Bildkvalitet

AG271_front_to_right_design.png

Färgåtergivning

Rakt ur lådan upplevs färgerna som varma och bakgrundsbelysningen som alldeles för stark. Detta har sin förklaring i att standardinställningen för färgtemperatur är varm med 90 procent ljusstyrka.

I övrigt kan man välja mellan lägena normal, kall, sRGB samt en där man kan ställa in själv efter tycke och smak. Helt ovetenskapligt upplevs färgerna som pricksäkra och behagliga när jag jämför skärmen med foton jag skrivit ut hos tryckeri.

Undertecknad föredrar sRGB rent färgmässigt, men av någon outgrundlig anledning går det inte att sänka ljusstyrkan som är på tok för stark. Jag får därmed nöja mig med användarinställningen där jag kopierar inställningarna för färgkanalerna, men drar ner ljusstyrkan markant.

En ljussensor hade varit önskvärt och det är något jag uppskattar enormt mycket i min Samsung SA850T som står bredvid på skrivbordet.

AOC_AGON__1090061.jpg
AOC_AGON__1090062.jpg
AOC_AGON__1090063.jpg
AOC_AGON__1090064.jpg

Då AOC marknadsför AG271UG som en gamingskärm finns självklart en handfull gaming-anpassade finesser. Förutom den självklara G-Sync som arbetar mellan 30-60 Hz finns det även ett antal inställningar för att minimera eftersläpningar och förändra kontrasten i skuggor. Dessa inställningar styrs enklast med förinställningarna FPS, RTS, Racing samt en användarinställning.

Vad man tycker om dessa är helt upp till var och en, men jag ställer mig tveksam till de ljusa skuggorna som spellägena medför och prioriterar istället bildkvalitet, men så är jag å andra sidan långt ifrån en proffsgamer också.

Reflexer och betraktningsvinklar

AOC_AGON__1090057.jpg

AG271UG är utrustad med ett matt anti-reflexfilter. Filtret upplevs som ganska hårt vilket effektivt tar bort reflexer, men gör även att bilden kan upplevas som en aning grumlig i vissa ljusförhållanden och färger.

Vad det gäller betraktningsvinklarna har jag inget att anmärka på, bilden förändras inte märkbart när man rör sig på sida till sida eller i höjdled förrän dess att man kommer till riktigt extrema vinklar som av andra självklara skäl ändå inte är användbara.

Latens och eftersläp

Nu hoppas jag att ni som läser detta inte sitter och hoppas på att det ska vara världens bästa FPS-skärm, för det är det inte. Det finns en viss latens i snabba rörelser och eftersläpning syns i vissa sekvenser. Det går att skruva till detta med overdrive men det ger då upphov till skuggor.

Men är du som jag inte ett aspirerande CS-proffs bör det fungera alldeles utmärkt till de allra flesta andra spel där fokus kanske snarare ligger på bildkvalitet och upplevelse. Då gör G-Sync ett ypperligt jobb för att hålla flytet när bildfrekvensen tryter på grund av att man så hemskt gärna vill ha alla inställningar på Ultra.