Permalänk
Medlem
Skrivet av Kermit_Mupp:

Ok, så enligt IlyaZ var alltså Stalin inte ens en diktator.
Efter den lögnen är det väl ingen som längre tror ett ord han skriver, så jag kan lugnt ignorera att bemöta hans andra dumheter.

Nej, Stalin var absolut ingen diktator. Sovjetunionen var en klassdiktatur.

Citat:

Men jag kan notera att väldigt få av de ryssar som idag hyllar Stalin går så långt som att påstå att han inte var en diktator.
Den lögnen är särskilt omöjlig i Ryssland eftersom dagens ryssar ju själva hört från sina släktingar hur det faktiskt var förr i tiden. Du kan tvinga ett folk att låtsas köpa propagandan men du kan inte tvinga dem att faktiskt tro på den. På samma sätt som vanliga nordkoreaner idag naturligtvis vet att de lever i en diktatur men att den rätta "sanningen" de måste repetera är att Nordkorea är en demokrati som konsekvent i 60 år röstat fram ledare ur samma familj i rakt nedstigande led med 100% av rösterna för att folket älskar dem så.

Vi kan vända på det. Vet du att du lever i en diktatur? Man har val i Nordkorea också. Det är inte det som avgör om ett land är en diktatur eller inte.

Citat:

Khrushchev gick inte så långt som att kalla Stalin diktator naturligtvis - med tanke på att själv höll samma post som Stalin haft när han sa detta. Men det där talet markerade att det nu var tillåtet att kritisera Stalin och att den rena terrorstatens tid var över. Sovjetunionen gick från att vara vad Nordkorea är idag till att bli den lite mer avslappnade diktatur det blev sen där folk tilläts knorra lite grann så länge de inte öppet angrepp den rådande ordningen.

Så det IlyaZ sprider här är 60 år gamla lögner som nu enbart är av intresse för historiker som forskar i gammal Sovjetisk propaganda.

Inte heller Khruschev var diktator. Avsatte han sig själv? Du är inläst på liberal propaganda, som är full av stereotyper ("diktator", "nordkorea", "terrorstat" bla bla), men missar ganska mycket av hur saker egentligen förhåller sig på det sättet. Särskilt blind blir man för det samhälle man själv är del och produkt av, och sväljer det som skedmatas med hull och hår. Tror du inte jag vet din version?

Khruschev hade så klart en del rätt i "sin" kritik, men med de krafterna inleds snarare ett välfärdsbygge än den socialism man tidigare haft som konkret mål.

Visa signatur

Propaganda syftar till att göra det politiska opolitiskt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av IlyaZ:

Nej, Stalin var absolut ingen diktator.

Ok, då ser alla att IlyaZ saknar all kontakt med verkligheten och historisk fakta och så kan vi sluta slösa tid på att bemöta honom.

Så istället tänkte jag kommentera den här frågan som dök upp:

Skrivet av gummybearkiller:

Liten tanke bara, var det inte iom Japans bombande av Pearl Harbour som andra världskriget drog igång?
Före det var det ju typ inget världskrig.

Det datum som brukar anges är ju den 1 september 1939 men det är faktiskt strikt sett felaktigt - men inte med mycket.
Anledningen är att det datumet angrep Tyskland Polen men Storbritannien och Frankrike var ännu neutrala. De hade ju garanterat Polens oberoende och ställde omedelbart vid det Tysk-Polska krigsutbrottet krav på Tyskland att dra tillbaka sin trupper.

Av praktiskt skäl tog detta lite tid och de ville ju också ge Tyskland en chans att hinna svara på deras ultimatum men när Tyskland inte gjorde det och tidsfristen de satt upp löpte ut förklarade Storbritannien och Frankrike krig på Tyskland den 3 september 1939.

Vid denna tid hade ju såväl Storbritannien som Frankrike kolonier över hela världen, vilket ju innebar att stora områden över hela världen faktiskt var i krig. Storbritannien hade ju dessutom ett antal sk "Dominions", dvs självstyrande områden som var ett mellanting mellan kolonier och självständiga länder och som fortfarande räknade den brittiska kungen som sitt statsöverhuvud.
Dessa inkluderade bla Kanada, Sydafrika, Australien och Nya Zeeland och samtliga dessa förklarade också krig på Tyskland i solidaritet med Storbritannien, precis som de hade gjort under första världskriget. Exakt vilket datum dessa områdens krigsförklaringar levererades vet jag inte på rak arm med det är antingen den 3 september eller dagarna efter.

