För några veckor sedan inledde Ryssland en invasion av Ukraina, något som omvärlden besvarat med omfattande sanktioner mot Ryssland, huvudsakligen ekonomiska sådana. Ett flertal rör finansmarknaden och inte minst handel, i form av import- och exportbegränsningar. Detta har även spillt över till hårdvaruvärlden, där stora teknikföretag likt AMD, Intel, Microsoft, Sony och Nvidia stoppat försäljning och leveranser.

De som drabbas hårdast av kriget är utan tvekan civilbefolkningen i de krigsdrabbade områdena. För att visa stöd för drabbade har både större och mindre aktörer lokalt i Sverige agerat genom att bland annat stoppa leveranser till och från Ryssland och se över sortiment, även där det inte finns explicita myndighetskrav. Vi har undersökt om och hur svenska aktörer relevanta för SweClockers påverkas och hanterar situationen, med fokus på speditörer, återförsäljare, distributörer och slutligen har vi kompletterat med information från prisjämförelsesajter.

Vi vill även tydliggöra att vi här gör en skillnad mellan drabbad och påverkad. Det är givet att den påverkan som vi belyser här på alla tänkbara sätt och vis är sekundär till den kris som drabbat civilbefolkningen. Vi vill på intet sätt förminska det som drabbat människor i den aktuella konflikten genom denna kartläggning. Däremot tycker vi att det finns ett värde i att konkret se om det ännu haft någon inverkan på det som får oss sammanstråla här på SweClockers i form av dator- och teknikintresse.

Världslägets påverkan på fraktmöjligheter och speditörer

En mindre uppenbar effekt av krisen är påverkan på godstransporter från framförallt Kina. Utöver flyg- och båtfrakt spelar tågnätverk likt transsibiriska järnvägen en stor roll vid frakt av varor till EU. Den enda direkta, oavbrutna tåglinjen från Kina till EU går via Ryssland. Många av de aktörer vi pratat med har därför växlat om fraktsätt från tåg till båt eller flyg.

Vi frågade flera speditörer aktiva i Sverige om de sett några förändringar relaterat till frakt och leveransvägar till följd av nuvarande världsläge. Vi fick svar av två aktörer, DHL och Postnord, där den förstnämnda speditören hänvisar till ett pressmeddelande där DHL meddelar att man omgående ställt in transporter från, till och via Ryssland och Belarus.

Vissa typer av paketleveranser till Ukraina, Ryssland och Belarus är för närvarande stoppade. För de pakettjänster som fortfarande går att skicka, Postpaket utrikes och International Parcel, får man tyvärr räkna med osäkerhet i leveransen inom länderna. – Maria Ibsén, Postnord

Postnord tillhandahåller två pakettjänster med leverans till Ukraina, Ryssland och Belarus. De två tjänsterna har relativt snarlika villkor och är ämnade för att skicka paket på upp till 20 kilogram internationellt, där den största skillnaden är att Postpaket utrikes är till för privatpersoner och International Parcel är en företagstjänst.

Svenska återförsäljares, tillverkare och distributörers perspektiv

För att få en bild av hur situationen påverkar svenska återförsäljare och distributörer har vi pratat med representanter för sju aktörer; Inet, Webhallen, Komplett, Dustin, Netonnet, Gandalf och Fractal Design. Vi har frågat om priser, tillgänglighet, förändrade beteenden och påverkade transportvägar.

Inet:

För Inet svarar bolagets VD, Erik Wickman, som likt de de flesta vi pratat med svarar att Inet inte primärt är oroade för eventuell påverkan för dem, utan snarare det civila välbefinnandet.

Först och främst är jag djupt bekymrad över situationen med kriget och allt lidande det orsakar så hur vår verksamhet påverkas är sekundärt.

Med all den oro i världen just nu med krig, inflation, svagare krona, drivmedel och el går upp så upplever vi att många kunder avvaktar inköp. Priserna är redan idag höga i spåren av pandemin och vi hade hoppats på lägre priser men nu går det åt precis motsatt håll.

Fraktpriser går [också] upp, dels på grund av att det inte längre går att transportera gods via järnväg genom Ryssland och dels drivmedel som ökat, det gäller även lokalt i Sverige att priser för frakt troligtvis kommer gå upp och dessa uppgångar hamnar till slut på produktpriset. – Erik Wickman, Inet

Inet upplever även att kunder avvaktar inköp, till följd av senaste tidens oroligheter i världen. Utöver det noteras även att situationen kring järnvägstransporter kan ställa till det i längden, då ökade fraktkostnader kan bidra till ökade produktpriser.

Webhallen:

Gällande förändrade beteenden noterar Webhallens pressansvarig Filippa Modig att produktkategorin powerbanks har en ökad efterfrågan, men i övrigt finns ingen märkbar påverkan.

På frågan om de avslutat några samarbete berättar Webhallen att de ännu inte gjort någon sådan inventering av leverantörer. Däremot är de inte medvetna om några direkta kopplingar till något företag med ryska kopplingar.

Komplett:

Inte heller Komplett upplever några förändringar sett till tillgänglighet eller efterfrågan och uppger att även frakt fungerar som vanligt.

Vi har än så länge inte märkt någon nämnvärd effekt av nuvarande situation, varken när det gäller priser eller tillgänglighet från leverantörer. Våra leveranser med båt och flyg fungerar som vanligt, utan direkta störningar kopplade till krisen. Våra tankar är främst hos alla som berörs, och vi följer situationen löpande. – Emil Åkered, Komplett

Likt Inet tillägger de även att de framförallt är bekymrade över de som berörs av krisen snarare än den egna verksamheten.

