Ni som nyligen gått från android till iphone...

Permalänk

Marques Brownlee (mer känd som MKBHD) gjorde en video om hur Apples ecosystem fungerar och hur svårt det kan vara att komma ur det. Bra att veta hur Apples kunder hålls kvar innan man själv ger sig in i systemet. https://www.youtube.com/watch?v=KB4_WIPE7vo&ab_channel=Marque...

Visa signatur

9900k @4.7GHz VCore: 1.185v. Rtx 2080 gaming X trio. Corsair vengeance pro white 2x8gb @3200mhz. Gigabyte Aorus z390 Master. Corsair Obsidian 500D. NZXT kraken x72.

Permalänk
Medlem

Något jag gillade var att telefonen kommer ihåg i t.ex. messenger och whatsapp vilka konton jag brukar använda svenskt respektive engelskt tangentbord på. Jobbar i en internationell miljö så jag skriver mycket svenska och även mycket engelska, och att inte manuellt behöva byta tangentbord i varje chatt är skönt.

Annars var min upplevelse undervälmande. Det var en telefon, precis som min gamla Android. Inga speciella grejer den kunde göra jämfört med min gamla.

Visa signatur

Corsair Obsidian 250D | i5 7600K | Gigabyte Z270N WiFi | Samsung 960 EVO 250GB | Fractal Design Integra M 650W | Corsair Hydro H90 |Kingston 8GB 2133M DDR4 CL14 | Asus GeForce GTX 970 4GB STRIX DC2 OC MAX |

Permalänk
Skrivet av mpat:

RCS fungerar inte på iPhone (och Google är svinsura över det, uppenbarligen). Googles separata chat-appar, som Google Chat, finns att ladda ner. Google hittar på nya chat-lösningar en gång i veckan eller så. De har eller har haft Google Talk, Huddle, Hangout, Allo, Chat, Voice, Duo, Meet, Wave, Circles, Android Messages, och en chatfunktion inne i Google Docs. De brukar göra iOS-appar rätt fort när de hittar på en ny, dock.

Ja där har man anledningen till varför jag gick över från en ObePlus 6(t) till IPhone 12mini. Jag vart så galet trött på hur Google utvecklade flera identiska produkter för att sen begrava alla. Sen om igen, igen å igen. Apple är lite mer envisa och vidarutvecklar vad de redan påbörjat.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Toss3:

Enda jag saknar är: T9 Dialer i telefon-appen.

UFf ja T9! Eller speed dialer. Tror min gamla 3310 till och med hade det.

Den dagen det kommer till ios så kommer det vara mindblowing för människor. Favoriter kommer ju försvinna iaf.

Visa signatur

Ghost S1 Ash MKIII | Asus Strix B550-I Gaming | Ryzen 5 3600 | NH-L12 Ghost Edt.| 2060 FE| SF750 Plat. custom cables | Corsair LPX 16GB 3600MHz | Arctis 7 | G900/G604 | 2xPG279Q | HHKB Hybrid(Black)/Hybrid Type-S(White)

Nuvarande: S21 Ultra/S10+(PoGo)
Historik: Nokia: 3310, 8310 | LG: GD900 |OP: 6, 6T, 8 | Xiaomi: Redmi Note 5 |Apple: 3, 3G, 3GS, 4, 4S, 5S, 6, 6S+, 8+, 11 Pro Max| Samsung: S7 Edge, Note 8, 20 Ultra, S20FE

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Donnerstal:

Och andra upplever raka motsatsen:
https://youtu.be/wJ7A1C_HzEE
6 månader för en Pixel 6 innan den blir seg och buggig är inte så imponerande.

Tja, jag misstänker att det har att göra med att det är Googles första försök med ett eget SoC. I mina ögon har Googles version av Android varit den bästa och mest stabila under ganska lång tid, och det gäller fortfarande på våra Pixel 5, 5a och 4a. Gäller det inte Pixel 6 så är det förstås tråkigt, men jag tror och hoppas att de löser problemen.

Skrivet av Cerd Moyen:

De Android One versioner fär man inte får bort den där google-balken stör jag mig nog mer på än något hos iOS.

Alla Android One telefoner stöder att byta launcher om man inte gillar default-launchern, och då kan man göra vad man vill med det. Jag har också alltid tyckt det är lite dumt att ha det stora sökfältet när det ändå blir en helskärmsapp när man klickar på det, varför inte bara en vanlig ikon liksom? Men jag har också i ganska många år nu kört med Nova och då kan man minska storleken på den eller ta bort den.

Skrivet av Neon:

Att android är har störst marknadsandelar med marignal är det nog ingen som ifrågasätter men frågan är hur det ser ut i Sverige? Kan det vara 50/50 är kanske?