EDIT: Kollade Wikipedia och Storbritanniens dominions förklarade krig på Tyskland enligt följade: Australien och Nya Zeeland 3 september, Sydafrika 6 september och Kanada den 10 september 1939.

Efter den Brittiska och Franska krigsförklaringen på Tyskland den 3 september 1939 var det alltså ett världskrig, i och med att stora delar av världen var indragna i samma krig.

Nån tog upp det Sino-Japanska kriget, alltså japans krig mot Kina, men även om det hållit på sen 1937 var ju inga andra nationer inblandade i det och ingen av de krigförande länderna hade heller besittningar i andra världsdelar, så det är att betrakta som ett regionalt krig.

Japan kom ju sen att angripa de västallierade den 7 december 1941 och gick därmed in i det pågående världskriget, men fram till dess var de nominellt neutrala i den konflikten och tog ingen aktiv del i den.

Så svaret är nej, det blev inte ett världskrig först när japan angrep Pearl Harbour utan det var ett världskrig som involverade stora delar av världen redan från den 3 september 1939.

Så tekniskt sett är den 1 september 1939 som det står i de flesta historieböcker och på tex Wikipedia fel men historiker brukar säga 1 september eftersom den Brittiska-Franska garantin till Polen ju innebar att de länderna per definition skulle bli tvungna att förklara krig på Tyskland så snart de angrep Polen.

Hitler hade hoppats att västmakterna skulle backa från sin garanti och överge Polen men de stod fast och därmed var världskriget ett faktum.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kermit_Mupp:

Ok, då ser alla att IlyaZ saknar all kontakt med verkligheten och historisk fakta och så kan vi sluta slösa tid på att bemöta honom.

Lite det jag kom fram till också:

https://www.theguardian.com/world/2015/apr/02/putin-kremlin-i...

"Former workers tell how hundreds of bloggers are paid to flood forums and social networks at home and abroad with anti-western and pro-Kremlin comments."

Permalänk
Medlem
Skrivet av Blofeld:

Lite det jag kom fram till också:

https://www.theguardian.com/world/2015/apr/02/putin-kremlin-i...

"Former workers tell how hundreds of bloggers are paid to flood forums and social networks at home and abroad with anti-western and pro-Kremlin comments."

I själva verket är det enda som bekräftas i artikeln att Guardian, precis som DN, och resten av kapitalistpressen är fylld av betalda troll, journalisterna. Det finns inget informationsvärde i deras påståenden, då de skulle göras oavsett om det verkligen fanns en trollarmé eller inte. Kanske finns det en trollarmé, kanske inte, men klart är att det skulle vara en droppe i havet jämfört med de miljoner människor som finns och dagligen uttrycker sina åsikter. Allt fler människor genomskådar propagandan eftersom den fjärmar sig från den verklighet människor upplever alltmer. Vi ser det också i hur muppartier, och friserade lögnare som Hitlery, förlorar och ersätts av populister världen över. Oppositionen är verklig, den är ingen trollarmé, även om de försöker få er att tro något annat. Artikeln är inget annat än propaganda av bästa karaktären, dels ser ni den inte - alltså fungerar den på er - som effektiv propaganda måste göra, och dels är den omotbevisbar, ungefär som med ubåtar och monster under sängen som försvinner när man tittar där.

Tillägg
Visa signatur

Propaganda syftar till att göra det politiska opolitiskt.

Permalänk
Medlem

WW1 resultat är riktigt hårda Fredsvillkor för Tyskland. Europas karta ritades om, fredsavtalet blev väldigt kostsamt för Tyskland och la grunden för NaziTyskland och därmed också är orsaken till WW2. Det är verkligen många parametrar som leder till utvecklingen.

1933, Hitler får makten och relationerna till västeuropeiska länderna försämrades, hitler går ur Nationernas Förbund
1936, Tyska trupper går in i Rhenlandet och bröt mot versailles freden, Väst protesterade men ingrep inte.
1936-1939, Spanska inbördeskriget, Franco fick stöd av Tyskland och Italien, var väl så Hitler fick sitt Luftwaffe finslipat
1938, Tyskland gick in i Österrike stora delar av befolkningen accepterade det, de som satte sig emot blev omhändertagna

I augusti 1939 så gjorde Tyskland och Sovjet en pakt att inte anfalla varandra i Molotov­-Ribbentrop-pakten, i ett hemligt protokoll där de delade upp östeuropa mellan sig. Stalin hade inte så mycket till val, han hade väl typ avrättat massa officerare och hade en svag Armé och Tyskland ville slippa riskera att bli anfallna av Sovjet.

