Det svenska företaget Tobii har de senaste åren arbetat med att implementera sin ögonspårningsteknik för fler användningsområden. Bland dessa syns datorspel, där företaget exempelvis har ett samarbete med Ubisoft för att integrera funktionalitet som gör det möjligt att styra exempelvis kameran med ögonen.

Nästa stora fokusområde är virtuell verklighet, där redaktionen fick möjlighet att prova på den utvecklarenhet som avtäcktes under förra året. Utvecklarenheten baseras kring HTC:s VR-headset Vive, där företaget har monterat sina spårsensorer utmed linserna på enheten.

Genom att använda sig av Tobiis mjukvarugränssnitt kan sedan spel- och applikationsutvecklare implementera stöd för ögonspårning i virtuell verklighet.

Redaktionen fick testa ett antal demonstrationer av tekniken, där det inledande gav en intressant bild av hur ögonspårning ger ett betydligt mindre stelt intryck i sociala sammanhang när folk möts i virtuell verklighet. Små detaljer som att den virtuella avataren både kan visa var den tittar och även blinka ger en förvånansvärt bättre inlevelse än den klassiska döda blicken vi är vana vid.

Ovanpå detta lades stor vikt vid enklare hantering av gränssnitt och reglage i virtuell verklighet. Där användaren i klassiska scenarion behöver vrida hela huvudet för att peka på något eller sträcka ut handen för att välja ett alternativ i ett meny, räcker det nu istället med att vända blicken mot objektet och sedan göra sitt val med handkontrollen vilandes längs med kroppen.

En annan mycket intressant aspekt av integrerad ögonspårning i VR-headset är renderingstekniken foveated rendering. I praktiken innebär detta att scenen som ritas upp har högre detaljnivå i områden dit användaren tittar, medan områden i periferin kan renderas i en betydligt lägre nivå.

Detta kan potentiellt ge en högre visuell upplevelse ihop med datorer som annars kanske inte håller måttet prestandamässigt.

► Läs alla artiklar från #CES-2018

Tobiis ögonspårning för VR finns idag tillgänglig som en utvecklarenhet som kan köpas genom företaget direkt. De arbetar just nu med ett flertal aktörer med att implementera tekniken i ytterligare VR-headset.