Ja Apple är ganska starka här. Samtidigt misstänker jag att det i alla fall delvis beror på att jobbtelefoner tenderar att vara Iphone. Jag har aldrig varit intresserad av Iphone egentligen, och har således aldrig köpt någon eller valt någon om jag haft möjlighet att välja. Ändå har jag haft fyra Iphones. Sist fick jag välja mellan en tre år gammal Iphone-modell eller en ett år gammal Galaxy dock med löneavdrag på runt 1500 för att få Galaxyn.

Citat:

Jag testade ett par Apple plattor för några år sen, ägde dem i 1-2 år och blev tyvärr inte vidare imponerad. Visst den funktionalitet som fanns där fungerade oftast men begränsningarna var också väldigt snäva. Tillbaka knappen var ett stort problem, oftast saknades den helt och de appar som faktiskt tillämpade funktionen hade ingen standard att följa så ibland var den uppe, ibland var den nere, ibland var den till vänster och ibland till höger. Lite märkligt för ett system vars anhängare ofta trycker på standardiserat gränssnitt.

Ja för ett system med så mycket beröm för att vara intuitivt och så, så finns det väldigt mycket funktionalitet som är dold bakom gester, långtryck och liknande. Det kanske är logiskt om man har varit med länge där men för mig känns det inte alls intuitivt. Sen att Google nu har apat efter och börjat med gester istället för hem/tillbaka/multitask gör förstås inte saken bättre, dock går det ju att sätta tillbaka knapparna ganska enkelt.

Citat:

Men oavsett kortkommande i Android eller iOS så är alltid rekomendationen att välja det som passar in i ens miljö, i mitt fall blev det uppenbarligen Android, skönt att slippa kravet på ITunes.

Jo. Samtidigt tror jag att det för de allra flesta inte har någon större betydelse egentligen, snarare fortsätter de med vad de är vana vid bara. Mail, kamera, banken, facebook, spotify finns ju oavsett och funkar i princip lika bra liksom. Gruppen som har köpt in sig i Apples ekosystem mer än typ telefon, och kanske Ipad och ATV är nog inte så stor egentligen. Delvis för att marknaden ju har ändrats för kringliggande saker, för typ tio år sedan fanns det ju hur många högtalare, dockor och liknande som helst med 30-pin-kontakten men det blev inte så med Lightning. Världen har väl blivit mer trådlös helt enkelt.

Citat:

Har provat en hel del olika Android hårdvaror och de senaste 8+ åren har det varit huvudsakligen Samsung lurar. I regel har jag dem 2-3 år och när jag byter är det egentligen inte någon super skillnad i prestanda, de rullar på bra! Men å andra sidan så spelar jag aldrig på telefonen.

Jag tror de flesta behåller sina telefoner någonstans runt 1-3 år, oavsett om det är Iphone eller något annat, men Iphone kan nog ha en övervikt vid tre år. Delvis för att de hålls uppdaterade och så, men också för att många Iphone-köpare inte bryr sig så mycket. Men självklart spelar ju segheten i exempelvis Samsungs telefoner också in, många hade nog kunnat behålla en Samsung lite längre om den höll prestandan bättre förstås, och då är det också personer som inte bryr sig så mycket.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ibis:

Jag satte precis och tänkte samma sak, jag som inbiten iOS-användare har aldrig saknat en "bakåt"-knapp, satt och kliade mig i huvudet exakt vad den nu skall göra Backa mellan olika appar och inte bara inom appen i sig?

Skrivet av stgr:

Man kan få en tillbaka-knapp på iphone.
Genom nån handikappniställlning så kan man "tap:a" på äppel-loggan på baksidan 2-3 gånger för att få olika funktioner.

Haha, ja man kan såklart idiotförklara de som använder tillbakaknappen på Android men det betyder inte att man har rätt. Har ni någon faktiskt historia med android telefoner?

Så vad använder man tillbaka knappen till på Android? Jo en hel del faktiskt, är man på websidor är det naturligt att använda tillbaka knappen, antar att även Apple har det i sina webläsare? Det blir då också naturligt att använda den i appar som har någon form av flöde vilket är de flesta. Man kan även hoppa mellan appar på ett effektivt vis, ex jag öppnar min mail, från mailen skickas jag över till webläsaren, när jag läst vad jag ska där så räcker det med ett trycke på tillbaka knappen för att komma tillbaka till mailen.

Detta är bara några av de fall där tillbaka knappen blir en naturlig del av flödet.

