Skambud allt vanligare på SweClockers?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ziggy_:

du ber om att få bud på dina produkter och sen blir du sur för att budet inte lever upp till dina drömmar ?
Det kanske är någon med tajt budget som hoppas på att kunna få en sak billigt ? sedan har det mycket med hur väl använt sakerna är du kanske har skrivit att du haft saken i ett år eller liknande och använt dagligen vilket tär på produkten. men sen tycker jag att du verkar allmänt grinig, det är väl bara acceptera buden du får och sälja till den som buda högst eller låta det vara.

Om du läser igen så ser du att han skrev lägsta bud , det betyder att budgivningen börjar på inte under. Om man inte har råd så ska man inte köpa, punkt det är bara att acceptera budgivingens villkor och inte förvänta sig donationer.

Är annonsen orimligt prissatt så kan det vara en annan sak men han skrev att prissättningen var lämplig, är det så att det inte kommer in några bud så kan jag tycka att det är okej att försöka buda lite under men att komma in i annonsen direkt långt under lägsta accepterade startbud som kanske redan där var lågt satt är bara tiggeri och snålhet.

Permalänk
Medlem

Vad är det för fel på folk. Vem bryr sig om någon kommer med ett lågt bud. Bara bra att det blir lite fart i annonserna.

Permalänk
Avstängd

Låter som väldigt unga personer.
Antingen ger man väl utgångspriset om de så kallade skambuden inte accepteras eller så hoppar man av.
Kan inte heller se någon vettig orsak till att skämma ut sig själv med långa utläggningar.

Oseriösa säljare eller köpare förtjänar inte respons över huvud taget.

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Inaktiv

Finns inget som heter "skambud". Du specificerar villkoren i din annons, om du har en uppfattning om vad "skambud" är för något så sätter du ett minstabud. Om någon budar under det är det inte ett bud, utan bara trollpost.

Sedan som redan nämnts är det mycket kids på Sweclockers, du får räkna med oseriösa inslag både i forumet och marknaden.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jocke86:

Vad är det för fel på folk. Vem bryr sig om någon kommer med ett lågt bud. Bara bra att det blir lite fart i annonserna.

Förutsatt att det är budgivning som gäller. Ingen blir ju lycklig av onödiga PM och mejl med genomruttet prut.

Permalänk
Avstängd

Om ni aldrig prutar är ni dåliga affärsmän.

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Medlem

tråkigt för dem som inte har ordentligt koll på vad något "är värt" enl säljaren och höftar till med ett bud de tycker är okej och då får ta skit av säljaren för skambud

synd om de okunniga

Visa signatur

5800x3d | 4080 | 4x8 3600 | Strix X570-F

Permalänk
Avstängd

Värdet bestäms inte av vad du vill ha för din produkt, det är köpare som bestämmer vad dom är villiga att betala.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lobocut:

Värdet bestäms inte av vad du vill ha för din produkt, det är köpare som bestämmer vad dom är villiga att betala.

Snarare bestäms värdet av det priset som köparen är villig att betala och köparen är villig att byta prylen mot. Utan den ömsesidigheten blir det ju ingen affär och prylens [vedertagna] värde kan inte heller fastställas.

Permalänk
Medlem

Visst onödiga pm, påträngande telefonsamtal etc, undanbedes såklart. Men som jag uppfattar det vänder sig TS mot att någon bjuder 400:- vilket är 200:- under utropspris. Buhu. Vad kränkande.

Permalänk

@Akuma: många kommer väl med ett lågt bud för dom räknat med att ni ska "mötas i mitten"..
det bud som köparen angett kanske inte är skrivet i sten?

Visa signatur

hej Achmed Länken till bästa tråden #15549644

Permalänk
Medlem

Stör mig på säljare som inte skriver ett lägsta bud. Budgivning börjar från 4000kr (lägsta man kan tänka sig att sälja för). Endast skriva bud så blir det bara att folk lägger valfritt bud.

Permalänk
Inaktiv

Idiotiska bud kan vara ett problem, men jag ser tyvärr inte det.

