Har följt denna tråden via telefonen sedan den startade men glömt bort att kommentera när jag varit vid datorn.
Detta inlägg kanske inte riktigt hjälper dig till att välja knivar och i tråden hittills har du redan fått de mest grundläggande svaren du behöver för att kunna gå ut och köpa kniv.
Jag vill skriva lite om
Global - eftersom du själv redan tittat på ett kit om 5 knivar av dessa
Det som redan skrivits i tråden och att välja kniv - rent generellt
Lite om mig själv
Skötsel av knivar
----------
Och vi börjar med att lite sådant som redan skrivits i tråden:
1. Det absolut viktigaste när du köper köksknivar för en större summa pengar är ergonomin tycker jag. Köp inte ett kit med knivar för 4000kr av samma tillverkare om du inte tycker att knivarna ligger bra i handen! Köp ingen kniv alls som inte ligger bra. Det är högst individuellt.
2. Detta är också jätteviktigt: Du kan köpa en kniv för 3000kr - men tar du inte hand om den så kommer den vara lika "bra" som en med, på pappret, sämre stål och lägre vinkel på egget. Och då kommer det folk som skriver att de köpt kniven X för 2000kr för 2 år sedan men att den inte presterar. Nej det är klart att den inte gör. Precis som en 2 år gammal dator.
Om jag bygger 2 precis lika dana datorer och ger den ena till min mor och använder den andra själv - vilken tror du själv kommer upplevas som bättre efter 2 år? Det handlar om hur man ser efter sina grejer. Vården kommer först om du vill att grejerna skall hålla.
Så det är en klar fördel om du är lite nördig och har ett intresse för att ta hand om dina saker.
Men såklart skall det inte alltid behövas. Jag vet många som har dyra knivar men som behandlar dem precis lika som deras billiga knivar. Det är inget fel med det, bara man vet med sig att man inte utnyttjar den fulla kapaciteten. ´
3. Du köper dyra knivar inte bara av anledningen att du skall ha skarpa knivar i köket utan du köper också dyra knivar för att få en design och för att du har, eller vill utveckla, ett ett intresse - att ha kul i köket.
För det är mycket roligare att stå i köket och laga mat om man har 10 knivar för olika ändamål än att ha 2 knivar från IKEA. I alla fall om du frågar mig.
---------
Lite om mig själv:
Jag själv har 9 knivar, 1 sax, 1 palett, 1 brynstål, och en del andra attiraljer (så som fisktång, potatistång, salladstång etx.) från tillverkaren Global.
Det är bland annat kockknivar i olika längder, santoku, laxkniv, grönsakshacka och skalkniv.
Jag köpte allting 2011 och kan påstå att alla fortfarande tillfredsställer mina krav i köket och fungerar utmärkt.
Men så tvättar jag alltid knivarna för hand med tagelborste, bryner dem efter kanske 5 användningar (när det behövs bryner jag dem) och skickar in dem för professionell slipning när de "använts i 1 år" (nu använder jag mina kockknivar och santon mer ofta än laxkniven exempelvis och därför skickas alla inte in varje år utan det varierar).
Så om någon kommer och säger här i tråden att Global är skit så är jag beredd att inte hålla med.
Däremot (!) förstår jag deras argument om de anser att knivarna är överprisade p.g.a. duktig marknadsförning. Absolut!
I min värld ligger Globals sortiment i "lägre premiumsegmentet" (om vi anser att det finns budget-, mellan- och premiumsegmentet av knivar).
Så du köper visst en premiumkniv. Men för 1200 kr för en kniv kan du få, åter igen, på pappret bättre knivar. Men såklart handlar allting om dig i slutändan.
Nu efter 6 år med mina knivar. Om jag hade kunnat välja att lämna tillbaka alla för nypris och köpa annat då hade jag valt att göra det. Men jag var inte så insatt för 6 år sedan och jag är väldigt mån om att hålla samma stil i köket (därför är alla glas från Orrefors och alla tallrikar och muggar från Rörstrand - och det kan man tycka vad man vill om såklart).
Så köp du Global om du vill ha Global! De gör bra knivar. Men det finns väldigt (!) mycket mer än bara Global på premiumsegmentet när det gäller just knivar. Och du får fina knivar för 4000kr.
----------
Lite om Global
Global är ett japansk märke. Därför är det en japansk kniv med den karakteristika som gäller för japanska knivar. Du får en kniv med en slipning på 15 grader/sida.
Köper du en europeiskt kniv får du 15-30 grader.
Köper du en billigare kniv får du troligen någon form av skålslipning (vasst men håller inte länge)
Hårdheten i stål mäts i skalan Rockwell. Global tillverkas med hårdheten 56-58HRC. Det är bra mycket hårdare än IKEA (gissar jag på utan att veta exakt) men du kan i samma prisklass också hitta knivar med 60-62 i hårdhet.
Att säga att högre är bättre vet jag inte? Högre hårdhet = kniven håller sig vass längre - men är svårare att vässa. Att säga att Globals stål är mjukt - jag håller inte med. Men visst finns det hårdare. Det brys kanske på vad man är ute efter. Hårdare knivar är dessvärre mer omtåliga och kan få "defekter" (kan man säga så?) på eggen.
Global har i Sverige 2 modeller.
Den Global Classic" och "Sai".
I Classic finns flera olika serier. Varje serie består av flera olika modeller.
