Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Stor skillnad mellan SSD / SATA?

Permalänk
Medlem

Stor skillnad mellan SSD / SATA?

Har funderat ett tag nu om man ska betälla en SSD hårdisk eller om man ska köra en SATA. Vad tycker ni ? Blir det en riktigt stor skillnad på hastighet eller bara nån sekund eller liknande?

Tacksam för svar

Permalänk
Medlem

SSD är nog det bästa jag köpt till min dator.
Allt starta mycket snabbare och Windows känns riktigt snabbt.
Om du köper en stor nog så kan du lägga spel där med.
Kapar laddningstiderna rejält.

Visa signatur

AMD FX-8350 @ 3,5 GHz, Gigabyte GA-990FXA-UD3, 2X Crucial Ballistix Sport DDR3 PC12800/1600MHz CL9 2x8GB (16GB total), Asus GTX 970 Turbo, Corsair CX600M, 2x HDD 7200 RPM 1TB Raid 1, Fractal Design Core 3000, 2x Intel SSD 40GB Raid 0.

Permalänk
Medlem

FYI: SATA (Serial ATA) är ett anslutnings interface. Så man kan inte kalla mekaniska hårdiskar SATA diskar. Då även SSD diskar har SATA anslutningar.

Enda nackdelen med SSD är: Priset och lagrings ytan....

Här är lite benchmarks jag gjorde när jag köpte min nya pc. CrystalDiskMarkl

Detta är min gammal PC. med 2x WD raptors diskar 10.000rpms raidade i RAID0. (Mekaniska diskar)

Detta är min nu varande PC med 2 Intel 520 SSD, raidade i RAID0 (SSD)

Detta är en gammal virtuell fil server från mitt jobb. (Mekaniska diskar)

Men gamla jobb dator (SSD)

Min nuvarande jobb pc (SSD)

/mvh soyd

Permalänk
Medlem

Du lär märka skillnad.. Jag vet att jag gjorde det och är super nöjd med investeringen!

Visa signatur

[CPU: Intel i5 13600KF] - [Moderkort: Asus TUF Z790] - [Minnen: Corsair Vengeance 2x16 5600MHz] - [GPU: Asus GeForce TUF 4070 Ti] [SSD: Samsung EVO 960 250GB, Samsung 850 500GB] - [Skärm: Msi 27" MAG274QRF-QD] - [Övrigt: Sennheiser HD650, Schiit Modi 2, Schiit Magni 3, Logitech G Pro, Ducky One 2 SF]

Permalänk
Rekordmedlem

Alla ssd använder sata, sata är ett interface, men om du menar skillnad mot mekaniska diskar så är ssd snabbare.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Inte för att vara ordpolis men en SSD går via SATA precis som en vanlig hårddisk (om du inte har en hhd från stenåldern), inte där prestanda övertaget ligger

Svar på frågan: Datorn blir mycket snabbare med SSD. En dumburk här hemma tar 2min från det att "windows startas" till att man kan använda datorn - Med SSD kan man kapa den tiden både 4,5,6 gånger beroende på SSD, moderkort, vad man har på SSD'n och div. inställningar

Visa signatur

Intel i7 860 @ 3,5 GHz| Gigabyte P55A-UD4 | EVGA 580 @ 820/4100 MHz | XMS3 8GB @ 1600MHz | Atcs 840

Permalänk
Medlem

Sata imo, ide håller inte

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Alla ssd använder sata, sata är ett interface

Det finns SSD som kör på PCIE 4x som är mycket snabbare o kräver ingen ström försörjnings kabel dock kostar dem mkt mera

Permalänk
Entusiast

Gillar hur folk läser tråden innan dom svarar, känns inte som jag behöver påpeka om vad SATA är

Jag skulle valt SSD över vanlig HDD alla dagar, sen behöver du säkert en lagringsdisk med som är lite större, och det kan vara en vanlig HDD. För SSD till systemet rekommenderar jag att du skaffar en på ca 120GB, 64GB är för lite om du vill få plats med några program, och 256GB och uppåt är för dyra.
Tänk dock på att sätta lagringsdisken som standard lagringsplats. så att du inte fyller den med oviktig data. Programs som tex spotify och så sparar en buffert på hårddisken, se till att den inte ligger på SSDn för det är också totalt onödigt

Permalänk
Avstängd

Så får man inte glömma att prisklassen flyttas tillbaks som drygt 15 år tillbaks då en HDD på 120GB kostade 800 kronor. Med tanke på vad för vana folk har tills SDD kom ut,, vem föredrar en avsevärd mindre laddningskapacitet bara för att Windows startar upp snabbare?

Den här bilen har en bränslesnål motor men har en avsevärd mindre bensintank. Du måste tanka oftare. Självklart väljer folk den bilen utan några invändningar.
Bilen rekommenderas inte om du ska köra mer än 3 mil utan räckhåll att tanka.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gzerd:

Den här bilen har en bränslesnål motor men har en avsevärd mindre bensintank. Du måste tanka oftare. Självklart väljer folk den bilen utan några invändningar.
Bilen rekommenderas inte om du ska köra mer än 3 mil utan räckhåll att tanka.

Tror du missar skalan mellan HDD och SSD.

Se det mer som att välja mellan bilen och bussen. Om du bara ska mellan A och B och dessa är precis mellan 2 busshållplatser, och en busslinje finns mellan dem direkt, så är det inga problem. Du får i värsta fall vänta på bussen. Den rymmer mycket mer, är mer ekonomisk och fungerar, men är inte optimal om du sitter och väntar när du har bråttom eller ska på olika ställen som du måste byta linje tex. Detta är HDDn... stor, seg, plats till mycket och ekonomisk.

Men om du ska flera olika ställen, med olika sträckor så är bilen vettigare. Det går märkbart snabbare att ta sig till alla olika ställena och du slipper vänta på bussen hela tiden. Den finns i olika storlekar men kostar betydligt mer, speciellt om du ska ha en större modell. Du kan dock snabbt köra fortare så länge som vägarna tillåter det (se det som gränsnitten SATAs max) och kommer fram mycket snabbare. Det som ofta sker är att bilen (SSDn) får vänta på trafiken, ljusen eller andra saker (CPUn, mjukvaran, osv), men sällan är flaskhalsen själv.

Så ser jag jämförelsen, där det finns fördelar med båda, och man mer tydligt kan även sätta relation till hur det känns när en bil kanske bara bränner på till destinationen, medan bussen ska stanna på varje hållplats för att hämta/lämna något du inte ens bryr sig om.

Permalänk

Tråden är fem år gammal. Tror att TS har hunnit lära sig skillnaden på SSD och HDD vid det här laget ^^.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Grishnackh:

Tråden är fem år gammal. Tror att TS har hunnit lära sig skillnaden på SSD och HDD vid det här laget ^^.

lol...
Whoops

Sweclockers borde verkligen låsa 1+ år gamla trådar.
Aja.. ena posten var inte gammal post iaf, så jag raderar den andra.