Att montera processorn på moderkortet är en alldeles utmärkt utgångspunkt för ett datorbygge. I denna artikel går vi igenom hur man monterar Intels processor Core i5-14600K på moderkortet Asus TUF Z690-PLUS D4 med sockeln LGA 1700.

sockelskydd.png

Låt sockelskyddet sitta kvar under monteringsprocessen.

Moderkort bestyckade med Intels sockel LGA 1700 levereras alltid med ett sockelskydd monterat. Detta är till för att skydda de ömtåliga kontaktpinnarna som sitter i sockeln vid leverans, och vi rekommenderar starkt att man låter detta sitta kvar under hela monteringsprocessen av processorn.

arm_1.png

Tryck ned låsarmen försiktigt.

arm_2.png

Dra den sedan åt sidan så att den kommer förbi låsbygeln.

arm_3.png

Därefter är det bara att fälla den försiktigt bakåt.

lock_1.png

Efter att låsarmen är uppfälld kan man fälla upp sockellocket.

Första steget vid monteringen är att låsa upp och lyfta locket på sockeln. Detta görs genom att försiktigt trycka denna nedåt och sedan dra låsarmen åt sidan tills spetsen på denna inte hålls på plats av låsbygeln. När armen är fri är det bara att fälla denna bakåt. Därefter kan man fälla upp sockellocket försiktigt.

cpu_1.png

På processorns värmespridare finns en pil som visar vilket håll den ska sitta i sockeln.

cpu_2.png

Det finns även en pil i samma hörn på det underliggande kretskortet.

Nästa steg är att avgöra vilket håll processorn ska monteras åt. För Intels processorer för sockel LGA 1700 är detta enkelt, då det finns en pil i ena hörnet på dels själva värmespridaren men även på det underliggande kretskortet.

sockel_1.png

I ena hörnet är sockeln "avskuren", och det är dit processorns pil ska peka.

sockel_2.png

Det finns även en pil på sockelskyddet som visar vilket hörn processorns pil ska peka mot.

Tittar vi närmare på moderkortets sockel ser vi att ena hörnet är "avskuret", och det är åt detta håll som processorns pil ska peka. För den som tycker att detta är svårt att se finns det även möjlighet att vika ned sockellocket igen och tittar närmare på sockelskyddet. Här finns nämligen en pil som pekar på det avskurna hörnet som nämndes tidigare.

cpusockel_1.png

Släpp ned processorn försiktigt i sockeln och se till att pilen pekar åt rätt håll.

cpusockel_2.png

Processorn på plats i sockeln med pilen pekandes mot det avskurna hörnet.

När man har avgjort åt vilket håll processorn ska ligga i sockeln är det bara att fatta denna med ett stadigt grepp mellan tummen och pekfingret (håll i själva "kretskortet" snarare än bara värmespridaren så är risken mindre att råka tappa processorn), matcha upp pilen på processorn med det avskurna hörnet i sockeln och sedan släppa ned processorns försiktigt.

closelid_1.png

Fäll ned sockellocket försiktigt.

closelid_2.png

Man kan behöva trycka till lite mot slutet för att sockelskyddet ska lossna.

closelever_2.png

Fäll därefter ned låsarmen och vik denna runt låsbygeln på sockeln.

När processorn ligger korrekt i sockeln är det dags att låsa fast denna. Börja med att fälla ner sockellocket, där man kan behöva trycka till lite mot slutet för att sockelskyddet ska lossna. Fäll därefter ner låsarmen och vik denna runt låsbygeln på sockeln.

sockelskyddbort.png

Plocka bort och spara sockelskyddet för eventuella garantiärenden i framtiden.

Om sockelskyddet fortfarande sitter fast kommer detta att lossna i samband med att låsarmen trycks ned. Plocka bort sockelskyddet och förvara det någonstans för eventuella garantiärenden i framtiden.