För några år sedan sjösatte Försvarsmakten sin nya satsning på cybersoldater. Men det är inte det enda programmet som finns för att rekrytera IT-kunnig personal.

I Arboga jobbar man även med en annan typ av rekrytering till Försvarsmaktens telekommunikations- och informationssystemförband, FMTIS. Insteg IT är ett instegssprogram, där man under ett år får en introduktion till Försvarsmaktens IT-system, och blir anställd genom att varva utbildning med praktisk tjänstgöring.

Ansökan för vårens omgång är stängd, men det finns möjlighet att söka till hösten.

Vill rekrytera brett

– Det har blivit stort inom Försvarsmakten. Vi liknar det vid ett traineeprogram, där man får grunden hos oss, säger Lotta Carlbäck, avdelningschef IT-stödavdelningen på FMTIS, där Försvarsmaktens centrala servicedesk också återfinns.

Vi letar efter den som har IT-kunskap eller den som har ett brinnande intresse.

– Det börjar med en visstidsanställning, där man jobbar i upp till ett år för att bygga kompetens. Under tiden blir man rekryteringsbar och kan söka en fast tjänst.

Hon säger att ambitionen med programmet är att rekrytera brett för att fylla de behov som finns.

– Vi har en stor personalrörelse, och behöver både ersättningsrekrytera och rekrytera för ökad tillväxt.

Letar ni efter något särskilt?

– Vi letar efter den som har IT-kunskap eller den som har ett brinnande intresse. Eller om du har kunskaper inom något annat område och ett stort intresse av att bygga vidare på din kunskap.

Varvar jobb och utbildning

Servicedesken är där vi börjar. Sedan får du utbildningar längs vägen, samtidigt som du verkar som supporttekniker och hjälper Försvarsmakten att supportera något av våra många IT-system, förklarar Lotta.

– Därefter vässar du dina kunskaper inom ett visst område, så har du exempelvis en bakgrund som nätverkstekniker så kan du dra nytta av dina tidigare erfarenheter och kunskaper i din vidare utveckling.

Vem kan söka?

Alla har kanske inte rätt kompetens från början, men vi är vana att utbilda.

– Vem som helst så länge du har körkort, svenskt medborgarskap och ett brinnande intresse för IT. Alla har kanske inte rätt kompetens från början, men vi är vana att utbilda.

Skulle man kalla det att man gör IT-lumpen under ett år?

– Ja, det kan man göra. Ambitionen var att göra något bra med enkla medel, en grundlig introduktion och onboarding där vi kan få människor att växa och utvecklas under året.

Bra spridning på de sökande

Går det att säga något om vilka som har sökt hittills, någon särskild typ som sticker ut?

– Nej, det har varit ganska jämnt mellan män och kvinnor. Och det har varit varierande åldrar, från 20 år till 50 plus i pilotomgången.

Insteg IT är fortfarande ett ganska nytt fenomen på FMTIS, men utifrån hur det ser ut bland de som rekryterats är Lotta nöjd med utfallet.

– Vi har totalt rekryterat 58 personer sedan 2020, och av dem är 53 kvar inom Försvarsmakten.

Som civil behöver du inte ha militär bakgrund utan du kan vara som vem som helst

– Vi har en tydlig värdegrund, där vi vill att det ska vara tryggt att komma in hos oss. Jag tycker att alla borde gå den här vägen in eftersom det innebär att alla får en så rejäl grundutbildning som möjligt.

Hon betonar också att man inte behöver ha vare sig gjort lumpen eller ha jobbat inom försvaret tidigare.

– Som civil behöver du inte ha militär bakgrund utan du kan vara som vem som helst, och har man redan hög kompetens inom ett visst område kan vi hjälpa till att hitta rätt ställe där man passar in. Vi gör alltid en gap-analys och tittar på vad du har med dig, vart du ska och hur vi kan fungera som en kontaktlänk till rätt tjänst.

Sponsras av Försvarsmakten

fm_vanster_svv.png

Den här artikeln sponsras av Försvarsmakten som söker skickliga tekniker inom en rad olika områden – både civilt och militärt. Läs mer om vilka tjänster som finns lediga.