1sept 1939 anfaller tyskland Polen, Sovjet anfaller Polen kort därefter, Polens utrikesminister tror då att Sovjet är där för undsättning och hjälpa Polen men han visste inte om Tyskands och Sovjets överrenskommelse. I slutet av september 1939 så delar Ryssland och Tyskland upp Polen.

Sedan brakade det loss och det finns dokumentärer, dokument osv för ett livsverk om man vill läsa och få förståelse för varför man handlade på ett visst vis. Finns konspirationer så det räcker och blir över, men man ska vara på det klara med att det är Vinnaren som skriver historia, det finns många oklarheter om hur det gick till under och efter krigstiden som är rena krigsbrott och brott mot mänskligheten på alla sätt.

Visa signatur

“Hard times create strong men. Strong men create good times. Good times create weak men. And, weak men create hard times.”

Permalänk

Efter Versaillesfreden så delades gränserna upp. Etniska tyskar blev dödade och våldtagna i bla Polen. Hitler ville då skydda sitt folk men Polen vägrade ge efter. Hitler såg ingen annan utväg än att skydda sitt folk och attackera Polen.

Angående arbetsläger, Judea förklarade krig mot Tyskland 1933 så Hitler och Tyskland hade förmodligen många politiska fångar i arbetsläger.

Kommentarer på det? Jag har glömt mycket men detta är ju inget man får lära sig på historian i högstadiet.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

NR200P || 5600X || 3080 Strix ||

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ninotramp:

Efter Versaillesfreden så delades gränserna upp. Etniska tyskar blev dödade och våldtagna i bla Polen. Hitler ville då skydda sitt folk men Polen vägrade ge efter. Hitler såg ingen annan utväg än att skydda sitt folk och attackera Polen.

Angående arbetsläger, Judea förklarade krig mot Tyskland 1933 så Hitler och Tyskland hade förmodligen många politiska fångar i arbetsläger.

Kommentarer på det? Jag har glömt mycket men detta är ju inget man får lära sig på historian i högstadiet.

Skickades från m.sweclockers.com

Nej, det beror ju på att allt du skrev där är nazistisk propaganda så naturligtvis lärs det inte ut i skolan.
Eller ja, allt utom allra första meningen - den stämmer även om den är illa konstruerad.
Men vad jag antar att du menade att säga var att "I Versaillesfreden så ritades gränserna om" och det är ju sant.
Resten däremot - inte ett rätt.

Permalänk
Skrivet av Kermit_Mupp:

Nej, det beror ju på att allt du skrev där är nazistisk propaganda så naturligtvis lärs det inte ut i skolan.
Eller ja, allt utom allra första meningen - den stämmer även om den är illa konstruerad.
Men vad jag antar att du menade att säga var att "I Versaillesfreden så ritades gränserna om" och det är ju sant.
Resten däremot - inte ett rätt.

Okej. Jag har börjat tvivla på den officiella historien men är alldeles för trög och dum för att sätta mig in än mer. Började tvivla när i princip allt man lär sig i skolan är påhitt. T. ex. Anne Franks dagbok, tvål och lampskärmar och Schindlers List.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

NR200P || 5600X || 3080 Strix ||

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ninotramp:

Okej. Jag har börjat tvivla på den officiella historien men är alldeles för trög och dum för att sätta mig in än mer. Började tvivla när i princip allt man lär sig i skolan är påhitt. T. ex. Anne Franks dagbok, tvål och lampskärmar och Schindlers List.

Skickades från m.sweclockers.com

Anne Franks dagbok är inte påhittad men när den först publicerade gavs den ut av hennes far som redigerade bort stycken där hon klagade på sina föräldrar och skrev om sin sexualitet och pojkar etc. Men numera finns den utgiven i sin helhet.
Och den är bevisligen skriven av en ung judisk flicka i Amsterdam som vi vet gick igenom det hon skrev om i dagboken.

