Permalänk
Medlem

Mac OSX Anit-virus?

Tjenare.

Jag sitter på en Mac Book Pro, har funderat ett tag på om man skall ha ett anti virus program men inte skaffat det. Vad tror ni är det värt att skaffa?
Efter ungefär ett års användning av min Mac har jag i alla fall inte uppmärksammat några tydliga tecken på att jag fått virus. Har dock hygglig koll på vad jag laddar ner så skulle inte säga att datorn exponeras för allt för stora risker.

Permalänk
Medlem

Jag är hemskt osäker på om det öht finns ett antivirus-program för mac som plockar virus öht anpassade för osx. Många av de vanliga antivirus-programmen tenderar att lägga fokuset på att ta vanliga signaturer, ofta anpassade för Windows.
Så tenderar en stor del av alla antivirusprogram för linux också att vara. Väldigt lite som skyddar linux i den världen.

Det har varit adware/spyware som har plågat osx mestadels senaste åren och väldigt få "virus" i klassisk bemärkelse. Adware medic (freeware) var en bra produkt att plocka bort sådant iaf. De har nu blivit uppköpta av Malware bytes. Kanske fortfarande fungerar hyfsat.

En lösning för att minska risken för att bli infekterad är att man sätter upp en user som inte är administratör, som man använder till vardags. Och sedan använder man sitt admin-konto enbart för att installera mjukvara som verkligen behöver det.

Det tar inte bort alla scenarion, men det radikalt minskar risken att systemfiler etc. blir påverkade. Och skulle ens användare bli infekterad är det bara sätta upp en ny.

Permalänk
Medlem

Ja, du bör ha antivirus även på din Mac.
http://www.bitdefender.com/solutions/antivirus-for-mac.html

Permalänk
Medlem

@Sidde: Tack för ett bra svar!

Är redan på den säkerhets nivån att jag inte är inloggad som admin, så det kanske räcker.

Permalänk
Medlem
Skrivet av HerrNilsson:

Har du någon motivering eller är det bara på med foliehatten?

Permalänk
Medlem
Skrivet av anderjo4:

Har du någon motivering eller är det bara på med foliehatten?

Detta till exempel:
https://nakedsecurity.sophos.com/2016/03/08/ransomware-arrives-on-the-mac-osxkeranger-a-what-you-need-to-know/

Visa signatur

RAID is not a backup

Permalänk
Medlem
Skrivet av anderjo4:

Har du någon motivering eller är det bara på med foliehatten?

Det finns flera anledningar till varför du ska ha ett antivirusprogram. Det blir vanligare och vanligare med skadlig kod till OSX.
Jag har hjälpt en handfull kunder som fått någon form av skadlig kod på sin Mac den senaste tiden. Så det finns, och det kommer mer.
Det hindrar ju även din dator från att sprida skadlig kod till Windows om den skulle vara infekterad av det. T.ex via e-post eller något annat.

Även om du inte surfar på "skumma sidor" är det väldigt enkelt att bli lurad till att klicka på någon länk.

http://techworld.idg.se/2.2524/1.642362/ransomware-till-mac-o...
http://macworld.idg.se/2.1038/1.631564/antivirus-virus-mac-os...
http://www.idg.se/2.1085/1.653165/virus-felstavning-os-x
http://macworld.idg.se/2.1038/1.609249/sa-blir-du-av-med-skad...
http://www.svd.se/nytt-virus-slog-till-mot-mac-datorer

Permalänk

Panda cop kan jag varmt rekommendera.

Visa signatur

GAMING: Intel i7 7700K | Gigabyte | Vengeance 16GB DDR4 | MSI GeForce GTX 970 OC 4GB | 128GB Samsung 840 PRO
LAPTOP: Dell Latitude E7470 | Intel i5 | 16GB DDR4 | 256GB SSD
SERVER: Dell PowerEdge R620 | 2x Xeon E5-2630 | 128GB | ESXi 6.7

Permalänk
Medlem

Det finns ännu inte regelrätta virus till OS X som cirkulerar ute i det vilda. Ca 150 är kända såvitt jag vet, men de allra flesta är testvirus som säkerhetsföretag skapat för att testa infektionsmöligheter, och det har gjorts i en sluten miljö.

Som skrivits är största problemet adware, spyware och liknande, det har blivit relativt vanligt idag på OS X. Och för sådant finns det kanske bättre program än antivirus. Annars är AV-program på Mac främst till för att förhindra spridning av virus till Windows-datorer.

Jag gillar att redigera
Visa signatur

Räkna ut hur kraftigt nätaggregat du behöver på OuterVision Power Supply Calculator. 500W räcker för de allra flesta vanliga system. Seasonic är bäst. ;) – Elektrostatisk urladdning är ett verkligt problem.
"People who are serious about software should make their own hardware" – Alan Kay
Bojkotta maffian

Permalänk
Medlem
Skrivet av GilbertG:

Det finns ännu inte regelrätta virus till OS X ute i det vilda. Ca 150 är kända såvitt jag vet, och de allra flesta är testvirus som säkerhetsföretag skapat för att testa infektionsmöligheter, men det har gjorts i en sluten miljö.

Som skrivits är största problemet adware, spyware och liknande, det har blivit relativt vanligt idag. Och för sådant finns det kanske bättre program än antivirus. Annars är AV-program på Mac främst till för att förhindra spridning av virus till Windows-datorer.

Tack för det svaret, vill bara understryka just detta. Ett antivirusprogram är sällan skapat för att hantera adware/spyware.

Permalänk

Malwarebytes brukar ju vara ett säkert kort för windows och kunna lösa de flesta problem, de har ju även en mac version har dock ingen aning om den är lika bra under mac som windows.

https://www.malwarebytes.org/antimalware/mac/

och de flesta virus idan är ofta mer eller mindre osynliga är länge sedan de flesta virus och maskar slutade skylta med att de var där och idag är det mer att sätta upp din dator till botnät och så vidare och använda din dator fjärrstyrt över nätet till diverse handlingar utan att du ser en enda symtom på att det är där.

finns ju även en del maleware som krypterar dina diskar och kräver lösensumma för att låsa upp det igen dock osäker på om det är så vanligt på mac

Visa signatur

ASUS B550-f-Gaming, R9 5800X3D, HyperX 3200Mhz cl16 128Gb ram, rtx 3070ti.
[Lista] De bästa gratisprogrammen för Windows
[Diskussion] De bästa gratisprogrammen för Windows

Permalänk
Avstängd

tack för alla tips

Permalänk
Medlem

Jag kör Bitdefenders anti-virus och malwarebytes på min mbp, tydligen ska Bitdefender dra minst resurser enligt något test jag läste på internet.

Den verkar varna för det mesta, dock kan den inte ta bort virus/malware som ligger i .pkg filer som är monterade så du får hålla lite koll själv.