Uppgradera sonens dator till jul. Vad bör jag prioritera?

Permalänk

Uppgradera sonens dator till jul. Vad bör jag prioritera?

Hej,
Mina barn har blivit dator/spelintresserade. I julklapp kommer min dotter att få en dator som jag köper delar till just nu. I vissa aspekter verkar min dotters dator bli lite bättre än min sons. Sonen har ett större intresse och spelar i dagsläget Fortnite och Roblox. (Dottern endast Roblox). Därför tänker jag att en bra julklapp skulle kunna vara datorkomponenter till min son. Kommer sedan lämna in datorn hos lokala datorbutiken så de kan byta de delar han i så fall får i julklapp.

Sonen fick nyligen sin första speldator i födelsedagspresent. Datorn köpte jag nybyggd av privatperson på Blocket. Min sons dator:
• MPG B550 Gaming Plus
• Ryzen 5600X + originalkylare
• Corsair Vengeance RGB PRO 16 GB (2*8)
• Western Digital NvMe SSD 250 GB
• Nivida GTX 970 GB
• Asus Tuf Gaming 750W
• Chassi Zalman R2

Skärmen är en 27 tum MSI 144 Hertz, IPS, 1ms.

Köpte en USB wifi 6 dongel som visade sig inte fungera så bra. När vi bytte till ethernet kabel försvann allt lagg och sonen blev nöjd. Han har sagt att bilden är bättre när han spelar Fornite på datorn än på Nintendo Switch.

Han sitter vid datorn ca 1,5 timme om dagen. Med utgångspunkt att han spelar Fortnite, Roblox och sannolikt på sikt kommer att spela något tyngre spel. Vad bör jag nu eller på sikt se över och uppdatera i hans dator? Grafikkort? Mer ssd, är det bäst att ha tex 1 tb ssd NvMe eller behålla den som sitter i och addera tex 1 tb ssd? Eller bör jag addera hdd? Eller köpa till ett 2-pack med likadana ram-minnen? Eller något annat?

Jag har även en gammal speldator som jag köpte som en familjedator (FX-8350) som kommer att bli över som jag kommer att sälja vidare. I den sitter det ett Asus 1060 6GB grafikkort. Jag har funderat kring att byta plats på grafikkorten men känner mig osäker på om det blir någon märkbar effekt. Skulle jag bara byta plats på grafikkorten gör jag det hos databutiken i samband med att de bygger ihop min dotters dator. Bör kunna få bättre pris på bytet då.

Tar gärna emot era kloka tips!

Permalänk
Medlem

Hej,

Uppgradera grafikkort och kläm i en till m2 ssd.
Möjligt att en ny kylare till cpu kunde varit bra med.

Mvh

Permalänk
Medlem

Grafikkortet är den svagaste delen. Det blir bättre med ett 1060 (inte mycket men det tar ju typ 5 minuter att byta grafikkortet). SSD:n på 250 GB räcker till typ Windows plus nåt spel eller två så jag hade nog bytt ut den till en 1TB Nvme. Går ju dock också bra att köpa till en sata-disk om du vill men undvik hårddiskar. 16 GB ram är lite lite men funkar ändå rätt bra för de flesta spel. Processorn är det inget fel på.

Permalänk
Medlem

What are the recommended requirements for Fortnite on PC?
Again, as we can check in the "Frequently Asked Questions" section of Epic Games' official Fortnite blog, these are the recommended requirements for Fortnite on PC:

Video Card: Nvidia GTX 960, AMD R9 280, or equivalent DX11 GPU
Video Memory: 2 GB VRAM
Processor: Core i5-7300U 3.5 GHz, AMD Ryzen 3 3300U, or equivalent
Memory: 8 GB RAM or higher
OS: Windows 10/11 64-bit

Roblox kräver mindre.

Så till det han kör idag så kan man byta ut den gpu han har nu mot den 1060 6gb och få lite mer fps. Men jag hade väntat med att uppgradera något tills man vet exakt vad han vill köra istället och anpassa efter det.
Kanske ett grymt headset, mus, musmatta/deskpad, tangentbord är en uppgradering som är mer "säker" som han kan nyttja i framtida builds med.