Schindlers List är ju en Hollywoodfilm och skarvar ju en del med historien för att få till en bra film på några timmar så händelser kanske byter plats och tid lite grann och vissa karaktärer slås ihop eller tas bort för att koncentrera skeenden som skedde under månader eller år.
Men grundstoryn om en man som hette Oskar Schindler som hade en fabrik där han hjälpte judar överleva förintelsen är sann.

Tvål tillverkade av mördade koncentrationslägerfångar fanns det aldrig någon reguljär produktion av i Nazityskland men man experimenterade med det och ett okänt antal kilon producerades och användes.

Lampskärmar däremot finns det inget historiskt bevis för att det skulle ha gjort ens som experiment och om det alls skedde så var det kanske nån enstaka speciellt sjuk SS-vakt som "roade" sig i nåt av lägren med att låta tillverka såna.

Det finns en mängd såna här historiska detaljer som det är nästan omöjligt att reda ut så här i efterhand och historierevisionister älskar att försöka leta upp såna där och så tvivel eller tom motbevisa dem.

Men det förändrar ju inte det faktum att miljontals människor mördades i förintelsen om några hundra av dessa stackars satar sen användes till att koka tvål på eller mata till grisar eller nåt av alla andra hemska saker sjuka människor kan göra mot andra. De förblir ju lika döda för det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ninotramp:

Okej. Jag har börjat tvivla på den officiella historien men är alldeles för trög och dum för att sätta mig in än mer. Började tvivla när i princip allt man lär sig i skolan är påhitt. T. ex. Anne Franks dagbok, tvål och lampskärmar och Schindlers List.

Skickades från m.sweclockers.com

Om du inte vill sätta dig in i historia, t.ex. läsa böcker, kommer du att bli ett enkelt offer för en den ena än den andra som vill få dig att tro på vad de vill. Det finns just nu en väldigt stark rörelse som förnekar förintelsen och andra som vill att idéer om nazism, kommunism och fascism ska framstå på ett annat sätt än det vi känner från historien. Miljoner människor mördades i dessa ideologiers namn och det är obestridliga historiska faktum.

Rent generellt, det finns lika många synsätt som det finns historiker, därför måste man ta till sig från olika källor för att bilda sig själv en uppfattning. Vad gäller andra världskriget är det dels nära i tiden, det finns många vittnesmål, det finns helt enkelt otroligt många källor och bevis för den "officiella" historieskrivningen. På biblioteket, på hylla K.54, finns böckerna om andra världskriget. Börja där.
Ingen är för trög eller för dum för att läsa och bilda sig. Men man är kanske lat? Det är alltid bra att vara kritisk, det är en början. När man börjar läsa upptäcker man och förstår varför saker blev som de blev och historien framstår inte som något "exotiskt" som det kan göra i filmens värld där saker och ting ofta är svart och vitt. Som i dagens propaganda (t.ex. att Anne Franks dagbok skulle vara en förfalskning). Bildning är det bästa vaccinet mot historieförfalskare och propagandister.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5700X, ASUS ROG Crosshair VIII Dark Hero, 32GB Corsair Vengeance LP 3200MHz, Gigabyte Radeon RX 5600 XT, Fractal Design Define C, Sesonic FOCUS PX 650W.

Permalänk
Medlem

WWII startade mestadels för att Hitler ville ha revansch efter WW1... De allierade sög musten ur Tyskland efter WW1... de som var duktiga handlare ofta Judar fick "onda ögat" av många efter Hitler´s påståenden om dem.

Sen finns det Teorier att Hitler ogillade Judar iom att fam Hitler´s husläkare inte kunde rädda Hitler´s mor när han var ung... historiker tror att de har en stor del i varför hans Jude hat började osv...

sen finns det ett gäng till anledningar och situationer som gjorde att Hitler både ville och behövde starta WW2...

Visa signatur

|Workstation: AMD Ryzen 9 7900X 4.7GHz | ASRock X670E | AMD Radeon 7900 XT | 32GB DDR5 | NVMe 2.0TB | HDD 4.0TB |
|VMware rig: AMD Threadripper 2920x | ASUS PRIME X399-A | 24GB DDR4 | 10TB Storage |
|HTPC: AMD Ryzen 3 2200G 3.7 GHz | Gigabyte B450M DS3H | Radeon Vega 8 | 8GB RAM | SSD 120GB | *Test rig för div Linux distar, drivers m.m.