Du har kanske uppmärksammet namnet på knivarna:
G-serien - Klassiska serien
GS-serien - (Global small) mindre och mellanstora knivar med lite mindre handtag
GF-serien - (Global forged) mer professionella serien då knivarna är doppsmidda med ihåliga handtag. Hela kniven är smitt i ett stycke.
GFS-serien - (Global forged small)
Går du på Sai-serien (vilket är hästlängder bättre än vanliga serien om du frågar mig). så får du en kniv med ett mer ergonomiskt handtag (tycker min hand) och 3 lagers knivblad. Sai släpptes en kort stund efter att jag köpt mina knivar. Typiskt, inte sant?
----------
Lite om skötsel av knivar
Bryna/slipa: Bryna gör du med ett brynstål. Slipa gör du med ett slipstål eller en slipsten.
Bryna kan du göra dagligen. Slipa gör du vid behov - si sådär 1 gång/året vid normal användning.
Skillnaden är delvis att när du bryner så har stålet en lägre hårdhet en kniven. Det gör att du rättar ut egget på kniven. Egget "böjs" vid normal användning och upplevs som slöare. När du bryner så ordnar du egget rakt igen.
Att slipa däremot. Då är slipstålet hårdare än kniven vilket gör att du mekaniskt avlägsnar material från kniven. Du slipar bort lite av kniven och arbetar fram en ny egg helt enkelt.
Både när du bryner och slipar så vill ha samma vinkel på kniven som innan. Du vill med andra ord inte bryna din 15 grader Globalkniv med en vinkel på 25 grader - då blir den rak (säger sig själv kanske). Bryna kan du göra på frihand. Var lite försiktig och känn efter i början.
Slipa - det gör du förslagsvis med våtsten och något hjälpmedel som säger 15 grader - eller så lämnar du in till någon som kan sina grejer.
@BasseBaba skriver i något inlägg ovan om riktig slipning. Ja. Knivbrev fungerar bra. Min uppfattning är att de kan sina grejer och har bra utrustning. Du kommer få en hem vass kniv med rätt vinkel igen.
Men den kommer bli slö igen om du inte tar hand om den såklart... det säger sig själv.
Förvara
Ett säkert sätt till att göra sina knivar slöa är att slänga ner alla i samma fack i kökslådan där de får ligga och gnida sig mot varandra. Jättebra om du inte tycker om dina knivar.
Antingen lägger du knivarna i ett knivställ där kniven får hänga neråt utan att eggen skadas. Eller så hänger du upp knivarna på en magnetlist. Var dock försiktig då magneten är stark och kan skapa märken på sidan av kniven när du sätter dit och tar loss kniven.
Tvätta
Ljummet vatten med diskmedel.
Lämna inte knivarna blöta. Kalkfläckar som etsar sig fast vill du inte ha på din älsklingskniv.
Maskinen tycker knivarna inte heller om.
Skärbräda
Glas? Nej!
Sten? Nej!
Plast? Absolut
Trä? Nog det bästa - men att köpa skärbräda och att ta hand om dem är nog en nästan lika stor vetenskap som knivar - så det skriver jag inte om här
----------
Avslutningsvis
Gå runt i butiken och prova olika knivar. Vilka ligger bra i handen. Vilka känns bra. Vilka har en bra balans i dina händer?
Du har fått bra tips i tråden här redan. Läs igenom olika folks åsikter. Alla har olika åsikter som baseras på olika erfarenheter och tycken. Du har andra erfarenheter än de andra som skriver i tråden. Du har också olika krav på dina knivar än oss andra.
Så att säga "köp denna modellen" eller "köp absolut inte den" är svårt.
Men för att knyta ihop säcken där vi började.
Ditt paket för 3400kr på Bagaren och kocken består av:
- G2 Kockkniv på 20cm - har jag och det är en jättebra allaround till mig. Lite lite för stor för dagliga bruket egentligen. Jag använder G55:an då istället som är 18cm. Men är smaksak.
- G9 22cm Brödkniv - ett måste! Skära bröd har aldrig varit enklare - men akta fingrarna. Den har skurit mitt pekfinger flera gånger.
- G21 16cm Urbeningskniv/filékniv - tror att 16cm är en bra storlek. Kanske att storleken upp på 21 är för stor? Saknar själv denna typ av kniv och står på önskelistan - synd bara att där är så mycket annat man vill ha samtidigt.
- GS5 14cm santoku grönsakskniv - Detta är min näst mest använda kniv. Kockkniven går till att skära kött. Santon går till att skära nästan alla grönsaker. Helt underbar kniv. (Onödig kunskap: Santoku betyder "tre uppgifter" och är enligt mig "hacka, skära, tärna" - men finns lite olika tolkningar om vilka de "3" sakerna är)
GS11 - 15cm flexibel - Har den inte själv och aldrig provat. Däremot saknar jag en skalkniv på <10cm. Min 3:e mest använda kniv är GS38:an på 9cm. Också ett måste.
Slutsats: Det är ett bra set med knivar. Tror du kommer att bli nöjd och du får det du behöver - men undantag från den lilla skalkniven som jag tycker du skall köpa till separat.
Lycka till i ditt knivköp.
Jag hoppas innerligt att du blir nöjd med vad du än köper i slutändan.
Återkoppla gärna efter köp och skriv vad det blev.
/