Att komplimera egen källkod - Tidskrävande eller finns det trix?

Permalänk

Att komplimera egen källkod - Tidskrävande eller finns det trix?

Hej!

Om jag bygger ett absolut eget grafiskt linuxsystem med hjälp av böckerna BLFS och LFS.
Sen tänker jag installera typ Libreoffice Writer manuellt. Då är det källkod som gäller. Brukar moderna erfarna linuxanvändare köra källkod eller är det pakheteringssystem som gäller? Finns det några genvägar när det gäller att komplimera stora program?

Som jag tolkar komplmering av stora program är att det tar sjukt förbannat mycket tid för man måste ha alla drivrutiner och dessa tar ju timmar att installera. Eller är det jag som är oldschool av mig?

Permalänk
Medlem

Du behöver väll inga drivrutiner för att kompilera program? Däremot lite depenency libs lär behövas.

Jag kör arch linux. Så vill jag installera libreoffice skriver jag: sudo pacman -S libreoffice
Klart!

Någon har ju redan kompilerat det åt mig och packat det. Så jag ser ingen anledning att göra om samma jobb själv.

Permalänk

Du gör dig nog bara en björntjänst om du installerar allting utan ett pakethanteringssystem. Efter som det inte kommer finnas något som håller koll på vad för filer som program installera och var dom blir lagda kommer det för eller senare bli väldigt svårt uppgradera/underhålla. Om du tänkte göra något med linuxsystemet så skulle jag rekommendera att inte bara köra "make install" på allting.

Dock är det inte omöjligt att kompilera program och ha en pakethanterare som håller koll på sakerna.
Jag kan rekommendera Gentoo om det är detta du vill ha. Du kommer kompilera alla program och samtidigt ha en pakethanterare som drar in allt som behövs för att kompilera det du vill. Dessutom är det (enligt mig i alla fall) väldigt bekvämt och smidigt. Speciellt om man är programmerare då väldigt mycket saker blir lättare och smidigare att göra om du kan kompilera allting själv.

Permalänk
Medlem

De allra flesta kör med pakethanteringssystem, och kompilerar bara i specialfall om det verkligen behövs.

Vad gäller drivrutiner etc så antar jag att du menar kompilering av Linuxkärnan? Det kan ta en del tid, ja. Men som jag förstått det så är drivrutiner oftast separata moduler nuförtiden. När jag senast byggde en kärna själv så var det inte så, men det var ... ööh... 1999 tror jag.

Visa signatur

5950X, 3090

Permalänk
Medlem

Jag skulle spontant rekommendera ett minimal installation av t,ex debian eller ubuntu. Så pass att datorn startar upp och du får upp en kommandopromt. Sedan är det bara i princip att använda dej av apt-get install <paketnamn>.
På så sätt kan du få ett helt egenkomponerad linuxmiljö med den skrivbordsmiljö/fönsterhanterare du vill ha.

Garanterat enklare, samt mindre tidskrävande än att försöka kompilera alt på egen hand. Mindre strul dessutom.

Permalänk
Medlem
Skrivet av =JoNaZ=:

Du behöver väll inga drivrutiner för att kompilera program? Däremot lite depenency libs lär behövas.

Jag kör arch linux. Så vill jag installera libreoffice skriver jag: sudo pacman -S libreoffice
Klart!

Någon har ju redan kompilerat det åt mig och packat det. Så jag ser ingen anledning att göra om samma jobb själv.

Jag kör också Arch Linux och en del program installerar jag från AUR. Detta innebär oftast att det kompileras från källkod (även om det i vissa fall bara är ett script som laddar ner ett binärt paket och packar om det för Arch Linux).

De fördelar som finns med att kompilera från källkod är väl främst om man vill ändra något från standardinställningarna eller om man vill installera något som inte finns färdigpaketerat i distens paketförråd. Vid något tillfälle har jag kompilerat om ffmpeg för att få stöd för funktioner som inte var aktiverade som standard. I vissa fall kan det ge en minimal förbättrad prestanda att kompilera om ett program med optimerade inställningar för den processortyp man använder (men det är nästan aldrig värt besväret).

Men i alla fall, det kag ville komma fram till är att det är ganska smidigt att kompilera om programpaket i Arch Linux. Dels finns AUR för de där extra programmen men det finns även ABS, där alla programpaket i paketförråden även finns som källkodspaket. följer med ett script som skapar paketet som man sedan kan installera som vanligt när det är färdigkompilerat.

Så man får fördelarna med både binärpaket och möjlighet att kompilera paketen själv. Känns bra att man inte måste kompilera allting utan kan göra det endast vid behov.

Permalänk

Okej. Jag ska ta mig en titt på dessa system.
Just nu kör jag Lubuntu för jag vill ha ett system som drar lite, men är enkelt och stabilt. Lubuntu är inte direkt det stabilaste som finns jämfört med debian.

LXDE är så fult jämfört med Lubuntus LXDE.