Permalänk
Inaktiv

Det finns folk som tror på fakta efter obestridliga bevis. Sen finns det folk som tror på folk och deras fakta utan att ha fått sett eller verifierat några bevis. Man ska inte tro blint på människor och deras skrift. En blind tro är detsamma som religion. Det är upp till var och en att skapa sin uppfattning.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon185723:

Det finns folk som tror på fakta efter bevis. Sen finns det folk som tror på folk och deras fakta som de inte har sett eller verifierat. Man ska inte tro blint på människor och deras skrift. En blind tro är detsamma som religion. Det är upp till var och en att skapa sin uppfattning.

bra där.... som det ALLTID har varit så är det alltid vinnarna som skriver historien... där med så är den inte alltid sann...
tråkiga är att Nazi Tyskland var duktiga på att göra sig av med dokumentation innan allt föll... så det är svårt att ta info från båda sidor å skaffa sig en egen uppfattning..

en sak är säker, Tyskarna låg 20-30 år framåt i tiden jämför med resten av världen rent tekniskt, men de vill inte de Allierade erkänna
de Allierade snodde både teknik och Tyskar för det... bara titta på Rymdkapplöpningen och Operation PaperClip, Tysk som ledde utvecklingen, och en annan Tysk ledde arbetet i kontrollrummet åt USA...

En anledning till varför de låg långt fram var att de uppmuntrade att tänka utanför ramarna, vilket resulterade i tusentals misslyckande, men när de lyckades var de en fullträff..

sen hade Tyskland MASSOR med duktiga fysiker, kemister osv men de pratas de sällan om, mest om Einstein osv...

De hade drönare med 1 kanalig radio, de var först med TV misiler... Television så de kunde sikta in sig medans roboten tog sig till målet.
de var först med mycket som det talas tyst om...

varför jag går in på detta? jo för att poängtera att det är vinnaren som skriver historien, inte alltid sann för det.

Visa signatur

|Workstation: AMD Ryzen 9 7900X 4.7GHz | ASRock X670E | AMD Radeon 7900 XT | 32GB DDR5 | NVMe 2.0TB | HDD 4.0TB |
|VMware rig: AMD Threadripper 2920x | ASUS PRIME X399-A | 24GB DDR4 | 10TB Storage |
|HTPC: AMD Ryzen 3 2200G 3.7 GHz | Gigabyte B450M DS3H | Radeon Vega 8 | 8GB RAM | SSD 120GB | *Test rig för div Linux distar, drivers m.m.

Permalänk
Medlem
Skrivet av saturday_sun:

Bildning är det bästa vaccinet mot historieförfalskare och propagandister.

Kan inte instämma mer i det här!

Och som saturday_sun också säger - just när det gäller andra världskriget finns det ju också så otroligt gott om bra källor, eftersom det är så nära i tid.
Som en som pluggat historia och källkritik så kan jag säga att ju närmare i historien du kommer, ju enklare blir det ju att ta reda på sanningen om du läser på lite.
Ju längre tillbaka du går är det däremot mer gissning då vi ofta inte har så många källor alls och de få som finns vet vi inte riktigt hur mycket man kan lita på.
Men de senaste hundra åren behöver ingen tvivla på.

Och även om det kan finnas enskilda småsaker som det där med lampskärmarna som jag nämnde tidigare som visar sig inte stämma så kan alla lugnt lita på minst 99% av den traditionella historiekunskapen de får i svenska skolan.
Människor är människor och ibland får lärare saker om bakfoten eller sprider ovetande myter men den absoluta majoriteten av det du fått lära dig är med allra största sannolikhet sant.

Kanske förenklat och kanske lite missuppfattat om du sov dig genom skolan - men i huvudsak rätt.

I jämförelse är den "alternativa" historieskrivning du ser folk sprida på nätet oftast till 99% helt felaktig. Vanligtvis ren historieförfalskning eller propaganda.

Permalänk
Medlem

@gabriel15: Om du är riktigt sugen på en fördjupad förklaring till orsakerna kan jag rekommendera Första och andra världskrigets utbrott [1984] av Göran Rystad och Sven Tägil. Det var 10+ år sedan jag hade den som kurslitteratur men vill minnas att den gav en relativt god bild av det hela.