Visa signatur

CPU : AMD Ryzen 5 5600X Moderkort : ASUS ROG Strix B550-F GAMING Grafikkort :EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 iCX Gaming HDMI 3xDP 11GBMinne : Corsair 16GB Chassi :Fractal Design Define 7 Compact Nätdel : Corsair RM750x Skärm #1 : Asus VG349Q Ultrawide Skärm #2 : Acer X34 Ultrawide

Permalänk
Medlem

Gick själv från Sony Ericsson Java Platform -> Windows Mobile -> Android (2010) -> iOS (2017 Q4) -> Android (2021 Q2).
Bytte till iOS när jag fick jobbtelefon med iOS. Orkade inte ha två telefoner så jag använde det i några år. Min slutsats av det: Förstår varför det är populärt men är verkligen inte för mig. Var så många arbiträra begränsningar och allting som inte var vad en enkel användare ville göra var otroligt omständligt. De säljer sig som det enklare OS'et men för mig är det verkligen motsatsen. Så när jag slutade hos den arbetsgivaren 2021 och skaffade privat mobiltelefon igen så var inte iOS intressant öht, och jag ångrar inte en sekund att jag gick tillbaka till Android. Enda som suger riktigt hårt är Google. Långsiktigt hoppas jag att ett riktigt FOSS tar marknaden utan AOSP bullshit avtal men jag tror det kan vara lite väl optimistiskt. Samtidigt är BankId och Swish det enda som håller kvar mig på Android med Google.

Visa signatur

Citera eller @philipborg om du vill att jag ska läsa dina svar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av stgr:

Det är inte alls meningslöst att döda appar.
Ta t.ex. Imgur, ibland måste man döda den för att den ska funka.

Det var inte döda appar för att de hängt sig jag menade, utan för att spara batteri. Min mamma hade det som rutin att döda appar direkt när hon var klar med dem, för att ge ett exempel. Hon hade hört att det skulle spara batteri.

Permalänk
Medlem

Haft Apples lurar sen de kom till iPhone 8. Sedan var det Huawei Mate 10 Pro och sen Oneplus 7T. Nu är jag tillbaka på en iPhone 13 mini, uppskattar verkligen den mindre formfaktorn.

Allting bara fungerar i Apple också, betydligt mer strul med android. Sen är jag nöjd att jag lämnar nu ändå när Google jiddrar med Google apps/Gsuite osv och jag blir av med allt i min google profil där.

Visa signatur

/dev/null

Permalänk

Jag gick nyligen från Android till iOS. Har endast tidigare ägt iPad så iPhone vart nytt för mig. Har nu haft min iPhone 12 Pro Max i ca 5 månader och absolut gillar jag den men med min Android kunde jag göra mycket mer.

Nackdelar med iPhonen jämfört med Android:
1. Kan inte casta från google chrome eller Safari direkt till Chromecast.
2. Kan inte spara ner filmer eller bilder via tex 9gag, instagram osv.
3. Vissa fönster måste man trycka på "klar" uppe i vänstra hörnet och går inte att swipa höger för att backa.
4. Inga chattbubblor till messenger så man måste aktivt gå in i appen för att fortsätta en chatt istället för att ha den som overlay.

Fördelar jämfört med Android:
1. iOS laggar inte lika mycket så interfacet flyter på bättre.
2. Väldigt enkel att använda för den som inte är så teknisk.

Jag kommer nog själv att byta tillbaka till Android vid nästa mobilbyte då jag känner mig väldigt låst med iPhone.

Visa signatur

CPU: i5-6600k, Cooler: Deepcool Gamer Storm Captain 240 EX, MB: Gigabyte GA-Z170X-Gaming 7,
RAM: Crucial Ballistix Sport LT White 2x8GB, PSU: EVGA SuperNOVA G2 750W, GPU: Titan Xp
SSD OS: WD Blue SN550 M.2 2280 1TB, SSD: Samsung 850 EVO 500GB, Monitor: DELL S3220DGF 165Hz

Permalänk
Medlem
Skrivet av Neon:

Haha, ja man kan såklart idiotförklara de som använder tillbakaknappen på Android men det betyder inte att man har rätt. Har ni någon faktiskt historia med android telefoner?

Så vad använder man tillbaka knappen till på Android? Jo en hel del faktiskt, är man på websidor är det naturligt att använda tillbaka knappen, antar att även Apple har det i sina webläsare? Det blir då också naturligt att använda den i appar som har någon form av flöde vilket är de flesta. Man kan även hoppa mellan appar på ett effektivt vis, ex jag öppnar min mail, från mailen skickas jag över till webläsaren, när jag läst vad jag ska där så räcker det med ett trycke på tillbaka knappen för att komma tillbaka till mailen.

Detta är bara några av de fall där tillbaka knappen blir en naturlig del av flödet.

Bakåt på ios är att ’swipea’ från vänstra kanten utifrån och in. Minst lika bekvämt som att trycka på en knapp nere i handflatan

Detta var alltså 8 år sedan och har fungerat samma sedan dess

(Ingen ’bakåt’ knapp i webbläsaren alltså)

Edit: inser nu att videon är någon custom app för att lägga till funktionen i gamla ios-versioner, men funktionen ser likadan ut i alla fall

Permalänk
Medlem

En f.d Android fanboy är jag själv. Skaffade min första android 2010 - en HTC Hero - Älskade vad smartphone-eran kulle innebära där och då.

