Efterfrågan på rymligare SSD-enheter för datacenter är hög och företag som Seagate har tidigare lanserat enheter med kapaciteter på upp till 60 TB för ändamålet. För att nå upp till så höga kapaciteter har dock TLC NAND-minne använts, en teknologi som i teorin bland annat erbjuder en lägre livslängd än SLC och MLC.

Nu tillkännager Viking Technology två nya SSD-enheter med minnestypen MLC i kapaciteter om 25 TB och 50 TB för datacenter. De går under namnet Ultra-High-Capacity (UHC) Silo och är designade för en lång livscykel där hela enheten är specificerad att kunna skrivas över dagligen i fem år enligt tillverkaren.

Enheterna är av industristandarden 3,5 tum och ansluts via en SAS-anslutning för en total bandbredd om 6 Gbps. Vidare är de specificerade för att kunna upprätthålla sekventiella läs- och skrivhastigheter på 500 MB/s respektive 350 MB/s, samt en slumpmässig läs- och skrivhastighet på 60 000 respektive 10 000 IOPS.

En stor vikt läggs på strömförbrukningen för enheterna där denna är specificerad till 10 watt vid låg belastning och upp till 16 watt vid full belastning. Viking Technology uppskattar därför en upp till 80 procent högre verkningsgrad per terabyte för enheterna, jämfört med mekaniska diskar med samma kapacitet sett till strömförbrukning, kylning och plats.

SSD-enheterna finns att tillgängliga nu men Viking Technology har ännu inte gått ut med några officiella prisuppgifter.