En intressant framtid

Allt detta baseras så här långt på pappersbaserade fakta och optimerade testsystem. Hur AMD Epyc kommer att mottas av företag på en global basis återstår att se. Idag har Intel en mycket stark dominans med AMD långt efter sig sett till marknadsandelar. Men faktum är att AMD har ett växande ekosystem på x86-marknaden både sett hårdvaruleverantörer och operativsystem eller Hypervisor-integration, men även sett till utvecklingsverktygen som finns tillgängliga.

ecosystem.jpg
Ecosystem2.png

Med tanke på att Intel mer eller mindre dragit sig tillbaka, i varje fall sett till personal, från flera marknader så är detta lite av ett gyllene tillfälle för AMD att ta en större del av den totala markandskakan på server- och datacenter sidan. Men samtidigt har företaget även ögonen på sig från alla tänkbara håll och eventuella bekymmer, oavsett storlek och grad, kommer med största sannolikhet att blåsas upp ordentligt.

Undertecknads förhoppning är att allt kommer gå bra för AMD, och att de i och med Epyc har den för stunden mest intressanta lösningen och produktportföljen bolaget någonsin haft. En lösning som enligt bolaget själv ger upp till 80 procent mer prestanda per watt och krona jämfört med Intel. En sund konkurrensnivå skulle också gynna alla, inte minst slutkunderna.