Den nya amerikanska TV-tillverkaren Telly har en nyskapande affärsidé. Företaget tar konceptet gratis TV i utbyte mot att kunden ser reklam till nästa nivå – och ska helt enkelt ge bort en halv miljon TV-apparater som annars skulle kosta över 10 000 kronor.

TV-apparaterna i fråga har inte bara den vanliga stora skärmen, som i det här fallet är på 55 tum i 16:9-format, utan dessutom en extra skärm under den som Telly kallar en ”smartskärm”. Den är lika bred som själva TV-skärmen, men betydligt smalare. På den kommer Telly konstant visa reklam i ett område till höger, men även information som väder och sportresultat.

Mellan de båda skärmarna sitter en soundbar och mitt i den en kamera för videosamtal. Mjukvaran har inbyggt stöd för Zoom och även en ”AI-driven röstassistent” som svarar på tilltalet ”Hey Telly”.

Med bakgrund inom gratiserbjudanden

Telly startades av Ilya Pozin som tidigare var med och grundade gratisstreamingtjänsten Pluto TV. Han säger till The Verge att företaget har många fler planer för de reklamfinansierade TV-apparaterna, bland annat ”Telly Rewards” som ska ge användare presentkort eller andra belöningar för att fylla i enkäter och liknande.

Erbjudandet om gratis TV-apparater gäller enbart i USA, där kunder kan anmäla sig på sajten freetelly.com.