Om en vara begagnad är värt 3000kr, så om första börjar på 500kr då är det snarare bud som kan ses som önskvärt för att få igång aktionen såvida det ej är säljtvång. Andra personer ska dock inte lägga bud som 501kr, vilket är fullkomligt irrelevant.
Samtidigt personer som av någon anledning lägger lägre bud utan någon som helst motivering är också idiotiska.

Permalänk
Skrivet av Skippy:

Stör mig på säljare som inte skriver ett lägsta bud. Budgivning börjar från 4000kr (lägsta man kan tänka sig att sälja för). Endast skriva bud så blir det bara att folk lägger valfritt bud.

skriver nån bara bud så brukar jag skriva 50kr, vissa blir förbannade det är ju meningen att dom ska sänka sitt så ökar jag mitt bud.
sen har vi dom skitso som först skriver 4000kr prutat&klart och längre ner står det pris kan diskuteras, okej ja börjar på 50kr

Visa signatur

hej Achmed Länken till bästa tråden #15549644

Permalänk
Medlem

Ser tyvärr inget stort problem i det, men ignorera dom för väldigt svårt att ändra den mänskliga naturen och som ett exempel vill jag göra en 180° och säger så här.. Hur vanligt är det inte med säljare som försöker ta överbetalt för begagnade och ibland rent av riktigt gamla prylar som också tyvärr ser ut att bli allt vanligare? Minns inte nu men har vaga minnen om medlemmar på Sweclockers som förr pratade om värdeminskning över jag tror det var ca 3 år där det i stort är nere på nivå bortskänkes

Jag är knappast rik och inversterar så mycket i andra saker dessa dagar så köper personligen inte så värst mycket hårdvara längre, men när jag väl gör det så gör jag det med inställningen att nu är mina pengar borta, dvs jag tänker inte ens tanken att jag ska få se några pengar åter väl investerade i hårdvara och hårdvaran i sig självt skänker jag oftast bort till nära, säljs det av något så försöker jag ofta sikta emot vad jag anser vara ett riktigt värde väl medveten om att vad jag en gång betalade betyder inte mycket vid säljtillfället förutom ev bara som en referens, teknik är inte direkt som antika möbler när det gäller värdering över tid såvida vi inte går långt framåt och börjar prata om samlarvärden osv.

Skrivet av Lordkiller:

..ibland händer det att jag tackar ja till att bli av med saker mot skambud då jag tänker att någon annan behöver sakerna jag inte behöver.

All props till dig, säger inte att alla ska försöka hjälpa folk som kanske har det svårt ekonomiskt på egen bekostnad men bara känslan inombords i att göra så här någon gång ibland är bara den värd en hel del.

Permalänk
Skrivet av elixyr:

Sen om man vänder på det så finns det personer som tror att 3-6 år gamla saker är värda "70%" av dåvarande nypris.

Har köpt och sålt i över 15 år på bla Sweclockers och Nordichardware. Som tumregel kan man Köra 70% av nypris om varan är aktuell och beroende på ålder skick osv.

Klart folk försöker alltid o få ut mest eller få köpa billigast när man vill sälja och köpa beg varor.

Lättast är ju att skita i annonser som man personligen tycker är dyra eller inte värt de priset annonsören sätter.

Lika så gör man en annons och blir kritiserad eller får skambud så väljer man helt enkelt att skita i det. Det är ju inte svårare än så!

Marknaden bestämmer ju lite också vad man kan väntas få för sina saker man säljer.
Efterfrågas tex. Grafikkort så får man kanske betala lite mer och få lite mer än vad "normalt" skulle säljas för.

70% av aktuellt nypris tycker jag är ett bra riktvärde för en begagnad vara med garanti kvar. Garantin ger ändå en viss trygghet. Visst finns det saker där är högt tryck efter.
Men att sälja tex en mobil som ny kostar 4995 för 4500kr+ tycker jag är ett skamerbjudande och ger man ett bud på 3500kr ses det säkert som ett skamerbjudande. Även om det är ett mer rimligt bud.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Avstängd

Det spelar väl ingen roll om någon lägger låga bud, det är ju bara att inte sälja till dem.