Efter det så skaffade jag min samsung galaxy s2, därefter har de varit HTC One, Samsung note 4, Huawei (minns ej modell), Google lur, Samsung Galaxy S9+, Oneplus 8 Pro. Har nog missat en och annan.

Vad som irriterat mig på Android-sidan av smartphone-världen är ju helt klart att uppdateringar inte sker på ett tillräckligt snabbt sätt. Samt får min telefon ens android 9/10/11/12? Ingen vet förens när tillverkaren själva har bekräftat faktumet att din modell är välsignad.

Det går 1 år och samsung/Oneplus mer eller mindre förkastar din mobil till helvetet (läs väntelistan) - det är inga snabba vändningar till nästa android version.

Sen så började jag jobba på min nuvarande arbetsgivare 2018, där Ipads används i stor utsträckning. Här började jag snabbt inse vilken himla fantastisk optimering apple lyckats med på sina enheter. (en ipad som bara ligger håller laddningen hur bra och länge som helst)
Samt Arbetsgivaren har ipads som är 8+ år....som FORTFARANDE FÅR IPADOS-uppdateringar? .... bah...wow... helt otroligt.
Vilken androidtillverkare har någonsin lyckats med detta?

I somras skaffar kollegan Ipad pro, jag införskaffar också 2 månader senare på hans inrådan - Wow, vilken maskin.(ja jag vet den är sprillans ny osv... men jämförelsevis med android tablets så är jag imponerad)

Jag är utbildad it-säkerhetsarkitekt på pappret - och det går inte att komma undan med hur mycket bättre apple verkar vara i säkerhetssynpunkt, bara utifrån detta faktum att enheter uppdateras över en längre tid.
iPhone 6S, släppt 2015 fick IOS 15... en produkt som är 7 år nu 2022....

Därför har och kan jag motivera för min arbetsgivare att inköpskostnaden utslaget på hela telefonens livslängd (där iphone har en längre sådan) så blir det inte dyrare att köpa in apple-enheter som standard till våra användare.

Gick över till Iphone 13 Mini i november 2021 (jag vill inte ha bamse-telefon) och jag är vrålnöjd. Den gör vad jag behöver, håller batteriet över dagen å laddas varje kväll.
Det som stör mig är att jag saknar touch id, något jag hoppades iphone 13 skulle ha... men begäret med att ha en iphone överskuggade min vilja att vänta in en sådan telefon.

FaceID funkar skitbra, men med mask så är det omöjligt, ska visserligen finnas stöd för detta i nästa Ios version...men nuläget är inge bra. Krångligt att använda apple pay p.g.a detta.
Vistas en hel del tid i ett land där mask just nu behövs i butiker och kollektivtrafik...

Men sammantaget är jag nöjd. Vill inte tillbaka till android-världen som jag känner nu.

Visa signatur

Laptop | Legion 7 32GB 3080 RTX Ryzen 9
Desktop | ASUS ROG STRIX Z370-H GAMING | Intel Core i7 8700K | Corsair 32GB (4x8GB) DDR4 3000Mhz CL15 Vengeance | Palit GeForce GTX 1080 Ti Jetstream 11GB | Samsung 970 Evo | Samsung 850 pro 256 GB | WD Green 2 TB | Corsair RM750 750W | LG 27GL850-B | ASUS VG248QE

Permalänk
Medlem
Skrivet av Neon:

Haha, ja man kan såklart idiotförklara de som använder tillbakaknappen på Android men det betyder inte att man har rätt. Har ni någon faktiskt historia med android telefoner?

Hur tusan fick du mitt inlägg till att jag idiotförklarar tillbaka-knappen-användare?

Skrivet av Gorian:

Funkar inte på iPhones med notch :/ Många trodde att de skulle ta tillbaka funktionen på 13-serien när de gjorde notchen mindre, men icke.

Är iofs lite typiskt Apple. Man ska inte bry sig om exakta procent, utan det räcker med ”mycket, mellan eller lite” batteri kvar ;p

Ah! Sedär, det förklarar ju saken. Jag har iofs stängt av det själv (långt innan de plockade bort det som standard) just lite av den anledningen, en exakt siffra stressade mig i onödan Men valet borde ju absolut finnas där.

Nå, lär ju sitta med den här telefonen tills den faller i småbitar, så förhoppningsvis möter jag inte någon notch själv på ett tag.

Permalänk
Medlem
Skrivet av furis:

Vad som irriterat mig på Android-sidan av smartphone-världen är ju helt klart att uppdateringar inte sker på ett tillräckligt snabbt sätt. Samt får min telefon ens android 9/10/11/12? Ingen vet förens när tillverkaren själva har bekräftat faktumet att din modell är välsignad.

Det går 1 år och samsung/Oneplus mer eller mindre förkastar din mobil till helvetet (läs väntelistan) - det är inga snabba vändningar till nästa android version.