Dustin:

För Dustin svarar Karin Tränk, som meddelar att de valt bort produkter från rysk leverantör och att försäljning till företag sker mot de sanktionslistor som finns.

Vi har identifierat och tagit bort produkter från en rysk leverantör. Vi säkerställer också att vi inte har försäljning till några som finns på sanktionslistan eller andra med känt ryskt eller belarusiskt ägande. – Karin Tränk, Dustin

De har inte märkt av någon påverkan på i kundbeteenden, däremot lyfter även Dustin att många leverantörer ändrat leveranssätt från tåg till båt eller flyg.

Netonnet:

Enligt Johanna Flemström som representerar Netonnet har de sett ett ökat intresse för produkter som powerbanks, vevradio, laddare och vanliga batterier.

Nej ingen påverkan på priser eller tillgänglighet i dagsläget. Den påverkan vi ser gäller transporter; vi har styrt om gods som skulle transporteras med tåg genom Ryssland från producenter i Asien så att de nu istället går med båt.

Vi importerar inget från Ryssland eller har samarbete med någon rysk leverantör, och det fåtalet rysktillverkade produkter vi haft i vårt sortiment har vi nu stoppat försäljningen av. De leveranser som skulle gått med tåg genom Ryssland nu går en annan väg med båtfrakt. –Johanna Flemström, Netonnet

Likt Dustin har de valt att plocka bort rysktillverkade produkter ur sortimentet, men uppger att de i övrigt inte har några samarbeten med ryska leverantörer. De ansluter sig även till skaran vars leveranser med godståg istället går över till båtfrakt. På Netonnets Linkedin går det även att läsa att de i samarbete med hjälporganisationer skänkt pallar med bland annat mobilladdare och powerbanks till människor på flykt från kriget.

Fractal Design:

Hannes Wallin, VD på Fractal Design, svarar att krisen ännu inte haft någon tydlig påverkan vad det gäller pris, tillgänglighet eller transporter.

Gandalf:

IT-distributören Gandalf har sett en försynt avmattning i efterfrågan sedan krisen slog till, men menar att den bakomliggande faktorn mer ser ut att vara den svenska kronans ras. Utöver detta har bolaget inga kopplingar eller samarbeten med ryska bolag.

Prisjämförelsesajter vittnar om att svensken preppar

Sist men inte minst har vi prisjämförelsesajterna Pricerunner och Prisjakt, vilka även är de som noterar de största skillnaderna. Här lyfts framförallt förändringar i vilka produkter som eftersöks, men även pris och utbud.

Pricerunner:

För Pricerunner är det framförallt produkters popularitet som förändrats.

Vi har sett en dramatisk förändring i vad våra besökare letar efter de senaste veckorna. Våra mest besökta produkter just nu vevradioapparater, stormkök, olika vattenreningstekniker, med mera. – Evelina Galli, Pricerunner

Topp10PriceRunner.jpg

Evelina bifogar även en lista på de tio mest eftersökta produkterna på Pricerunner sedan invasionen inleddes och påpekar att ingen av dessa produkter varit i närheten av topp tio sedan innan krisen började.

Prisjakt:

Prisjakt kan se att det oroliga läget i världen påverkar i princip samtliga parametrar: konsumenternas köpmönster, prisbilden på marknaden samt utbudet. –
Carl Lindholm, Prisjakt

Köpintresse för kategorier på Prisjakt 1-6 mars 2022 jämfört med samma period 2021

Produktkategori

Trafikökning

Radioapparater

862%

Bilbatterier

850%

Powerbanks

699%

Walkie-talkies

501%

Sovsäckar

204%

Friluftskök

197%

Frystorkad mat

160%

Ficklampor

173%

Precis som Pricerunner ser Prisjakt en markant uppgång på efterfrågan på produkter i kategorin friluftsutrustning. Där syns bland annat sovsäckar, radioutrustning, spritkök och ficklampor. Även powerbanks, som flera återförsäljare nämnt, är en av de produkter som det söks oftare på.

Sammanfattning

För tillfället är det få som beskriver någon märkbar påverkan eller förändring. Den största konkreta förändringen för återförsäljare är relaterad till frakt, där tåg genom Ryssland ersätts med båt- och flygfrakt. Ökade fraktkostnader kan i längden leda till ökade priser, det är dock inget som någon av återförsäljarna menar påverkat prisbilden eller tillgängligheten hittills.

De flesta uppger att de antingen inte har några kopplingar till ryska aktörer sedan tidigare. Bland de som haft ryska leverantörer eller produkter har samtliga plockat bort det ur sina sortiment. Undantaget är Postnord, som fortfarande erbjuder två internationella pakettjänster, dock med förbehåll om att det råder osäkerhet kring leveranser.

Det är framförallt prisjämförelsesajterna som rapporterar störst skillnader, särskilt sett till vilka produkter som eftersöks och vilka kategorier som är populära. Vissa av dessa nämns även av återförsäljare, likt powerbanks och friluftsutrustning, men inte i samma grad. Det är dock sannolikt på grund av att prisjämförelsesajternas mest eftersökta produkter i nuläget helt enkelt inte tillhör det sortiment som vanligtvis återfinns i en datorbutik. De mest populära produkterna ger dock en bild av att det finns en ökad oro, som gör avtryck i vad de flesta vill handla.

Precis som de flesta vi pratat med känner vi förstås att påverkan på oss är extremt sekundär i sammanhanget jämfört med den kris som drabbar civilbefolkningen i Ukraina. Vi har valt att skänka annonsutrymme till Röda Korset, UNHCR och UNICEF som alla arbetar hårt med att underlätta läger för den drabbade civilbefolkningen. Du kan läsa mer om initiativet och hur du kan hjälpa till i denna artikel.