Permalänk
Medlem

Trötta ögon - vad ska jag tänka på?

Dags att byta ut min Dell 24” 4K mot en 32” 4K-skärm. Sitter långa dagar med kontorsprogram och har problem med torra och trötta ögon. Något speciellt att tänka på? Inte spelar uppdateringsfrekvens någon roll slänger jag har 60 Hz. Välvd/platt? Har ni några tips?

Permalänk
Rekordmedlem

Se till att ha bra belysning i rummet och hasr du kollat din syn ?

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

ta korta pauser har du ett fönster vid datorn se långt bort. Köp oled skärm pluss gunnar optics.

Permalänk

Moderna skärmar är extremt ljusstarka. Med åldern blir ögonen känsligare för ljus. Om detta är fallet för dig, kan du börja med att sänka brightness på dina skärmar. Du kan prova att använda datorn med solglasögon, men de flesta är väldigt mörka.

Ett konsekvent mörkt tema tillåter hög kontrast, men det är svårt att få alla applikationer att lira. Kontorsprogram brukar inte stödja det. Du kan prova att använda inverterade färger i Windows för det, om den inställningen finns i din version av Windows.

Vanliga glasögon från optiker är sällan till endast för korta avstånd. Om ögonen är trötta för att de måste fokusera på kort avstånd, kan du be optikern att syntesta dig för och ta fram terminalglasögon. Dessa kan fås med ljusdämpande glas också.

Torrhet är jag mer osäker på. Jag skulle fråga en läkare.

Visa signatur

[4790k@4.6]+[RTX 3070 OC]+[16GB]+[4x SSD]+[NZXT+700W Gold]+[Win7]+[2x Samsung SA27950D <3]+[Topre TKL]+[G403 Hero wired]+[HyperX Cloud Alpha S]+[KingKong 2 Pro]. ZBook 17 G5, Quadro P3200, Win11.

Permalänk
Medlem

Ta paus var 30:e minut och fokusera på långt avstånd är alltid en bra idé. Kan även vara en poäng att prata med optiker eller ögonläkare, eller byta jobb (ett skitjobb kan ha fysiska konsekvenser).

Sänk skärmens ljusnivå om den är för högt inställd, vilket tyvärr är standard.

Men det finns en möjllig teknisk skärmegenskap som kan spela roll: bakgrundsbelysning med flimrande PWM-modulering sägs kunna vara en orsak till besvären du beskriver, så det kan vara värt att kolla upp så att nya skärmen INTE har det.

Just ja, det finns ju särskilda terminalglasögon också, fråga optiker om det.

Visa signatur

5950X, 3090

Permalänk
Avstängd

Pausa och fokusera en bit bort i minst tio sekunder varje halvtimme är ett bra tips. Terminalglasögon är också bra, jobbar man med skärm brukar jobbet stå för de.

Permalänk
Medlem
Visa signatur

5700x3D | RTX 2060 Super | 2 TB M.2 | 32 GB RAM | Gigabyte DS3H| 750 WATT

Permalänk
Medlem

Nattläge på Windows, har alltid igång det! Nämns i tråden som FX9 länkat

Permalänk
Medlem

Terminalglasögon? Jag hade samma problem som dig, spenderar många timmar framför skärmen på jobbet, och det vart omgående bättre. Vissa arbetsgivare står för kostnaden.
Annars prova tipsen från övriga här i tråden

Visa signatur

🖥️ Fractal Design Node 804 • Asrock Fatal1ty X99M Killer • Intel 5820K • Noctua NH-U12S • Corsair Vengeance 16GB • Gigabyte GTX 970 • be quiet! Dark Power Pro 550w • 2x Intel 520 120GB • 2x 1TB • 1x 3TB
💻 Microsoft Surface Pro (8GB/128GB)
 iPhone 11 64GB 🎧 SONY WH-1000XM3
🎵📲 SONY NW-ZX300 64GB [Region changed & Mr Walkman custom firmware loaded] + 256GB xtra • Audio Technica ATH-M50X

Permalänk
Medlem

Tack för alla tips - mycket värdefullt!

Permalänk
Medlem

Tips: för lättare ändring av ljusstyrka på stationära skärmar likt den inbyggda funktionen för laptops.

Microsoft Store --> Monitorian

Permalänk
Medlem
Skrivet av RVX:

Terminalglasögon? Jag hade samma problem som dig, spenderar många timmar framför skärmen på jobbet, och det vart omgående bättre. Vissa arbetsgivare står för kostnaden.
Annars prova tipsen från övriga här i tråden

Vill säga att terminalglasögon alltid är bra och att:
Det är inte vissa arbetsgivare som står för kostnaden, alla arbetsgivare måste stå för kostnaden enligt lag. Så länge man sitter minst en timme framför skärmen under sin arbetsdag.

