Mirosoft jobbar med att förnya och fräscha upp gamla Windows-program. Notepad är senaste programmet som fått extra mycket kärlek, med rättstavningsfunktion och ny design. Det är dock inte alla som uppskattar nymodigheterna. Tittar vi i kommentarstråden för senaste Notepad-nyheten pratas det om att programmet ska vara rent samt starta snabbt och att nya uppdateringarna känns överflödiga.

Tack vare valmöjligheterna för PC-användare är det möjligt att använda den gamla Notepad-versionen i stället för den nya. Detta genom att ändra standardprogram för .txt-dokument så att dessa startar med gamla versionen.

Återställ gamla Notepad

Det första du behöver göra är att avinstallera nya versionen. Detta gör du lättast genom att gå in på inställningar, välja Lägg till och ta bort program via Kontrolllpanelen och avinstallera Notepad.

alias.jpg

Avmarkera Anteckningar.

Första steget är att gå till Alias för appkörning i inställningar och stänga av Notepad, eller Anteckningar som programmet heter på svenska. Därefter har du möjlighet att manuellt starta den gamla versionen av verktyget. Detta kan du göra genom att leta rätt på Notepad i Windows-mappen på datorn, eller skriva in Notepad i Kör.

openwith.jpg

Markera Notepad och klicka på ljusgröna knappen.

För att få sparade textfiler att öppnas i Notepad behöver du se till att programmet finns tillgängligt i Öppna med-fliken när du högerklickar på textfil. Nu behöver du installera tredjepartsmjukvara som OpenWithView Tool, eller motsvarande, och starta programmet. Därefter markerar du Notepad i programmet och klickar på den gröna knappen i verktygsfältet och hoppa ut ur programmet.

HÖGERKLICK.jpg

Efter stegen finns både nya och gamla Anteckningar i listan.

Om allt gått rätt till ska du nu ha både gamla och nya Notepad i Öppna med-fliken och du kan välja att alltid öppna .txt-filer med gamla versionen av anteckningsprogrammet och ordningen ska vara återställd.

Kör du helst gamla eller nya Notepad?