Lap Power kommer alltid vara sakna.

Nu ska farfar berätta en historia för er småglin här.
Vi hade en Lap Power-butik i Västerås (ca 1994) som drevs av en trevlig men allt för desperat herre. Han hade ett förflutet i en helt annan branch och var väl egentligen en glad datorentusiast och ganska slipad säljare. Problemet var som alltid med Lap Power att de inte drog sig för att lura både kunder och franchisetagare. Köpte du en Intel Pentium 90-maskin så fick du kanske en 486DX4, det var inte helt givet och eftersom det enda sättet att ta reda på vad det satt för CPU i var att installera ett litet program (Hardware checker) så det gick det ofta vägen att skicka på kunder lite vad som helst. Det var inte så många som lyfte på locket och plockade bort kylflänsen för att se vad det satt för CPU där. Men de som var lite slipade kunde direkt avgöra om det var en sockel som passade 486 eller Pentium och kunde därför gå tillbaka och klaga. En av ursäkterna jag hörde var att "det är en Cyrix 5x86'a och den är faktiskt snabbare än Pentium". Det var så klart på inget sätt sant och det blev sura miner. Lap Power drogs därför med ett riktigt dåligt rykte redan på denna tid men de sålde ganska bra, mycket tack vare den ganska udda marknadsföringen som var hårt riktad till män i medelåldern som man kanske kan säga var något "erotiskt understimulerade" men inte våga visa det öppet genom att gå på strippklubb. Det var den typen av män som oftast satt i beslutande position inom offentlig förvaltning, vilket gjorde att de gärna handlade av företaget "med hon den där snygga, du vet". Till slut höll det inte när marknaden började förstå att det där med datorer behöver speciell kunskap och man skapade "IT-avdelnigar" som bestod av unga män som titta på "snygga tanten" och undrade vad i hela h**vete det var frågan om. Sen satte de ihop sin egen spec och köpte datorer från annat håll. Det var en rolig tid och man gick in i butiken och "slängde käft" med säljaren emellanåt tills butiken lade ner 1996 och blev en Mac-butik istället, med samma säljare. Mac, var på den här tiden hopplöst efter PC och en Mac Quadra 630 som surrade på med sin MC68040-cpu i 33 MHz,med 8 MB minne och en HDD på kolossala 200 MB kostade mer än en PC med Pentium I 133 MHz, 32 MB RAM, och 1 GB HDD och till det en Diamond Stealth SE-kort som körde byxorna av allt som kunde köpas från Apple.
Det var tider det och inga datorbutiker hittar riktigt den komiskt låga nivån längre.

Permalänk
Medlem

Greattech

Permalänk
Medlem

Från huvudet.. borde komma ihåg fler

Twandata
Liontech
Datorbutiken.com
Kylning.com
Skribofont
Mycom?
Komplett var ju faktiskt rätt tidiga
Data Corner (Västerås)
Pyttemjuk?
JME
Multidirect
Tricom
Lappower
Gtek
Action Data (Karlstad)

Visa signatur

Windows 11 Pro | Intel i7 8700 | ASUS Prime Z370-P | Corsair 16GB 3000MHz | ASUS GTX 1080 | Fractal Design Define S | Corsair RM750x | Hyper 212 EVO

Permalänk

Köpte min första burk 97-98 tror jag det var hos DP Dataprodukter i Katrineholm. När jag skulle hämta den så kom Zübeyde Simsek in och skulle ha hjälp 🤣. Kunde inte förstå vart jag sett henne sen när Robinsson gick av stapeln.

Permalänk
Medlem

Måste även nämna "Datorbutiken i Borås", som var en lokal kändis som handlade lite med Amiga när det begav sig.
Farsan blev blåst på en skrivare som jag önskade mig i present till min Amiga, jag tror han gav närmare 3-4k för lastgammal matris skrivare till Commodore. På 90-talet dessutom, så det är ju lite mer pengar i dagens värde...

Men glad blev jag ändå

Visa signatur

| i9 10900K AllCore @5GHz | Gigabyte 3080 Vision OC @1845MHz (0.9v) | HyperX 32GB DDR4 @3600 MHz | LG 32'' @165Hz G-Sync | Samsung 970 Evo Plus M2 1TB | Asus ROG Strix Z490-F | Corsair RM750x | Noctua NH-D15 Cromax | FrDesign R7 | Soundblaster AE-5 | LG CX 65" | Nintendo Switch | PS5 Disc Ed. | RetroPie | One+ CE | Amiga 500 |

Permalänk
Medlem

Framtiden som var en butik som drevs Stor & Liten och URS Data.