Permalänk
Medlem
Skrivet av WDac:

en sak är säker, Tyskarna låg 20-30 år framåt i tiden jämför med resten av världen rent tekniskt, men de vill inte de Allierade erkänna
de Allierade snodde både teknik och Tyskar för det... bara titta på Rymdkapplöpningen och Operation PaperClip, Tysk som ledde utvecklingen, och en annan Tysk ledde arbetet i kontrollrummet åt USA...

En anledning till varför de låg långt fram var att de uppmuntrade att tänka utanför ramarna, vilket resulterade i tusentals misslyckande, men när de lyckades var de en fullträff..

sen hade Tyskland MASSOR med duktiga fysiker, kemister osv men de pratas de sällan om, mest om Einstein osv...

De hade drönare med 1 kanalig radio, de var först med TV misiler... Television så de kunde sikta in sig medans roboten tog sig till målet.
de var först med mycket som det talas tyst om...

varför jag går in på detta? jo för att poängtera att det är vinnaren som skriver historien, inte alltid sann för det.

Nja, några 20-30 år före var de verkligen inte - då hade de ju byggt atombomber och vunnit kriget.
Men en nation behöver inte heller var så enormt mycket före en annan för att ha en fördel i krig.
I själva verket låg tyskarna före de västallierade några år inom vissa områden som de satsat på sen innan kriget, som flyg och raketteknik medan de själva snodde idéer till sina senare stridsvagnar från de ryska T-34:orna de mötte 1941 och framåt för där låg ryssarna före dem.
Och inget av det här talas det tyst om som du påstår - det står i alla historieböcker som handlar om just den här aspekten och de västallierade har inte försökt dölja det efter kriget.
Som du själv säger hade ju amerikanerna en massa tyskar i sitt rymdprogram - det var ingen hemlighet.

Ryssarna däremot var ju mer njugga med att erkänna att någon var bättre än dem på nåt, men deras historieskrivning är ju inget vi utsatts för här i Sverige i nån större utsträckning. Förutom IlyaZ då, som verkar växt upp med en sovjetisk skolbok från 50-talet som enda läsmaterial...

Permalänk
Medlem
Skrivet av gabriel15:

Många jämför Donald Trump med Hitler och menar på att kriget uppstod PGA rasism.
Nu tror jag denna tråden kommer låsas ganska snabbt men någon som är insatt kanske kan förklara det lite bättre?

Nu har jag inte läste hela tråden men vill ändå ge ett kortfattat perspektiv på detta.

Det Hitler gjorde och som bland annat Trump gör är att dom tar väldigt stora och komplicerade samhällsfrågor och problem och skyller på en utsatt minoritet.
Det är lätt att bli förtjusad av lätta lösningar och skyllda på "dom där" istället för att se komplicerade sammanhang och så.
Genom att piska upp hat gentemot grupper som redan är marginaliserade så skapar man en enhet inom majoritetsgruppen och ett enkelt mål att sträva åt.
Kombinerat med en slags idoldyrkan av en karismatisk ledare med storhetsvansinne så kan det lätt gå fel.

Trump använde sig av samma taktik och det är samma samhälleliga mekanismer som ligger bakom Trumps och Hitlers politiska framgångar. Därför är liknelsen relevant och viktig. Den går även att göra med andra extremhögerpopulister med rasistiska toner här i Europa som når stora framgångar. Man reducerar alla stora komplexa samhällsfrågorna till ett fåtal och ställer utsatta minoriteter mot majoritetssamhället.

Liknelsen betyder inte att man vill samma saker som Hitler, men att det är samma mekanismer som är i spel. Och dom mekanismerna är väldigt farliga och vi borde ha lärt oss av historien vid det här laget.
Inte bara av Nazityskland utan av Sovjet och många andra diktaturer de senaste 100 åren.

Permalänk
Inaktiv

Det finns inget bra med att vara naiv. Källkritik handlar inte om att kontrollera att faktan är från rätt utgivare eller personer. Källkritik handlar om att kontrollera att det som står skrivet verkligen stämmer med verkligheten. För att göra det så krävs det att man granskar varenda bevis som de har för sina påståenden.

Alla har sina egna värderingar eller anledningar som färgar texten. En persons uppfattning är inte fakta utan en vinkel i det stora. Vinklar från olika människor är en samling historier som kräver obestridliga bevis for att kunna ses som fakta.