Arbetsgivaren är också skyldig att stå för undersökningskostnaden.

Framgår i 6 § i arbetsmiljöverkets föreskrifter för arbete vid bildskärm (AFS 1998:5)

Visa signatur

| Corsair Crystal 460X | Z390-F | 9700K | ROG Ryujn 360mm | RTX 3080Ti | ROG Thor 850W | Vengeance Pro 3200mhz 16cl 16GB (2x8) | 970 Pro 2TB + 2xWD Black 4TB | ROG SWIFT PG279Q | Arctis 7 Pro Wireless | ROG Scope Deluxe red silent | ROG Chakram |

Permalänk
Medlem

Vissa skärmar har en annan sub-pixel struktur än RGB (tror att vissa VA har BGR men minnet sviker just nu för att vara helt säker).
Detta gör att textåtergivningen inte blir lika bra som med RGB då Windows förutsätter just detta och är optimerat för det.

Finns kanske sätt att justera detta - men varför skaffa sig besväret om du ska köpa ny skärm.

En IPS som är flicker free samt har en bra matt skärmyta kommer att vara grunden för din näsa (bra) skärm.

Sedan om du väljer välvd eller inte är kanske mer av en smaksak (även om skärmtillverkare kan "bevisa" vetenskapligt att du får en bättre upplevelse jämfört med en plan skärm).

Jag har en välvd skärm, inte så mycket men precis så att jag tycker att det är bra.
Så här i efterhand så hade jag nog tyckt att det vore sämre att köra ultra wide på en helt plan skärm.

Tänk också på att upplösningen i höjdled är mer intressant för kontorsarbete än för spelande.
Jag har 3840 * 1600 i upplösning och skulle inte vilja gå till en upplösning på 1440 på höjden - det får plats för lite på skärmen då.

Just ultra wide är super skönt att jobba med. Ha flera dokument öppna sida vid sida eller mailen på ena sidan så att man precis ser inboxen, programmet man jobbar med i mitten och teams på andra sidan skärmen så ser man vad som händer där också.

Om du ska ha skärmen både för hem och arbetsdatorn så kan jag rekommendera den skärmen jag använder.
Koppla in arbetsdatorn via USB-c så laddas den samtidigt som bilden och vanlig usb förs över i samma kabel.
Sedan kopplar du hem datorn via DP eller HDMI och så kan du använda KVM switchen i skärmen för att skifta samma tangentbord och mus mellan de två datorerna samtidigt som du byter bild källa (installera Dell Display Manager så kan du göra det via en tangentbordskombination för extra smidighet).

Sedan kan du googla fram något program som påminner dig om att ta en paus från skärmtiden. Finns många jag hittade detta i mängden (använder det inte själv så kan inte ge omdömme). https://apps.microsoft.com/store/detail/eyes-saver/9WZDNCRDPH...

Blev en massa annat än det du kanske frågade om - men ska du ändå spendera pengar på en ny skärm så är ovan tänkvärt också.

Visa signatur

Dator: MSI X570 Tomahawk, AMD 5600x, 64 GB RAM, 2xNVMe, 2xSATA SSD, 10 GBit NIC, Grafik Nvidia 3060 12 GB RAM
Skärm: Dell U3821DW 38" ultrawide Bärbar dator: MBA M1
Synology DS1821+ (10Gbit) - Dockers, VM, Surveillance Station 9 kameror
DS3612xs (10Gbit) - Backup sparas till denna från ovan
Skrev jag något vettig? "Tumme up":a så vet jag att det fanns nytta i min post.

Permalänk
Bildexpert 📺

Skulle säga att när man upplever ögontrötthet är det i första hand allt förutom just skärmen man bör titta på i bokstavlig och bildlig mening. En vanlig tankefälla att man tycker det är fel på prylen när det kan vara allt annat än just prylen där problemen egentligen har sitt ursprung.

Moderna skärmar är sällan problematiska. Fast det finns ett par punkter:

(1) En del skärmar flimrar från bakgrundsbelysningen särskilt om man backar ≈10 år bakåt i modellutbudet. Sitter man på en sådan skärm kan skärmen vara ett problem. Även om man inte ser flimret som ett flimmer kan det påverka ögonen negativt.

(2) Moderna skärmar är ljusstarkare än äldre modeller. Och kommer ofta med alldeles för hög ljusstyrka inställd. Enklaste sättet att motverka detta är sänka ljusstyrkan så långt det går och därifrån under loppet av timmar och kanske dagar sakta men säkert öka ljusstyrkan tills det upplevs tillräckligt. Så att ögon/hjärna får vänja sig från rätt riktning tills man når tillräcklig ljusstyrka där det upplevs som i balans med omgivningen. Gör man tvärtom och börjar med ljusstyrkan uppifrån och sänker kommer man på reflex uppleva det som "för svagt" och istället fortsätta med egentligen för hög ljusstyrka.

