DAC?! Tre bokstäver som inte säger mig så mycket....

Permalänk
Medlem
Skrivet av Wh1spY:

Magni & Modi "Uber" är det enda du behöver äga i hela ditt liv, oavsett hörlursval. Du vill alltid ha ut så ren signal som möjligt från både DAC och förstärkare, vilket båda levererar. Det finns många andra alternativ som är dyrare, men verkligen inte bättre, ofta är det då färgat ljud man betalar för, alternativt lyxkomponenter som inte tillför något mer än till priset tyvärr.

Men sen finns det dom som gillar färgat ljud och vill lägga pengar på rörförstärkare osv osv. Själv förstår jag inte meningen, men det är för att jag vill höra musiken så som den var tänkt att höras.
Missförstå mig inte, rörförstärkare är underbart, till exempelvis elgitarrer, då man vill skapa ett fläskigt ljud, live eller för inspelning.
Men när det är inspelat ska det såklart återges så naturligt som möjligt och inte färgas ytterligare en gång.

Välkommen till ljudvärlden! Där alla tycker precis jävla olika...

Får faktiskt säga att rörförstärkare fungerar väldigt bra till HD650, men som du sa brukar de bli en hel del dyrare. I mitt sinne är det heller inte värt det, mest för att jag själv inte är någon ljudnörd egentligen, fick bara mina M&Ms för ett riktigt schysst pris.

Permalänk
Medlem

@Kalium:

Jag beställde min O2+ODAC från headnhifi och ber man dom så kan de skicka prylarna från Tyskland och då försvinner allt strul med tull etc.
Extremt trevliga och tillmötesgående och grejerna låter riktigt bra med mina Beyerdynamics DT990.

Visa signatur

5800X3D, ASUS TUF 4080 , 32 GB G.SKILL Tridentz 3600cl16, Gigabyte x570 wifi pro, Samsung 960 EVO 512GB, Corsair SF750, Xtia Xproto-L

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jurkelized:

Så om jag har förstått det hela rätt så behöver inte en hörlursförstärkare och DAC vara en och samma pryl utan det är egentligen två olika saker, men som i vissa fall är kombinerade med varandra. Shiit lösningen är ett exempel där det är två olika saker och O2+odac prylen är en kombination av de båda?

Gäller det också dessa två produkter?

https://www.jdslabs.com/products/48/o2-odac-combo-revb/
https://www.jdslabs.com/products/35/objective2-headphone-ampl...

Om det är så så är det en kombination av båda som jag är ute efter, förstärkare och DAC i samma. Och då har jag märkt att priset sticker iväg en aning, men men.... Vad är väl livet om man inte skaffar på sig lite smutta prylar

Det du har länkat är 1) en kombination av en DAC och en hörlursförstärkare (bra sådana för övrigt) och 2) enbart hörlursförstärkaren från 1). Visst springer prislappen iväg, ljudvärlden är proppfyllt med supernördiga grejer som egentligen inte gör någonting. Allt från guldkablar till superavancerade rör och dylikt. En dac/förstärkare är dock inte det, men oftast finns det lite förståelse för vad dom gör. De flesta DACar låter bra, många låter i det närmsta identiskt, särskilt i de lägre prisklasserna så det du bör göra är att köpa något som har de funktionerna/uttag du behöver.

Det en hörlursförstärkare gör är att den ger mer ström till hörlurarna så att de kan drivas på ett bra sätt. Kopplar du in dina HD650s i din telefon till exempel är det troligt att du knappt kommer höra någonting om du inte har volymen på max, och även då kommer det inte låta särskilt fantastiskt.

Permalänk
Medlem

Avancerade rör vet jag inte om det finns men det är stor efterfrågan på gamla rör då nya rör inte tillverkas i samma utsträckning idag och vill du inte ha ryska nytillverkade rör kan du få betala endel för vissa utdöda märken och modeller.

Tycker inte det är mer korkat än att samla på några andra prylar som är limiterade och dyra.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av kozmos:

Avancerade rör vet jag inte om det finns men det är stor efterfrågan på gamla rör då nya rör inte tillverkas i samma utsträckning idag och vill du inte ha ryska nytillverkade rör kan du få betala endel för vissa utdöda märken och modeller.

Tycker inte det är mer korkat än att samla på några andra prylar som är limiterade och dyra.

Skickades från m.sweclockers.com

Korkat har nog ingen här sagt att det är. Allt handlar ju om smak. Rör tenderar ofta till att färga ljudet och ibland vill man ju åt detta.