Tvärt om tycker jag det är omöjligt att handla på Sweclockers-marknaden eftersom det är omöjligt att få en (för köparen) bra deal - det är alltid någon som lägger bud på aktuellt marknadspris, eller högre! Att sälja på Sweclockers måste vara riktigt schysst.

På Blocket är det lättare att göra en bra deal, eftersom säljarna där brukar sätta ut ett fast pris i stället för budgivning, och tenderar att sälja åt den första som ringer. Så om man ser annonsen minut ett, så kanske man har chansen att få varan och därigenom slippa alla köpare som vill betala överpris.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av PWR-RST:

Det är ett vidrigt, skämmigt beteende. Man blir ju irriterad om något när folk försöker vara så sliskiga.

Men alltså, överdriv.

Skrivet av Akuma:

Vad tycker ni?

Det är väl bara att ignorera budet eller snällt tacka nej.

Permalänk
Medlem

Är det budgivning i en tråd här stör det mig inte, förhoppningsvis hakar folk på och det landar på rimliga summor.

Men som när jag försökte sälja en grej på blocket och folk ringer och vill ge 1/5 av priset med en snyfthistoria om att de inte har råd med mer blir man ju less.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem

Skriv ett pris du vill ha och inte nått annat. skippa bud om du inte säljer på tradera.

Visa signatur

"Det är svårt att kontrollera studsar, det kan man inte ens göra i verkliga livet."

Permalänk
Medlem

Tror ett problem kan vara, vad ska vi kalla det, blocketeffekten?

På blocket har det länge prutats som fan. Detta har lett till att säljarna ofta saltar sina priser kraftigt för stt h utrymme för denna prutning.
Detta har i sin tur lett till att köparna utgår från och/eller känner sig blåsta om dom betalar utsatt pris.
Jag gillar det inte alls, framförallt inte som säljare.

Däremot så köpte jag senast nu i veckan en vara på blocket för 1/3 av priset säljaren satt ut så ofta finns det sjuk prutmån.

Däremot så är dina exempel bra, det som leder till frustration, när man själv satt ut ett redan prutat och klart pris och alla ska pruta ändå.

Jag har själv en annons på blocket där varan ligger ute för 40% av nypris.
Har fått runt 50(!) konversationer som går såhär:
Köpare: finns den kvar?
Bassebaba: ja
Köpare: du får 20% av nypris (fast i kronor då)

Så, är 40% på en vara som är obetydligt sliten och fortfarande "up to date" orimligt? I min mening inte alls. Men eftersom det är så sjukt invant att allt ska prutas så får man det inte sålt. När denna annons tickar ut ska jag lägga ut den till 70% sv nypris så kommer säkert buden hamna runt 40% istället

Sen finns det nog sjukt många lycksökare också. Folk som egentligen inte har ett behov av köpet utan bara pumpar iväg skambudb i hopp om att lyckas.
(Jag själv körde det för några år sen, men blev för jobbigt tillslut. Skrev en bott som scrapade blocket och automatmailade skambud )

Permalänk
Medlem

Brukar ha som regel att sätta ut varan för några 100-lappar över det pris jag helst tänkt sälja den för, så brukar man landa ungefär där man vill.

Visa signatur

🖥️ Fractal Design Node 804 • Asrock Fatal1ty X99M Killer • Intel 5820K • Noctua NH-U12S • Corsair Vengeance 16GB • Gigabyte GTX 970 • be quiet! Dark Power Pro 550w • 2x Intel 520 120GB • 2x 1TB • 1x 3TB
💻 Microsoft Surface Pro (8GB/128GB)
 iPhone 11 64GB 🎧 SONY WH-1000XM3
🎵📲 SONY NW-ZX300 64GB [Region changed & Mr Walkman custom firmware loaded] + 256GB xtra • Audio Technica ATH-M50X

Permalänk
Medlem

Själv varierar det från sida till sida för mig. På tradera etc. får jag oftare varor som absolut inte motsvarat beskrivning om skick eller ens bilder. Och med överpriser som efterfrågas eller de når upp till. Medan Sweclockers användare oftare sköter om sina saker bättre så man är beredd att lägga ut lite extra.