Märks att du inte är up to date... Samsung är numera riktigt bra på att uppdatera. Man lovar nu 3 större Android uppdateringar och 4 år av säkerhetsuppdatering för flagskeppen (sedan S20 har jag för mig).

Uppdateringarna är också riktigt snabba, man slår numera Google gällande säkerhetsuppdateringar.

Oneplus har dock blivit ännu sämre...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gorian:

Funkar inte på iPhones med notch :/ Många trodde att de skulle ta tillbaka funktionen på 13-serien när de gjorde notchen mindre, men icke.

Visste faktiskt inte det. En snabbkoll visar att man kan få procenten också på en widget, om man väljer att visa batteri-widgeten och inte väljer den minsta. Kanske mest intressant om man har en massa grejer inkopplade till telefonen (typ hörlurar, penna, tangentbord etc), eftersom man får alla prylarna då.

Citat:

Är iofs lite typiskt Apple. Man ska inte bry sig om exakta procent, utan det räcker med ”mycket, mellan eller lite” batteri kvar ;p

Har också att göra med deras program för batterihälsa, att den inte laddar telefonen fullt förrän strax innan den skall användas, att den inte ligger med laddningen på när batteriet är fullt utan låter den dra ur några procent för att sedan ladda fullt, osv. Det gör att procentsiffran går upp och ner lite, vilket säkert leder till frågor till supporten, vilket de vill undvika.

Visa signatur

5900X | 6700XT

Permalänk
Medlem

Ipone köp ?

Något som jag irriterar mig på i Android, är att mikrofonen kan plötsligt sluta fungerar vid telefonsamtal om man kommer i ofas med sina Blåtand inställningar. Detta händer aldrig på frugans Iphone.

Permalänk
Medlem
Skrivet av medbor:

Bakåt på ios är att ’swipea’ från vänstra kanten utifrån och in. Minst lika bekvämt som att trycka på en knapp nere i handflatan

Detta var alltså 8 år sedan och har fungerat samma sedan dess
https://www.youtube.com/watch?v=dNJGnA45Bz4

(Ingen ’bakåt’ knapp i webbläsaren alltså)

Edit: inser nu att videon är någon custom app för att lägga till funktionen i gamla ios-versioner, men funktionen ser likadan ut i alla fall

Här är en bättre video :

Men nej, det är inte riktigt samma sak, för det första måste du sträcka dig över hela skärmen till andra kanten av telefonen och sen måste du dra höger. Har du dessutom ett silikonskydd som många har idag så blir det en än mer omständig process pågrund av motståndet(tro mig, det är påtagligt). Hand gest är dessutom klart mindre intuitivt, är högst tveksam till att min pappa som tvingats på Apple telefon genom jobbet har en aning om funktionen.

Förövrigt, hur funkar standardiseringen runt gester i iOS? I Android är det mer eller mindre ett krav att ha stöd för tillbaka knappen om möjligt. Min uppfattning från iOS är att apputvecklarna gör lite som de vill?

Visa signatur

CPU : AMD Ryzen 5 5600X Moderkort : ASUS ROG Strix B550-F GAMING Grafikkort :EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 iCX Gaming HDMI 3xDP 11GBMinne : Corsair 16GB Chassi :Fractal Design Define 7 Compact Nätdel : Corsair RM750x Skärm #1 : Asus VG349Q Ultrawide Skärm #2 : Acer X34 Ultrawide

Permalänk
Medlem
Skrivet av ckwano:

Något som jag irriterar mig på i Android, är att mikrofonen kan plötsligt sluta fungerar vid telefonsamtal om man kommer i ofas med sina Blåtand inställningar. Detta händer aldrig på frugans Iphone.

Grejen är att det finns så många olika hårdvarur för Android i alla möjliga prisklasser så att vissa enheter åker på mer problem än andra är nog något man får räkna med. Apple har valt att låsa in sina användare till sin egen hårdvara vilket klart har sina fördelar men uppenbarligen också sina nackdelar.

Upplever man problem på sin Android lur som inte tillverkaren bryr sig om att rätta till så kan man oftast välja en annan hårdvara och därmed slippa problemet.

Personligen har jag aldrig haft problem med bluetooth headset på de senaste Samsung lurarna jag haft. Dock min pappa som tvingats på en Apple telefon genom jobbet har urdålig inbyggd mick.

Visa signatur

CPU : AMD Ryzen 5 5600X Moderkort : ASUS ROG Strix B550-F GAMING Grafikkort :EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 iCX Gaming HDMI 3xDP 11GBMinne : Corsair 16GB Chassi :Fractal Design Define 7 Compact Nätdel : Corsair RM750x Skärm #1 : Asus VG349Q Ultrawide Skärm #2 : Acer X34 Ultrawide

Permalänk
Medlem
Skrivet av Neon:

Här är en bättre video :

https://youtu.be/ZbYor9VvOtw?t=69

Men nej, det är inte riktigt samma sak, för det första måste du sträcka dig över hela skärmen till andra kanten av telefonen och sen måste du dra höger. Har du dessutom ett silikonskydd som många har idag så blir det en än mer omständig process pågrund av motståndet(tro mig, det är påtagligt). Hand gest är dessutom klart mindre intuitivt, är högst tveksam till att min pappa som tvingats på Apple telefon genom jobbet har en aning om funktionen.