Visa signatur

Chassi: Fractal Meshify, Skärm: LG C2 oled, GPU: AMD 6950XT, CPU: Ryzen 5800X3D, M2: 1TB , SSD: 480GB, M2 1TB, PSU: Dark Power Pro 1500W, Mobo: ASUS TUF GAMING X570-PLUS, RAM: 32GB Ripjaws @ 3600MT, Mus: Logitech G502X Matta: Steelseries QcK Heavy, Tbord: Logitech MX Mech Mini, Hörlurar: BD DT1990 Pro, DT770 PRO, Superlux HD-668B, Sennheiser HD599 OS: Win11. AI: Tascam US-20x20, Monitorer: Yamaha HS7 x2.
Citera när ni svarar! :)

Permalänk
Medlem

Oppo HA-1 är väldigt trevlig. Men den kostar en del
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2676554

Själv har jag Asus Xonar Essence STU till mina hd650. 2 separata inställningar beroende på hörlurstyp. high gain passar fint till hd650 (600 Ohms impedans). Separata volymkontroller vilket gör att man slipper koppla in och ur lurarna.
Denna har jag kopplad till stereon med. Kör med usb för att slippa jitter. Skippa optisk kabel. Sen volymkontrollen till stereon vill man ha på max. Justera volymen gör man ju på förstärkaren. Stänger man av den så kan man ha separata datorhögtalare inkopplade från datorn samtidigt för vardagsbruk.
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1866631

Glöm inte att köpa bra kablar när du investerar i fina lurar. Tex en skärmade kablar från supra el liknande.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jurkelized:

Hur kommer det sig att den absoluta majoriteten verkar föredra en separat förstärkare/DAC istället för att skaffa ett bra ljudkort och stoppa in i datorn som enligt mig verkar vara en smidigare lösning? Speciellt med tanke på att det också behöver finnas en mikrofoningång.

Skickades från m.sweclockers.com

För en DAC kan du använda till andra saker än att pilla in den i en dator om du får för dig att slänga ut datorn

Visa signatur

.: Learn the system, Play the system, Break the system :.

Permalänk
Medlem

Kan verkligen rekommendera:
https://www.etsy.com/se-en/listing/248858448/o2odac-sde-speci... <- En snubbe som gör saker på beställning, mycket hög kvalité och fina grejer. Där är en oDAC och o2 förstärkare, har själv haft samma setup till mina gamla hd650.

Annars finns det en butik i europa som säljer en färdig mindre fin setup:
http://www.headnhifi.com/o2-odac-combo

Det blir utan RCA ingång in för exempelvis vinylspelare eller så.

Permalänk

Jag uppskattar verkligen alla svar och den uppföljning jag har fått i den här tråden! Det har gett mig mycket och gett mig ett större perspektiv på det hela. Jag har också insett att jag kanske mest varit insnöad på just hörlurarna HD650 och vad som passar därtill. Men efter att också ha läst runt lite så har jag förstått det som att just den hörluren är lite mer tungdriven och kräsen av sig än vad många andra lurar kanske är och har därför tänkt om lite.

Det jag vill komma åt är en smidig lösning för bra ljud med så lite prylar som möjligt och har funderat lite på om det finns någon annan hörlursmodell som skulle passa bättre, och har nu därför ställt alternativet HD650 mot Sonys Fidelio X2. Hur står sig dessa lurar mot varandra och skulle det vara så att det då räcker med ett ljudkort om så är fallet? Eller är det liksom DAC/förstärkare om man vill ha bra ljud?

Permalänk
Medlem

@Jurkelized:

DAC/hörlursförstärkare är att rekommendera. Man får oftast ett fylligare och mer dynamiskt ljud.
En portabel modell känns inte så lönt i ditt fall, om du inte tänkt knalla runt med jättelurar på stan
Vad är din budget ?
Finns lite nördig läsning om den jag har här. http://www.hifi-punkten.se/info.asp?ID=7067&show_beskrivning=...
Sen kan det kosta hur mycket som helst om man är tillräckligt intresserad
http://www.hifi-punkten.se/info.asp?ID=5919&show_beskrivning=... med sen är du i hamn.

Permalänk
Rekordmedlem

Hörlursdelen i äldre försteg/integrerade är ofta ganska bra så de kan vara ett alternativ om man vill ha nått riktigt billigt, det är bara <tt komplettera med en dac om man vill.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

@Jurkelized:

Är väl Philips Fidelio X2 du menar ?

Har själv lyssnat på en del lurar. Tycker inte man får bättre lurar för pengarna än sennheiser HD650.
Men det är min bedömning.

Sen beror det säkert vad man lyssnar på för källa. Streamar lossles från Tidal och får bra ljud i allt jag lyssnat på.

