Tillägg har varit en av grundstenarna i de stora webbläsarna på marknaden sedan ett antal år tillbaka. De kan användas för en rad olika syften, där de vanligaste innefattar att blockera oönskad reklam på webbplatser samt att anpassa utseendet på dessa.

En av de mer populära tilläggen för att anpassa utseendet på webbplatser är Stylish som sedan början av 2017 ägs av Similarweb, ett företag som arbetar med att samla in data om webbtrafik och analysera denna. Tillägget används bland annat av en stor del av SweClockers medlemmar, för att kunna ändra färgerna på sidan.

sin blogg varnar nu mjukvaruingenjören Robert Heaton om att tillägget samlar in användarnas webbläsarhistorik utan deras vetskap. Denna skickas sedan vidare till Similarwebs servrar och sparas av företaget. För de som skapat ett användarkonto webbplatsen userstyles.org, där användare kan dela med sig av egna teman, kan historiken även kopplas till personen som använder webbläsaren.

Enligt Similarwebs dokumentation övervakar de webbläsarhistoriken för att kunna ge rekommendationer till användarna som är anpassade för den specifika webbplatsen. Detta är något Heaton är skeptisk till, då företaget endast behöver domännamnet för ändamålet och inte all text som skrivs in i adressfältet.

Heaton rekommenderar samtliga användare att avinstallera Stylish och byta till ett annat tillägg, såsom Stylus.