Förövrigt, hur funkar standardiseringen runt gester i iOS? I Android är det mer eller mindre ett krav att ha stöd för tillbaka knappen om möjligt. Min uppfattning från iOS är att apputvecklarna gör lite som de vill?

Jag använder inte extremt många appar, men fungerar i alla jag vet. Det ingår ju i apples guidelines för apputveckling sedan många år nu

Har man en stor telefon är det inte så smidigt att nå till nedre vänstra hörnet för bakåt-knappen heller, minst lika omständigt

Det är såklart olika vad man föredrar, men det finns en funktion att gå bakåt som ofta fungerar liknande som android, bara det jag ville säga

Permalänk
Medlem
Skrivet av medbor:

Jag använder inte extremt många appar, men fungerar i alla jag vet. Det ingår ju i apples guidelines för apputveckling sedan många år nu

Har man en stor telefon är det inte så smidigt att nå till nedre vänstra hörnet för bakåt-knappen heller, minst lika omständigt

Det är såklart olika vad man föredrar, men det finns en funktion att gå bakåt som ofta fungerar liknande som android, bara det jag ville säga

Du vet att du oftast kan välja vilken sida du vill ha tillbakaknappen på? På en stor enhet kan det passa bättre att ha den på högersidan, det är där jag har min och upplever inte den svår att komma åt.

Att funktionen finns med i Apples guidelines för utvecklare, betyder det att man har ett krav på att det ska fungera? Det är ju annars lättare att ignorera hantering av en gest än att ignorera en knapp som ligger fullt synlig på skärmen.

Jo, visst är det en smaksak men uppfatningen är ändå att Apple fått krypa till korset och erbjuda iallafall en handgest men frågan är hur hårt de verkligen trycker på att den ska implementeras.

Visa signatur

CPU : AMD Ryzen 5 5600X Moderkort : ASUS ROG Strix B550-F GAMING Grafikkort :EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 iCX Gaming HDMI 3xDP 11GBMinne : Corsair 16GB Chassi :Fractal Design Define 7 Compact Nätdel : Corsair RM750x Skärm #1 : Asus VG349Q Ultrawide Skärm #2 : Acer X34 Ultrawide

Permalänk
Medlem
Skrivet av D3str0yer:

Märks att du inte är up to date... Samsung är numera riktigt bra på att uppdatera. Man lovar nu 3 större Android uppdateringar och 4 år av säkerhetsuppdatering för flagskeppen (sedan S20 har jag för mig).

Uppdateringarna är också riktigt snabba, man slår numera Google gällande säkerhetsuppdateringar.

Oneplus har dock blivit ännu sämre...

Jodå jag känner till att de på Samsung enterprise lurar "lovar" att skicka ut 4 år med säkerhetsuppdateringar. Jag är ansvarig för mobila plattformen i den kommun jag jobbar.

Men 3 års stora android uppdateringar? Med apple får jag en versionhöjning varje år..... samt ett trackrecord av att skicka ny IOS på 6-7 år gamla lurar.
Märks att du inte har mer administrativa kunskaper....
Det är nämligen så att när du ska hantera mobila enheter med ett mobile device management så har google stängt ner möjligheten att köpa licenser via deras google play store, du kan bara synka in appar som är gratis in till exempelvis Microsoft Intune. Appar som kostar pengar får du lösa själv via app-utvecklaren för att sedermera skicka ut en egen apk eller ladda in i ditt företags/organisations "google play"-instans.

I apple världen så kan jag köpa krediter som associeras mot ett managerat apple id där en gruppenhet bäst de vill kan nyttja sin "pott" med cash på de appar de vill.

Samt på det! Så får skolan 50% rabatt på appar när de köper mer än 20+ licenser.

På företag/organisation-sidan förlorar Android stenhårt. Edit: Men i mitt tycke också på att hålla enheterna uppdaterade, 3 års versionshöjningar innebär i praktiken 3 år med uppdateringar icke sant, med det 1 år till med säkerhetsuppdateringar. Not good enough om man ska köpa en top of the line mobil för över 10k.