Permalänk
Medlem

Datorbutiken.com är den första jag kommer att tänka på. Synd att det gick som det gick och att det drabbade en hel del oskyldiga människor ekonomiskt (remember kids, betala aldrig något i förväg. Aldrig!).

Datacorner i Västerås.. blir direkt nostalgisk när jag tänker på hur man tog sig dit som barn/ungdom och förundrades över allt häftigt som fanns där inne i slutet på tunneln (ingången var ingång till en f.d. saluhall så man gick en bit innan man var framme i själva butiksdelen). -Hmm, har jag råd med en ny Tac-2?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Erik_T:

Stor&Liten.
Leksaksbutikskedja som satsade ganska hårt på speldatorer (Commodore, Atari, Amiga, m.fl.) under mitten av 80-talet.
Speciellt deras butik i Gallerian i Stockholm hade mycket datorprylar.

Där köpte jag min första dator en Atari, inte säker på modell, tror det var en 520 STE, måste vart någon gång mellan 87-89...

Fel årtionde
Permalänk
Medlem
Skrivet av Henkka:

Datorbutiken.com är den första jag kommer att tänka på. Synd att det gick som det gick och att det drabbade en hel del oskyldiga människor ekonomiskt (remember kids, betala aldrig något i förväg. Aldrig!).

Datacorner i Västerås.. blir direkt nostalgisk när jag tänker på hur man tog sig dit som barn/ungdom och förundrades över allt häftigt som fanns där inne i slutet på tunneln (ingången var ingång till en f.d. saluhall så man gick en bit innan man var framme i själva butiksdelen). -Hmm, har jag råd med en ny Tac-2?

Minns att jag hade beställt datordelar till en kompis bygge hos Datorbutiken.com vid den tidpunkten. Hade betalat allt med VISA och fick tillbaka varenda öre som tur var. Men jag kan säga att jag var bra jävla panikslagen när jag såg att de konkat.

Hade tidigare köpt min dator från dem ett halvår innan, så hade rekommenderat kompisen. Undrar om det var komplett.no som fick den beställningen istället...

Visa signatur

CPU: Intel 12600K GPU: ASUS RTX 3080 TUF OC RAM: G.Skill 16GB DDR4 CL14 @3200Mhz
Moderkort:
TUF GAMING Z690-PLUS Kylning: Noctua NH-U12A chromax.black Chassi: Fractal Design Meshify 2
PSU: ASUS ROG Strix 1000W 80+ Gold SSD1: Samsung 990 Pro M.2 NVMe 1TB
SSD2: Samsung 980 Pro M.2 NVMe 500GB SSD3: Samsung 850 Pro 1TB Skärm: AOC Agon 27" IPS G-Sync Cooled by Noctua

Permalänk
Medlem

Wasa-data i Linköping. Hela min ungdom kretsade kring att spendera pengar där.

Permalänk

Styggapojken i Malmö

Visa signatur

ϟ AMD Ryssen 5900X64 GB DDR4 2080 TI NVMe SSD 500GB + 1TB ϟ
Former q-net master with power of twenty +N and 100 +M ...

Permalänk
Medlem

1. På kungstensgatan låg en butik för ATARI ST i mitten på 80-talet, där kunde man stå och sukta efter nya tillbehör eller programvaror.

2. På Sveavägen låg en Apple-butik som jag själv var med och rev runt 1989.

3. Webhallen original på Flemingatan.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Erik_T:

Stor&Liten.
Leksaksbutikskedja som satsade ganska hårt på speldatorer (Commodore, Atari, Amiga, m.fl.) under mitten av 80-talet.
Speciellt deras butik i Gallerian i Stockholm hade mycket datorprylar.

Jag jobbade i TV-spelslagret ett halvår, guldåret, ca 1986. Vi kasserade återstoden osålda Vectrex och var tvungna att slå sönder dessa så ingen skulle kunna tjäna något på dumpster-diving, en ren tragedi. Vårat lager och arbetsplats var rakt under butiken, de andra lagren låg på malmskillnadsgatan.