Permalänk
Medlem
Skrivet av MrM3:

Måste fråga ni som rekommenderar ljudkort, hur uppdateras dessa med drivrutiner? Verkar som samtliga ljudkort från Asus och Creative är väldigt gamla. Uppdateras dessa fortfarande så det funkar under windows 10 osv t.ex.?

Asus Xonar Essence STX fungerar utmärkt med Windows 10.

Har inte haft några problem men ljudet blev ganska annorlunda jämfört med när jag körde Windows 7.

Permalänk
Medlem

Såg att någon talade om vinylspelare. Vet inte om det gällde OP dock.

Grejen med att inte vanliga nya förstärkare fungerar till vinylspelare är helt enkelt för att dom saknar ett "riaa-steg". En del i äldre förstärkare som var speciellt avsedd för vinyl.
Signalen från vinylspelaren är såpass låg och har en "vrängd tonkurva" sa någon till mig en gång och riaa-steget tar helt enkelt hand om det där. Hur det fungerar vet jag inte...
Sen finns det olika typer av riaa-steg beroende på vad man har för typ av nål på vinylspelaren.
Men detta kanske inte var aktuellt som sagt..

Skrivet av Jurkelized:

Hur kommer det sig att den absoluta majoriteten verkar föredra en separat förstärkare/DAC istället för att skaffa ett bra ljudkort och stoppa in i datorn som enligt mig verkar vara en smidigare lösning? Speciellt med tanke på att det också behöver finnas en mikrofoningång.

Skickades från m.sweclockers.com

För att de flesta ljudkort helt enkelt inte har någon bra DAC eller vidare förstärkare i sig. Sen har man ofta problemet med vääääldigt dåliga drivrutiner att bråka med.
Asus STX fungerar helt ok men är ett väldigt bra exempel på pissdrivrutiner!

Skrivet av Tremaine:

@Jurkelized:

Är väl Philips Fidelio X2 du menar ?

Har själv lyssnat på en del lurar. Tycker inte man får bättre lurar för pengarna än sennheiser HD650.
Men det är min bedömning.

På tal om X2orna och prisvärdhet. Komplett hade nyss en rea där dom såldes för 1800 riksdaler! Det kallar jag ett pangpris!

Visa signatur

Chassi: Fractal Meshify, Skärm: LG C2 oled, GPU: AMD 6950XT, CPU: Ryzen 5800X3D, M2: 1TB , SSD: 480GB, M2 1TB, PSU: Dark Power Pro 1500W, Mobo: ASUS TUF GAMING X570-PLUS, RAM: 32GB Ripjaws @ 3600MT, Mus: Logitech G502X Matta: Steelseries QcK Heavy, Tbord: Logitech MX Mech Mini, Hörlurar: BD DT1990 Pro, DT770 PRO, Superlux HD-668B, Sennheiser HD599 OS: Win11. AI: Tascam US-20x20, Monitorer: Yamaha HS7 x2.
Citera när ni svarar! :)

Permalänk
Medlem

Det är inte så illa som folk vill få det till, gör bara ett snabbt antagande att de inte har ägt hörlurarna en bra "billigare" hörlursförstärkare räcker gott och väl för att driva dem.
Jag körde mina från en hemmabioförstärkare i början, det fungerade hur bra som helst.

Skrivet av Jurkelized:

Jag uppskattar verkligen alla svar och den uppföljning jag har fått i den här tråden! Det har gett mig mycket och gett mig ett större perspektiv på det hela. Jag har också insett att jag kanske mest varit insnöad på just hörlurarna HD650 och vad som passar därtill. Men efter att också ha läst runt lite så har jag förstått det som att just den hörluren är lite mer tungdriven och kräsen av sig än vad många andra lurar kanske är och har därför tänkt om lite.

Det jag vill komma åt är en smidig lösning för bra ljud med så lite prylar som möjligt och har funderat lite på om det finns någon annan hörlursmodell som skulle passa bättre, och har nu därför ställt alternativet HD650 mot Sonys Fidelio X2. Hur står sig dessa lurar mot varandra och skulle det vara så att det då räcker med ett ljudkort om så är fallet? Eller är det liksom DAC/förstärkare om man vill ha bra ljud?

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

All utrustning färgar ljudet till en viss grad men vill man ha kliniskt och sterilt ljud så ska man hålla sig borta från otl förstärkare och vinylspelare ja.

Skrivet av Wh1spY:

Korkat har nog ingen här sagt att det är. Allt handlar ju om smak. Rör tenderar ofta till att färga ljudet och ibland vill man ju åt detta.

Skickades från m.sweclockers.com