Lägger någon ett bud du anser vara skamfullt så ignorera den posten helt, du behöver inte ens svara på den eller skriva "bud noterat" på varenda bud du får. Samma sak med användare, du måste inte sälja till vissa personer du inte gillar.

Permalänk

Jag tror många missuppfattat konceptet med budgivning. Man börjar alltid lågt, såvida inte ett utgångspris angivits, för att buden senare ska bli högre. Om man tex skriver "300 eller bud" så börjar man självklart inte budgivningen direkt på 300. Skriver man däremot ett utgångspris på 300 så börjar budgivningen där.

Om man tycker det är så förfärligt med låga inledande bud får man väl antingen ange ett utgångspris eller köra med fast pris?

Permalänk
Medlem
Skrivet av KeepRaffing:

Jag tror många missuppfattat konceptet med budgivning. Man börjar alltid lågt, såvida inte ett utgångspris angivits, för att buden senare ska bli högre. Om man tex skriver "300 eller bud" så börjar man självklart inte budgivningen direkt på 300. Skriver man däremot ett utgångspris på 300 så börjar budgivningen där.

Om man tycker det är så förfärligt med låga inledande bud får man väl antingen ange ett utgångspris eller köra med fast pris?

Jag har alltid tolkat "300 eller bud" som att 300 är utgångspriset.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Feeku:

Jag har alltid tolkat "300 eller bud" som att 300 är utgångspriset.

300kr är direktpris eller lägg ett bud?

Permalänk
Medlem

Saker som startar på 1kr på Tradera verkar oftast hamna på vettiga bud i slutet, det är helt enkelt fler intresserade.
SweClockers är svårare då du har 10 slots på framsidan innan din annons är bortglömd

Permalänk
Medlem

De gånger jag säljer saker så sätter jag ett pris som jag är villig att acceptera. Jag accepterar inte en krona i prutning. Jag förklarar detta och en del blir stötta för att jag inte accepterar bud under det utsatta. Skall jag behöva sätta ett pris med prutmån för att dessa skall bli glada? Så de får en känsla av att de gör en bra affär bara för att de inte inser att det redan är en bra affär?

Permalänk
Medlem

Har istort sett slutat sälja saker på Blocket och liknande för att jag inte orkar med alla prutare... Har inget emot att sänka priset, men sättet folk beter sig är inte ett normalt uppförande...

Tänkte sälja en moppe för ett tag sedan, som stått och jag inte orkat med/haft tid att fixa iordning.
Var säkert värd 3-4000kr, men hivade iväg den till en kompis kompis istället för en 500:ing...
Bara för att slippa alla dryga prutare.

Visa signatur

Hemma hos mig är det en Microsoft-fri miljö..
Dator 1: iMac 27" 5K - i7 4,2GHz - 32GB 2400MHz CL14 - 512GB SSD - Radeon PRO 580 8GB - 2xDell P2715Q 4K - 4TB Lacie D2 Thunderbolt
HTPC: ASUS X99-M WS - i7 5960X - H100i GTX - 16GB 3000Mhz - Samsung SM951 512GB - ASUS GTX 780 DCU II OC - AX860 Platinum - Corsair 350D - Linux
Bärbar 1: MacBook PRO 15" 2018 / i7 / 512GB SSD NAS: Synology DS918+ 32TB+2x512GB SSD

Permalänk
Medlem

Varför ens sälja för "bud" om du har ett pris i tankarna? "Jo men jag kan tjäna ett par hundralappar på överbud!", absolut, men räkna samtidigt med skambud..

Visa signatur

Define XL R2 || CM Silent Pro M1000 || Asus Z490-F || Intel i9 10900k || Noctua NH-D15 || RTX 2080 || 64GB DDR4 || 1TB 970 Evo Plus M.2 + 1.5TB SSD + 2TB HDD || Win10 Pro