Mjukvara & streaming

Synology DS1517+ os 2.jpg

Mjukvaran är förvånansvärt snabb och lättanvänd och det är precis som att använda operativsystemet i datorn fast från webbläsaren. Enda gången gränssnittet blivit märkbart långsamt är när många program ska installeras samtidigt från "package center", något som dock inte är ett problem vid vardaglig användning.

På bilden flyttar jag över 50 GB filer från NAS-enheten till datorn genom mitt Wifi, dels för att testa och dels för att jag vill ha det på datorn också. Med 33 °C på de två hårddiskar jag lyckades få tag på känns kylningen lite överdriven. Det här är i "quiet mode" och då låter det ändå ganska mycket om burken, även om den inte hörs när jag sitter fyra meter från den.

Synology DS1517+ torrent 2.png

Det finns också ett program som bland annat agerar torrent-klient, "Download Station". Programmet saknar väldigt många funktioner av det som jag ser som självklart i en torrent-klient idag, som exempelvis tydlig information om seeding. Den verkar också stänga av torrent-filen när den är klar vilket är en klart osmidig funktion, eller så visar den inte i närheten med information för att förtydliga att den fortsätter med uppladdningen.

Transmission går att installera men då krävs det lite småpill med Synocommunity som ny källa för att få det att fungera. Det finns alltså inte i Synologys "package center" från början. Det krävs då också att en användare läggs till med skriv- och läsrättigheter, något som egentligen går fort men som knappast är plug and play.

Synology DS1517+ volym 1.png
Synology DS1517+ volym 2.png
Synology DS1517+ volym 3.png
Synology DS1517+ volym 4.png
Synology DS1517+ volym 5.png

En smidig guide för att skapa en volym dök upp när hårddiskarna monterats. Den är enkel och användarvänligt med all information som är kort och koncis. Det tog 10 timmar att göra RAID scrubbing efter att volymen skapats. Det tar med största sannolikhet ännu längre tid med fler än två hårddiskar. Var förberedd på att inte kunna använda din NAS-enhet direkt om du väljer det här alternativet.

Kryptering

Efter en del goooglande inser jag att Synology inte har stöd för FDE, eller Full Disk Encryption, som innebär att hela volymen krypteras. Det enda egentliga stödet för kryptering som finns är något Synology kallar "Encrypted shared folders" där valda mappar krypteras. Processen är aningen omständlig även om det definitivt är bättre än inget.

Jag hade gärna haft FDE i min NAS-enhet, samtidigt som det kräver lite biffigare hårdvara, något Synologys produkter inte lämpar sig för. Synology satsar istället på strömsnål hårdvara för enklare serverfunktioner.

Synology DS1517+ Plex 1.jpg

Plex

Plex fungerar precis som det gör annars, deras serverklient har varit relativt lättanvänd för mig så länge jag har googlat på lite småsaker som inte fungerade på från min stationära. Det har jag dock inte behövt göra i den här klienten.

Eftersom jag bara har en TV med maximal upplösning på 1 920 x 1 080 pixlar blir det inte högre upplösning på materialet. 4K UHD-upplösning känns inte riktigt moget för min del och då jag inte har någon källa som skulle dra nytta av det ligger det långt fram i tiden för mig.

Streaming till Chromecast går smärtfritt med 5-25 procent belastning av processorn. När jag streamade direkt till datorn genom webbläsaren slog däremot processoranvändningen i taket. Jag stängde då av undertexterna och processoranvändningen gick återigen ner till det låga 5-25 procent som jag såg när jag streamade till Chromecast.

Därefter letade jag i inställningarna för Plex och hittade "Burn subtitles" som var inställd på "Always". Detta innebär att videoströmmen transkodas tillsammans med undertexterna istället för att skicka videon och undertexterna separat till datorn. Av någon outgrundlig anledning påverkade den inställningen inte uppspelningen på Chromecast alls.

Den enda egentliga nackdelen med så mycket sämre processor än min Intel Core i7-4930K är att det tar lite längre tid att buffra när jag spolar fram och tillbaka, 3-4 sekunder istället för 1-2 sekunder. Samtidigt är det sällan jag spolar fram och tillbaka, så det är en bagatell i sammanhanget.

Alternativ?

Finns det några bättre alternativ än Synology för Plex och streaming i hemnätverket? Om du letar efter en NAS-enhet som är enkel att sätta igång med och är underhållsfri behöver du inte fortsätta leta, eller kolla motsvarande processor hos andra tillverkare.

Söker du däremot efter mer kompetent hårdvara är egentligen ett egenbyggt system med FreeNAS eller NAS4Free de enda kompetenta alternativen. Det kräver däremot ordentligt mycket mer av dig som användare och är du inte intresserad av att hålla på med terminalen, läsa på i mängder och trixa med Linux-kommandon är det inget jag kan rekommendera alls.