Det är snart precis ett år sedan Nvidia lanserade arkitekturen Ampere och Geforce RTX 3000-serien, med vilken RTX 3080 var först ut. Sedan dess har det rått storbrist och grafikkort har i det närmaste varit omöjliga att få tag på. Först nu skymtas de första tecknen på att en ljusning är i sikte, men tillgången är ofrånkomligt fortsatt låg och priserna höga.

Att det varit långvarig brist betyder inte att det inte funnits några grafikkort. Tvärtom visar den senaste analysen från Jon Peddie Research att antalet levererade grafikkort under årets andra kvartal ökat med 13,4 procent i jämförelse med samma period år 2020. I analysrapporten jämförs tillväxten med processorer, som under samma period ökade med 8 procent.

AIB-PR-Image-001.png

Att försäljningen av grafikkort går som tåget handlar inte bara om volymerna utan även priserna. Medan antalet levererade grafikkort ökade med 13,4 procent ökade försäljningen under perioden med hela 79 procent – från 6,6 till 11,8 miljarder dollar. Det här innebär att priset per grafikkort i snitt gått upp med närmare 58 procent.

Samtidigt som det är glädjande siffror för AMD och Nvidia handlar det om en nedgång från toppen första kvartalet 2021, där marknaden för grafikkort hade ett samlat värde om hela 12,5 miljarder dollar. Andra kvartalets siffror innebär således en nedgång med 2,9 procent, dock från väldigt höga nivåer.

I rapporten framgår att både AMD och Nvidia är vinnare under perioden, men att Nvidia dragit det längsta strået. Sedan första kvartalet år 2021 har bolaget ökat sin marknadsandel från 79,7 till 80 procent, vilket också kan jämföras mot en marknadsandel på 78 procent andra kvartalet 2020. AMD svarar volymmässigt för resterande 20 procent av marknaden.

Krönika: AMD och Nvidia vilseleder och bedrar