Fast med detta ovan borde skärmen i sådana fall också upplevts som ett problem redan från första början. Är problemet något som tillkommit senare finns nog också svaren bortom skärmen:

  • Ögonen – besök optiker för ögonen förändras med åldern. De flesta ser sämre än de tror.

  • Omgivningen runt skärmen är fel. Fel belysningen i rummet, likt att det inte är skärmen som flimrar utan dåliga LED-lampor som man indirekt stirrar på lika länge som man stirrar på skärmen.

  • Se över ergonomin i övrigt runt om arbetsplatsen. Vilket omfattar allt från hur man sitter till externa störningsmoment som reflexer från rum och armatur

  • Stress i arbets- och livssituation. Tiden framför skärmen kanske börjar förknippas med något dåligt? Skulle säga att alla nog har sin alldeles egen historia att berätta här.

  • Och tillbaka till tekniken: En flera år gammal skärm kan ju faktiskt vara sliten och ha försämrats. Bara att försämringen sker så pass gradvis att man inte tänker på det. Men nu börjar ögonen reagera.

Permalänk
Medlem

Många glömmer att luften där man befinner sig spelar en stor roll. Är den dålig kan man få alla möjliga problem.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mithras:

Vill säga att terminalglasögon alltid är bra och att:
Det är inte vissa arbetsgivare som står för kostnaden, alla arbetsgivare måste stå för kostnaden enligt lag. Så länge man sitter minst en timme framför skärmen under sin arbetsdag.

Arbetsgivaren är också skyldig att stå för undersökningskostnaden.

Framgår i 6 § i arbetsmiljöverkets föreskrifter för arbete vid bildskärm (AFS 1998:5)

Så är det, är vissa kriterier som ska till innan. Fann lite information innan jag postade, men var osäker på allt det finstilta.
Vet att det hjälpte mig nåt enormt då jag tidigare fick lätt huvudvärk osv. Hjälpte omgående, med det sagt så behöver det inte nödvändigtvis vara lösningen på ts problem. Men det kan vara värt att kolla upp.

Visa signatur

🖥️ Fractal Design Node 804 • Asrock Fatal1ty X99M Killer • Intel 5820K • Noctua NH-U12S • Corsair Vengeance 16GB • Gigabyte GTX 970 • be quiet! Dark Power Pro 550w • 2x Intel 520 120GB • 2x 1TB • 1x 3TB
💻 Microsoft Surface Pro (8GB/128GB)
 iPhone 11 64GB 🎧 SONY WH-1000XM3
🎵📲 SONY NW-ZX300 64GB [Region changed & Mr Walkman custom firmware loaded] + 256GB xtra • Audio Technica ATH-M50X

Permalänk
Medlem

har jobbat flera decennier i kontorslandskap, och haft problem med torra och irriterade ögon efter en dag på kontoret under de senaste 20 åren. Nu med pandemin började jag jobba hemma, och tog hem skärmen jag haft på kontoret i 10år.

Skillnaden var ganska drastisk: samma dator/skärm, men i mitt ljusa vardagsrum på söder sidan. Har inte haft torra ögon de senaste 2 åren och känner mig inte trött i ögonen efter en dag på "kontoret".

De dagarna jag varit på jobbet har jag varit trött i ögonen igen, och jag kom på att takljuset flimrar (vilket man kan bevisa med att filma ljuset med mobilkameran, och om det flimrar på mobilen, så vet man att det är dåligt ljus i taket). Började Googla på det och insåg att det är nog kontorsljuset som orsakat mina torra ögon.

Så, visst, kan göra skillnad med bra skärm--jag har en ganska standard 60Hz 23" Dell, men ljuset i rummet är förmodligen huvud orsaken. Jag tror man märker på annat sätt om det är torrluft: inte bara ögonen som reagerar på den.

Permalänk
DingDongerMcDongface

Kan rekommendera ögondroppar med hyaluronsyra i som tillfällig lindring för torra ögon. De återfuktar väldigt bra och kan göra det bekvämare kortsiktigt Använder man kontaktlinser är det dock viktigt att kolla att märket man väljer är okej att använda i kombination med det, och vice versa.

I övrigt kan jag inte göra annat än att instämma med samtliga ovan. För mig gjorde det stor skillnad när jag bytte mina vanliga glasögon mot progressiva, eftersom att jag utan att ha märkt det i andra situationer börjat se sämre på nära håll. Det har en tendens att smyga sig på och tröttar ut ordentligt just framför skärmar. Egentligen borde jag nog ha terminalglasögon, men jag har aldrig gillat att behöva byta fram och tillbaka under dagen.