Iphone SE kostar 4000 kr och första generationen iphone SE (2016) fick ios 15 alltså 6 års support med updates... nu ryktas det om en ny iphone SE i år och eventuellt släpper de supporten på first gen iphone SE då.

tillägg
Visa signatur

Laptop | Legion 7 32GB 3080 RTX Ryzen 9
Desktop | ASUS ROG STRIX Z370-H GAMING | Intel Core i7 8700K | Corsair 32GB (4x8GB) DDR4 3000Mhz CL15 Vengeance | Palit GeForce GTX 1080 Ti Jetstream 11GB | Samsung 970 Evo | Samsung 850 pro 256 GB | WD Green 2 TB | Corsair RM750 750W | LG 27GL850-B | ASUS VG248QE

Permalänk
Medlem
Skrivet av Neon:

Du vet att du oftast kan välja vilken sida du vill ha tillbakaknappen på? På en stor enhet kan det passa bättre att ha den på högersidan, det är där jag har min och upplever inte den svår att komma åt.

Att funktionen finns med i Apples guidelines för utvecklare, betyder det att man har ett krav på att det ska fungera? Det är ju annars lättare att ignorera hantering av en gest än att ignorera en knapp som ligger fullt synlig på skärmen.

Jo, visst är det en smaksak men uppfatningen är ändå att Apple fått krypa till korset och erbjuda iallafall en handgest men frågan är hur hårt de verkligen trycker på att den ska implementeras.

Använder appen standardvyer och navigerar ’normalt’ mellan skärmar så fungerar det direkt. Finns såklart appar som kör helt custom också, då har jag sämre koll

Permalänk
Medlem
Skrivet av medbor:

Använder appen standardvyer och navigerar ’normalt’ mellan skärmar så fungerar det direkt. Finns såklart appar som kör helt custom också, då har jag sämre koll

Men en knapp som alltid är på samma ställe går det mycket snabbare och smidigare än att swipa, från bortre kanten på skärmen dessutom. Hur många gånger kommer det dessutom inte hända att det blir en "in app"-swipning som byter flik eller något sådant med?

Permalänk
Avstängd
Skrivet av furis:

Jodå jag känner till att de på Samsung enterprise lurar "lovar" att skicka ut 4 år med säkerhetsuppdateringar. Jag är ansvarig för mobila plattformen i den kommun jag jobbar.

Men 3 års stora android uppdateringar? Med apple får jag en versionhöjning varje år..... samt ett trackrecord av att skicka ny IOS på 6-7 år gamla lurar.
Märks att du inte har mer administrativa kunskaper....
Det är nämligen så att när du ska hantera mobila enheter med ett mobile device management så har google stängt ner möjligheten att köpa licenser via deras google play store, du kan bara synka in appar som är gratis in till exempelvis Microsoft Intune. Appar som kostar pengar får du lösa själv via app-utvecklaren för att sedermera skicka ut en egen apk eller ladda in i ditt företags/organisations "google play"-instans.

I apple världen så kan jag köpa krediter som associeras mot ett managerat apple id där en gruppenhet bäst de vill kan nyttja sin "pott" med cash på de appar de vill.

Samt på det! Så får skolan 50% rabatt på appar när de köper mer än 20+ licenser.

På företag/organisation-sidan förlorar Android stenhårt. Edit: Men i mitt tycke också på att hålla enheterna uppdaterade, 3 års versionshöjningar innebär i praktiken 3 år med uppdateringar icke sant, med det 1 år till med säkerhetsuppdateringar. Not good enough om man ska köpa en top of the line mobil för över 10k.

Iphone SE kostar 4000 kr och första generationen iphone SE (2016) fick ios 15 alltså 6 års support med updates... nu ryktas det om en ny iphone SE i år och eventuellt släpper de supporten på first gen iphone SE då.

Support är ju ett mantra som många på båda sidor av denna debatt fokuserar väldigt hårt på. Men är det verkligen en så stor skillnad? Iphone får visserligen uppdateringar längre, men det gör ju också att telefonen blir segare (alla jag har haft har knappt varit fungerande med den sista uppdateringen jag la in innan byte, vilket inte nödvändigtvis var den sista som kom till telefonen), och på Android har man ju flyttat mycket kritiskt från själva systemet in i apparna istället och de uppdateras ju "för evigt". Sen handlar det ju om vilka telefoner som erbjuds. Jag har som sagt haft Iphone som jobbtelefon under en lång period, varje gång så fick jag ju en två år gammal modell för det var den som inte var för dyr, och kollar jag nuvarande policy så är det ungefär samma. Antingen en Iphone 11 eller en Galaxy S21. Det är inte givet att Iphonen kommer att få uppdateringar längre i det fallet. Och oavsett så är det väl inga företag som tvingar en anställd att ha kvar samma telefon i över tre år?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Thex:

Men en knapp som alltid är på samma ställe går det mycket snabbare och smidigare än att swipa, från bortre kanten på skärmen dessutom. Hur många gånger kommer det dessutom inte hända att det blir en "in app"-swipning som byter flik eller något sådant med?

Så kan det vara enligt dina preferenser, jag föredrar swipe alla gånger, men det är inte rätt för alla såklart

Permalänk
Medlem
Skrivet av furis:

Jodå jag känner till att de på Samsung enterprise lurar "lovar" att skicka ut 4 år med säkerhetsuppdateringar. Jag är ansvarig för mobila plattformen i den kommun jag jobbar.

