Det är en speciell känsla som infinner sig när förseglingen till en ny processor bryts, när locket till ett nytt grafikkort öppnas och när skyddsplasten på ett chassi avlägsnas. Efter fjolårets hagelskur av hårdvarunyheter är dock möjligheterna till att skruva dator förvånansvärt små, efter månader av dålig tillgång på många fronter.

Till följd av ett skapligt uppdaterat system och den skrala tillgången, har undertecknad därför inte haft anledning att damma av skruvmejseln på många månader – något som givetvis inte är acceptabelt. Genom ett sammanträffande med Intel "Comet Lake"-tillgång, sänkt pris på det kompakta In Win-chassit Chopin samt ett nyfött intresse för Linux, kan därför datorbyggarnerven nu äntligen stimuleras i mitt första Mini ITX-bygge.

För att sammanfatta bakomliggande spaning, byggprocessen och tankar om utfallet, testar undertecknad konceptet att ta plats framför kameran och bakom det digitala klippbordet. Ovan finns byggandet i ett separat klipp, medan en fullständig essä om miniprojektet syns i toppen av artikeln. För den som föredrar det skrivna ordet följer en kortversion nedan.

Snitslad bana till Mini ITX-landet

För några år sedan presenterade chassimakaren In Win den lite udda modellen Chopin, som utöver det kompositörklingande namnet stack ut med kompakta yttermått anpassade för Mini ITX-system utan instickskort. Till skillnad från pyttelådor som Asrocks Deskmini, har Chopin däremot ett litet inbyggt nätaggregat på 150 watt. "Perfekt för Ryzen 3000G-serien", tänkte jag då och placerade datorlådans existens i bakhuvudet.

I samband med att prissänkningar av Intels Core 10000-serie hamnade i nyhetsflödet för ett par veckor sedan, skymtades även Chopin i rea-korgen. Med ett sting av datorbyggarabstinens, nedsatta priser och en öppning till den för mig outforskade Mini ITX-svängen, krävdes därför inte särskilt många andra anledningar för att öppna börsen.

Komponentlista

Komponent

Pris

Billigast enligt Prisjakt

Intel Core i5-10400

1 630 kr

Asrock H470M-ITX/ac

1 338 kr

In Win Chopin (Silver)

999 kr

Corsair Vengeance LPX 16 GB 3 200 MHz

749 kr

Kingston A2000 500 GB

649 kr

Med den marknadsförda volymen 3,3 liter medför Chopin en stationär dator som med lätthet ryms i en ryggsäck. Det stämmer även i realiteten, även om de verkliga yttermåtten snarare ger en box på 4,5 liter. En total systemvikt på drygt 3 kilogram gör datorn till en trevlig följeslagare till ett annat färskt tillskott i den personliga teknikarsenalen – den USB-drivna skärmen Zenscreen MB16ACE.

Mini ITX Banana for scale.jpg

De portabla aspekterna borgar således för ett paket som lätt kan plockas med till sommarstugan, kompisar eller skolan. Varför göra det lätt med en bärbar dator? Datorns litenhet innebär också att den med lätthet får plats på skrivbordet vid sidan av det ordinarie systemet, något som passar perfekt för att framöver doppa tårna i Linux på en dedikerad burk. Med en prislapp några hundralappar norr om 5 000 kronor, är resultatet ett skojigt system i samma prisklass som enklare NUC-enheter.

Med datorn och systemet i hand, fungerar många aspekter som förväntat. Möjligheterna och begränsningarna med det lilla formatet har givit blodad tand och jag kommer säkerligen att kunna finjustera och modifiera, fram till det att komponenter åter befolkar butikshyllorna.

Vilken är din senaste uppgradering? Har du doppat tårna i Mini ITX och/eller Linux? Dela med dig i kommentarstråden!