Tro inte på folk och deras historier. Bygg din egna uppfattning på de bevis som finns. Annars kommer du att ses som en religiös troende.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kermit_Mupp:

Nja, några 20-30 år före var de verkligen inte - då hade de ju byggt atombomber och vunnit kriget.
Men en nation behöver inte heller var så enormt mycket före en annan för att ha en fördel i krig.
I själva verket låg tyskarna före de västallierade några år inom vissa områden som de satsat på sen innan kriget, som flyg och raketteknik medan de själva snodde idéer till sina senare stridsvagnar från de ryska T-34:orna de mötte 1941 och framåt för där låg ryssarna före dem.
Och inget av det här talas det tyst om som du påstår - det står i alla historieböcker som handlar om just den här aspekten och de västallierade har inte försökt dölja det efter kriget.
Som du själv säger hade ju amerikanerna en massa tyskar i sitt rymdprogram - det var ingen hemlighet.

Ryssarna däremot var ju mer njugga med att erkänna att någon var bättre än dem på nåt, men deras historieskrivning är ju inget vi utsatts för här i Sverige i nån större utsträckning. Förutom IlyaZ då, som verkar växt upp med en sovjetisk skolbok från 50-talet som enda läsmaterial...

Finns dokumentation på att tyskarna var på god väg med sin atombomb med tester långt före de allierade....

Givetvis kan ingen vara i framkant på alla områden, vad jag säger är att USA hävdar att dem var först med mycket som tyskarna tog fram först inom det militära.

De allierade skrev historien, och inte alls framhållen som sanningar till 100% är vad jag vill ha sagt men uppenbarligen inte lyckats..

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

|Workstation: AMD Ryzen 9 7900X 4.7GHz | ASRock X670E | AMD Radeon 7900 XT | 32GB DDR5 | NVMe 2.0TB | HDD 4.0TB |
|VMware rig: AMD Threadripper 2920x | ASUS PRIME X399-A | 24GB DDR4 | 10TB Storage |
|HTPC: AMD Ryzen 3 2200G 3.7 GHz | Gigabyte B450M DS3H | Radeon Vega 8 | 8GB RAM | SSD 120GB | *Test rig för div Linux distar, drivers m.m.

Permalänk
Medlem
Skrivet av WDac:

Finns dokumentation på att tyskarna var på god väg med sin atombomb med tester långt före de allierade....

Givetvis kan ingen vara i framkant på alla områden, vad jag säger är att USA hävdar att dem var först med mycket som tyskarna tog fram först inom det militära.

De allierade skrev historien, och inte alls framhållen som sanningar till 100% är vad jag vill ha sagt men uppenbarligen inte lyckats..

Skickades från m.sweclockers.com

Då kan du få plocka fram den dokumentationen och visa det då, eftersom du vet att den finns.
Jag har läst bra mycket om det där och jag har inte sett nåt som helst belägg för att tyskarna skulle varit "på god väg med sin atombomb med tester långt före de allierade" som du påstår.
Tvärt om visade det sig ju efter kriget att amerikanerna egentligen inte alls hade behövt vara så oroliga, eftersom tyskarna A) inte alls kommit speciellt långt, och att de B) lade ner sin forskning på atombomben under kriget för att satsa resurserna på andra områden.

Och vad jag säger är att om du läser den fackhistoriska litteratur som finns om den här tiden så finns det inga belägg för att USA skulle ha försökt "hävda att dem var först med mycket som tyskarna tog fram först inom det militära" som du påstår.

Jag vet inte var du fått den här bilden ifrån men den är helt enkelt felaktig.
Redan under kriget var alla allierade väl medvetna om att tyskarna var väldigt tekniskt kunniga och låg före dem på flera områden och det var inte hemlighet på något sätt. Även om de hade försökt hålla det hemligt hade det ju inte gått för deras soldater såg ju själva hur mycket sämre mycket av deras materiel var och i de västerländska demokratierna åkte ju de där soldaterna hem och berättade sin krigsminnen så det gick ju inte att hålla hemligt.
I Sovjet däremot visste ju soldaterna att säga att nåt fienden hade var bättre än deras grejer stred mot den officiella propagandan som var att den ryska materielen naturligtvis var bäst, så där höll de nog tyst - iaf så länge Stalin var i livet.

