Synology DS1517+

Egenskaper

Värde

Processor

Intel Atom C2538 2,4 GHz, 4 kärnor

Minne

2 x 2 GB eller 2 x 4 GB DDR3, upp till 2 x 8 GB

Hårddiskplatser

5 st. 3,5" SATA 6,0 Gbps

Fläkt

2 x 80 mm

Fläktkontroller

Tre lägen: "Full-speed", "Cool" och "Quiet".

Anslutningar

4 st. USB 3.0
2 st eSATA
4 st. Gigabit Ethernet

Största möjliga lagring

5 x 10 TB eller 15 x 10 TB med Synologys externa chassin

Mått

166 x 250 x 243 mm

Vikt

4,46 kg

Pris

2 GB RAM,
8 GB RAM,

Med alla specifikationer i hand är det tydligt att det är en kraftfull NAS-enhet i litet format, som samtidigt har plats för fem hårddiskar. Möjligheten att enkelt expandera lagringen tilltalar garanterat avancerade användare. Den kan däremot vara något överkvalificerad för hemanvändaren och priset är väldigt högt.

Synology DS1517+ låda fram.JPG
Synology DS1517+ låda bak.JPG
Synology DS1517+ förpackning 1.JPG
Synology DS1517+ förpackning 2.JPG
Synology DS1517+ förpackning 3.JPG

Kartongen är trevligt spartansk i mitt tycke med fullt tillräcklig information om innehållet, den känns relativt miljövänlig och vettig. Paketeringen är helt fantastisk med god marginal för att undvika transportskador.

Synology DS1517+ innehåll.JPG

För att fortsätta på det spartanska temat medföljer en vanlig apparatkabel C13, två nätverkssladdar, ett par nycklar till hot swap-slädarna och skruv för att fixera 2,5-tumsenheter, då de inte passar i hårddiskvaggorna. Det känns enligt mig fullt tillräckligt.

Jag lät bli att fotografera handboken då ni inte missar något, det är bara ett litet häfte som hänvisar till Synologys hemsida med korta bildinstruktioner på hur enheten sätts igång och kopplas in för första gången. Lite som Ikea för NAS-enheter.

Fler pluspoäng på bra användning av material som sällan används. Hur ofta används egentligen en hel instruktionsbok med flertalet språk. Att hänvisas till deras "Download Center" är helt klart något jag uppskattar mycket mer.

Synology DS1517+ 1.JPG
Synology DS1517+ 2.JPG
Synology DS1517+ 3.JPG
Synology DS1517+ 5.JPG

Utsidan känns avskalad men pragmatisk, något som definitivt kännetecknar Synology. En relativt frisk fläkt i den något till utseendet spejsade kategorin NAS-enheter. Den matchar dessutom min router, Asus RT-AC68U, på hatthyllan.

Synology DS1517+ 4.JPG

Baksidan visar lite mer intressanta funktioner på denna enhet. Där finns bland annat fyra stycken Ethernet-uttag som kan jobba tillsammans eller automatiskt växla nätverk beroende på vad som ger bäst prestanda, alternativt om ett nätverk går ner.

Det finns också en expansionsplats med en PCI-Express 8x-port för att ansluta antingen ett nätverkskort eller M.2 SSD-cache.

Synology DS1517+ fästningsanordningar.JPG

Hårddiskvaggorna är lätta och tunna men är helt klart tillräckligt stabila när hårddiskar sitter i. Vibrationsdämpningen är effektiv och det klassiska hårddiskljudet är inget jag tänkt på alls. Jag skulle personligen inte försöka mig på 2,5-tumshårddiskar då de skruvas fast i vaggan och inte dämpas alls, även om jag inte riktigt ser poängen i den typen av hårddiskar i en NAS-enhet ändå.