Mer avancerade tillverkningstekniker och arkitekturer är två ingredienser i receptet som medför att hårdvara hela tiden blir bättre. Det är dock ingen hemlighet att framstegen på tillverkningsfronten är extremt kostsamma, varför endast de tre kombattanterna Intel, TSMC och Samsung ägnar sig åt spjutspetsteknikerna. Därtill skrider fysikens lagar obönhörligt närmare, vilket försvårar eller till och med omöjliggör förbättrande iterationer i en inte alltför avlägsen framtid.

Nvidias VD Jensen Huang riktar nu strålkastarljuset mot halvledarindustrins ökande svårigheter att med jämna mellanrum ta ordentliga kliv framåt. Detta sker genom en intervju med Protocol, där Huang dels belyser att krympning av transistorer snart är omöjligt, dels att nya material kommer att krävas för kommande utveckling. I samband med detta berörs området artificiell intelligens (AI), som löper som en röd tråd i Protocol-intervjun.

Jensen Huang och hans fru Lori Huang öppnar nämligen stora plånboken för en donation om 50 miljoner dollar, motsvarande 564 miljoner kronor, till ett forskningscenter i Oregon State University. En superdator utrustad med Nvidias hårdvara för AI-applikationer utgör en central del av den totalt 200 miljoner dollar dyra forskningsavdelningen, och ska användas för områden som att simulera så kallade digitala tvillingar, men också för att skapa modeller för miljö- och materialforskning.

So this is an imperative. It’s an imperative that we change the way we compute, there’s no question about it. And it’s not denied by any computer scientists. We just have to not ignore it. We can’t deny it. And we just have to deal with it. The world’s method of computation cannot be the way it used to be. And it is widely recognized that the right approach is to go domain by domain of application and get accelerated with new computer science. – Jensen Huang via Protocol

Det senare återkopplar till tidigare nämnda ämne. AI-tillämpningar används flitigt för att skapa mer optimerade kretsar, men också för att simulera hur material fungerar i exempelvis batterier. Jensen Huang menar att AI utan tvekan också kommer att vara viktigt i jakten på nästa del i sagan om halvledartillverkning. Bolagets VD är nämligen tydlig med att den gamla tumregeln Moores lag är död, och att mer drastiska förändringar måste ske för att inte prislappar eller effektuttag ska skena, alternativt att prestandaökningar avtar.

Nvidia: "Moores lag är död"

Verktygen för att forska fram dessa vägar är dock kostsamma, särskilt om AI-beräkningar med hårdvara för mångmiljonbelopp tarvas. Jensen Huang förklarar därför att donationen till universitet är nödvändig för att forskare faktiskt ska få möjlighet att bidra. Den saftiga donationen handlar således om en i sammanhanget relativt liten uppoffring, som kan bidra till att nya standarder, tekniker och idéer når marknaden och blåser nytt liv i något som har ett annalkande bäst-före-datum.