Värt att investera i kompaktkamera 2023 ?

Permalänk

Värt att investera i kompaktkamera 2023 ?

Hej
Märker att utbudet på kompaktkameror blir allt mindre. Är det värt att investera i en kompaktkamera år 2023 ? Har en Huawei P20 Pro som tar bra bilder och film. Men kan det jämföras med en kompaktkamera och är det värt investeringen i en kompaktkamera ?
Eller är kompaktkamerornas tid förbi ?

Fotograferar och filmar som alla andra vid resor, vardagsbilder mm .

Har tittat på Sony RX 100 serien.

Visa signatur

Bärbar: Lenovo Ideapad 700 Signature Edition
CPU: i5 6300 HQ 2,30 GHz, RAM: 8 GB, GPU: Nvidea Geforce GTX 950M, Hårddisk: 256 GB SSD.

Lenovo Legion 5: AMD Ryzen 7 5800H, 16 GB RAM, RTX 3060, 1000 GB SSD

Permalänk
Rekordmedlem

Jag tror inte en kompakt är nått du har direkt nytta av för vardagliga bilder utan en bra telefonkamera lär i praktiken bli bättre.
Ska du ha den som komplement till en systemkamera eller för förberedd fotografering så kan en kompakt vara bättre men knappast för att bara dra fram och ta snabba bilder.
Det är ganska liten skillnad i bildkvalitet vid snabba bilder men vill du tex reglera skärpedjupet så kan det vara enklare att ha koll på det med en kamera som gör det optiskt i stället för en telefon som gör det med en dsp men en kompakt är ändå inte riktigt så bra på att ge full kontroll som en systemkamera där man kan byta optiken.

Ett annat område som skiljer en telefon från en kamera är möjligheten till blixt, telefonerna trollar med dsper och ger många gånger bättre bilder än en kompakt med inbyggda blixten men kompakten har en blixtsko så det går ju att koppla på riktiga blixtar men frågan är hur många som gör det om man inte använder den som ett komplement till en systemkamera.
Personligen skulle jag inte skaffa en kompakt för att ersätta/komplettera en telefon men jag har faktiskt en RX 100 men det var för att komplettera min systemkamera men det blir ändå mest telefon eller systemkamera. Man har ju ändå oftast telefonen med sig och när man specifikt vill fota nått och har tid att förbereda sig så tar man systemkameran.

Det går att göra det väldigt bra med mobiler idag, videon nedan är filmad med iphones och man ser dem här och var och troligen hade den behövts göras ganska annorlunda om man använt en större "riktig" kamera.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

En kompaktkamera som RX100 har fördelen med optisk zoom och äkta bokeh men som @mrqaffe är inne på för vardagsbilder och filmer så räcker en modern telefon mer än väl. Den kan såklart vara en inkörsport till fotografering som hobby som om det finns som intresse kan det såklart vara värt ett köp av den anledningen.

Permalänk

Tack för bra svar båda två. Känns som rimligt resonemang.

Tycker bilderna från RX100 ger lite mer detaljer och djup än P20 Pro. Lite bättre video också. Men frågan är om det är värt den lilla förbättringen. En mobil tar man ju enkelt fram snabbt dessutom och tar nästan eller i vissa fall bättre bilder.

Som ni beskriver känns det som kompaktkameror kommer försvinna. Det finns inte en marknad för ett mellansegment mellan systemkameror och mobiler.

Visa signatur

Bärbar: Lenovo Ideapad 700 Signature Edition
CPU: i5 6300 HQ 2,30 GHz, RAM: 8 GB, GPU: Nvidea Geforce GTX 950M, Hårddisk: 256 GB SSD.

Lenovo Legion 5: AMD Ryzen 7 5800H, 16 GB RAM, RTX 3060, 1000 GB SSD

Permalänk
Medlem

Var precis på semester och mobilen har oftast både bättre vidvinkel och hantering av HDR, tex motljus eller öppna fönster. Sedan tog jag ändå bilder med rx100,
men jag vet ju inte hur bilderna blev då den har så dålig skärm jämfört med mobilen

Dock vet jag att min 'supervidvinkel' har dålig upplösning och jag har inte detaljgranskat jpegartefakterna på mobilbilderna än...