Men 3 års stora android uppdateringar? Med apple får jag en versionhöjning varje år..... samt ett trackrecord av att skicka ny IOS på 6-7 år gamla lurar.
Märks att du inte har mer administrativa kunskaper....
Det är nämligen så att när du ska hantera mobila enheter med ett mobile device management så har google stängt ner möjligheten att köpa licenser via deras google play store, du kan bara synka in appar som är gratis in till exempelvis Microsoft Intune. Appar som kostar pengar får du lösa själv via app-utvecklaren för att sedermera skicka ut en egen apk eller ladda in i ditt företags/organisations "google play"-instans.

I apple världen så kan jag köpa krediter som associeras mot ett managerat apple id där en gruppenhet bäst de vill kan nyttja sin "pott" med cash på de appar de vill.

Samt på det! Så får skolan 50% rabatt på appar när de köper mer än 20+ licenser.

På företag/organisation-sidan förlorar Android stenhårt. Edit: Men i mitt tycke också på att hålla enheterna uppdaterade, 3 års versionshöjningar innebär i praktiken 3 år med uppdateringar icke sant, med det 1 år till med säkerhetsuppdateringar. Not good enough om man ska köpa en top of the line mobil för över 10k.

Iphone SE kostar 4000 kr och första generationen iphone SE (2016) fick ios 15 alltså 6 års support med updates... nu ryktas det om en ny iphone SE i år och eventuellt släpper de supporten på first gen iphone SE då.

Varför ljuger du då? Du skrev i ditt tidigare inlägg att Samsung förkastar sina mobilar efter 1 år....

Permalänk
Medlem
Skrivet av D3str0yer:

Varför ljuger du då? Du skrev i ditt tidigare inlägg att Samsung förkastar sina mobilar efter 1 år....

Detta är en ny förändring. Förr var det ofta bara en uppdatering, sen var det slut. Han kan ha upplevt båda utan att ljuga

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dakkie:

Något jag gillade var att telefonen kommer ihåg i t.ex. messenger och whatsapp vilka konton jag brukar använda svenskt respektive engelskt tangentbord på. Jobbar i en internationell miljö så jag skriver mycket svenska och även mycket engelska, och att inte manuellt behöva byta tangentbord i varje chatt är skönt.

Annars var min upplevelse undervälmande. Det var en telefon, precis som min gamla Android. Inga speciella grejer den kunde göra jämfört med min gamla.

Exakt här är varför jag gav upp iphonen direkt, att du inte kan skriva flera språk samtidigt och ett ständigt klagande på "tredjeparts keyboard kan sno info".
Skriver finska spanska svenska och engelska löpande, att iPhone är en "business telefon" undgår mitt förnuft...
Android kör Google Keyboard med 3 aktiva språk samtidigt så den förstår ofta mitt 4e som inte är "aktivt".
Inget att basha på men iPhone har inte haft någon uppdatering sen deras "3Gs" fick bakgrundsbildsstöd.

Visa signatur

Cpu: R5-3600 | MSI MEG X570 UNIFY | Vega64 RedDevil | Corsair 3200 Mhz 16GB | Phanteks PH-TC14PE | Chassi: R4 Arctic White | Steelseries Apex Pro | Logitech G Pro X Superlight | Steelseries Arctis 7

Permalänk
Skrivet av issue:

Hej,
Jag tappade min oneplus 8 pro i asfalten häromdagen, byta skärm kostar nästan 4k samt så glappar kamerahuset, så känns inte värt att laga.
Jag hade en iphone 4s en gång i tiden och fullkomligt hatade den, hatade gui och hatade att jag inte kunde ange en låt som ringsignal och inte kunde slänga över mp3or utan itunes. men idag streamar jag ju all musik, streamar all video. använder inte låtar som ringsignal.. jag är inte samma "poweruser" som jag en gång trodde att jag var.

min telefonhistorik
Iphone 4s -> Lumia 925 -> Lumina 950XL -> Samsung galaxy 7s -> Onplus 6 -> Oneplus 8 Pro.

Lumia är ju dom jag saknat mest, Google Services försöker jag överge och kör numer LineageOS med microg (inga google services). Så nu sneglar jag åt Iphone 13 pro eller pro max.

Så ni som relativt nyligen gått över från Android, vad gillar ni och vad ogillar ni med bytet?

Du har väl en hemförsäkring? Självrisken brukar ligga runt 1000-1500:-

Permalänk
Medlem

Gick från Android efter haft samtliga Samsung s3->s10 och sedan Iphone 11 pro -> 13 Pro och kommer nog aldrig gå tillbaka till android.

En gång i tiden sa jag alltid aldrig apple, ack so ung och dum man var då önskar jag gick över mycket tidigare än jag gjorde.