För cirka 30 år sedan lanserades ljudformatet MP3 och har med tiden blivit det mest populära för musik. Sedan en längre tid tillbaka har skaparna av formatet tagit en licenskostnad för att använda detta, vilket innebär att exempelvis tillverkare av MP3-spelare och liknande är tvungna att betala för att använda detta.

Nu meddelar skaparna av MP3-formatet, Fraunhofer, att de från och med slutet av april upphört med licensprogrammet för ljudformatet. Beslutet beskrivs av många som formatets dödsdom, då det innebär att det framöver inte kommer tillverkas varken spelare och avkodare för detta.

Although there are more efficient audio codecs with advanced features available today, mp3 is still very popular amongst consumers. However, most state-of-the-art media services such as streaming or TV and radio broadcasting use modern ISO-MPEG codecs such as the AAC family or in the future MPEG-H. Those can deliver more features and a higher audio quality at much lower bitrates compared to mp3.

Beslutet tros grunda sig i att patentet på MP3 löpt ut och att Fraunhofer inte längre kan plocka ut några licensavgifter. Officiellt meddelas att formatet blivit föråldrat och att det finns bättre alternativ, däribland AAC som erbjuder högre ljudkvalitet till lägre bitrate och har tagit MP3-formatets roll som standard för ljud.

Uppdatering: Beslutet innebär inte att MP3-formatet försvinner, utan det blir istället öppet för alla att implementera. Det som har försvunnit är licenskostnaden för att använda detta.