Permalänk
Inaktiv

Rätta mig om jag har fel: Var det inte så att judarna hade "snott" pengar och makt från tyska folket vilket gjorde folket fattigare och fattigare?
Genom att starta banker osv.

Permalänk
Skrivet av anon99565:

Rätta mig om jag har fel: Var det inte så att judarna hade "snott" pengar och makt från tyska folket vilket gjorde folket fattigare och fattigare?
Genom att starta banker osv.

Judar ägde ca 50-70% av media och banker. Någon får gärna rätta mig.
Efter Judea förklarat krig mot Tyskland 1933 slöt Hitler och Judea en pakt som tillät judar bosatta i Tyskland att bosätta sig i Palestina med sina ägodelar.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

NR200P || 5600X || 3080 Strix ||

Permalänk

Än idag atombomberna i Japan har fortfarande inte USA bett om ursäkt. Och Einstein hyllas fortfarande. Vinnarna skrev historien det är vad jag tror JUST NU.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

NR200P || 5600X || 3080 Strix ||

Permalänk
Medlem
Skrivet av WDac:

bra där.... som det ALLTID har varit så är det alltid vinnarna som skriver historien... där med så är den inte alltid sann...
tråkiga är att Nazi Tyskland var duktiga på att göra sig av med dokumentation innan allt föll... så det är svårt att ta info från båda sidor å skaffa sig en egen uppfattning..

en sak är säker, Tyskarna låg 20-30 år framåt i tiden jämför med resten av världen rent tekniskt, men de vill inte de Allierade erkänna
de Allierade snodde både teknik och Tyskar för det... bara titta på Rymdkapplöpningen och Operation PaperClip, Tysk som ledde utvecklingen, och en annan Tysk ledde arbetet i kontrollrummet åt USA...

En anledning till varför de låg långt fram var att de uppmuntrade att tänka utanför ramarna, vilket resulterade i tusentals misslyckande, men när de lyckades var de en fullträff..

sen hade Tyskland MASSOR med duktiga fysiker, kemister osv men de pratas de sällan om, mest om Einstein osv...

De hade drönare med 1 kanalig radio, de var först med TV misiler... Television så de kunde sikta in sig medans roboten tog sig till målet.
de var först med mycket som det talas tyst om...

varför jag går in på detta? jo för att poängtera att det är vinnaren som skriver historien, inte alltid sann för det.

Vad är det för historia som är skriven som inte är sann enligt dig?

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon99565:

Rätta mig om jag har fel: Var det inte så att judarna hade "snott" pengar och makt från tyska folket vilket gjorde folket fattigare och fattigare?
Genom att starta banker osv.

Så enligt dig är att starta en bank = att "sno" pengar?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ninotramp:

Judar ägde ca 50-70% av media och banker. Någon får gärna rätta mig.
Efter Judea förklarat krig mot Tyskland 1933 slöt Hitler och Judea en pakt som tillät judar bosatta i Tyskland att bosätta sig i Palestina med sina ägodelar.

Skickades från m.sweclockers.com

Vad är det här "Judea" du pratar om?

Permalänk
Medlem
Visa signatur

corsair 750d : asus a170-deluxe : asus gtx 980ti poseidon : i7 6700k : samsung 950 pro nvme 256gb + crucial 480gb msata : corsair ax860i : 16gb dominator platinum : ekwb custom loop för cpu + gpu : razer blackwidow chroma + mamba : win10 : sennheiser g4me zero : asus pg348q

Permalänk
Skrivet av Blofeld:

Vad är det här "Judea" du pratar om?

Judisk organisation.
Att en minoritet, judar, (ca 0,75% Tyskland pop) har så mycket makt ser vissa som ett problem.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

NR200P || 5600X || 3080 Strix ||

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ninotramp:

Judisk organisation.
Att en minoritet, judar, (ca 0,75% Tyskland pop) har så mycket makt ser vissa som ett problem.

Skickades från m.sweclockers.com

Jag hittar inget om denna organisation när jag googlar, har du någon länk?

Permalänk
Skrivet av Blofeld:

Jag hittar inget om denna organisation när jag googlar, har du någon länk?

Ursäkta, flera judiska organisationer.

Finns på wikipedia https://en.m.wikipedia.org/wiki/Anti-Nazi_boycott_of_1933

Tidningsurklipp https://socioecohistory.wordpress.com/2011/03/02/flashback-19...

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

NR200P || 5600X || 3080 Strix ||