Phanteks Enthoo Evolv mATX Tempered Glass

evolv-matx-tg-front-side-view-05.jpg

Egenskap

Värde

Moderkort som stöds

Mini ITX, Micro ATX

Dimensioner

230 × 453 × 400 mm

Volym

41,7 liter (bredd × höjd × djup)

Vikt

9 kg

Material

Aluminium, glas, stål

Tillgängliga färger

Anthracite Gray (testexemplaret)
Galaxy Silver
Satin Black

Pris vid publicering

1 390 kr

Phanteks Enthoo Evolv mATX Tempered Glass kommer emballerad i en klassisk svart chassikartong inuti en klassisk brun kartong. Den första uppfattningen av förpackningen är att den är någorlunda stor och tung för ett Micro ATX-chassi. Glas är tungt och ömtåligt, så det är möjligen inte så konstigt.

evolv-matx-tg-description.jpg
evolv-matx-tg-led-sync.jpg

Phanteks antyder med en kort text på kartongen vilken den tänkta målgruppen är. Det är även omöjligt att missa att tillverkaren inkluderat stöd för både MSI Mystic Light Sync och Asus Aura Sync för synkronisering av LED-belysning.

Mina första intryck efter uppackning av chassit kretsar dels kring materialvalet, dels kring en mängd detaljer och dels finesser som är uppenbart synliga vid en första anblick: glas, aluminium, karakteristiska linjer, gångjärn och en lustigt placerad tumskruv. Det verkar kort sagt finnas mycket att upptäcka och utforska på Evolv mATX TG. Något "Volvo-chassi" är det inte frågan om på något sätt.

Undertecknad upplever även Evolv mATX TG som ovanligt stort för formfaktorn – det påminner om Fractal Designs ATX-chassi Define C på den punkten.

evolv-matx-tg-front-side-view-04.jpg

Granskning av exteriören

Enthoo Evolv mATX TG har såpass många utmärkande drag att det är svårt att säga vad en genomsnittlig köpare först lägger märke till. Om vi börjar med en inspektion av chassits exteriör är materialvalet, eller egentligen -valen, det som initialt fångar undertecknads uppmärksamhet. Tre millimeter tjocka aluminiumplåtar på tak och framsida samt härdat glas på inte bara ena, utan båda sidorna, är inget som ses varje dag.

evolv-matx-tg-front-view-01.jpg

Ett aluminiumchassi i form av Lian Li PC‑TU100 ingår redan i samlingen, så själva materialet i sig är inget nytt för mig. Tre millimeter tjockt aluminium är däremot det, och panelerna inger verkligen ett kvalitetsintryck och en känsla som stålet och plasten i lådor som Define C och NZXT H440 inte kan mäta sig med. Jag vågar gissa att både en och annan nybakad ägare kommer ägna den första minuten åt att belåtet avnjuta de karakteristiska sensoriska intrycken från hud som dras mot aluminium med såväl fingertoppar som trumhinnor.

evolv-matx-tg-side-view-warning-sticker-02.jpg

En sådan här varning kan verka uppenbar, men det är faktiskt väldigt bra att den sitter där.

Som om inte det var nog har Phanteks även bestyckat Evolv mATX TG med härdat glas på båda sidorna. Hela vänstersidan, där många chassin har någon form av fönster, är genomskinlig bortsett från de två yttersta centimeterna längs kanten av glasskivan. Där är det ett svart lager på insidan som blockerar insyn, utan att den blanka glasytan behöver stryka på foten. Noterar även att glasets tjocklek anges till 4 mm på kartongen och i manualen, medan Phanteks hemsida säger 3 mm – vilket bekräftas av linjalen.

Om vi tar oss runt till högersidan, som normalt inte är särskilt intressant, hittar vi ytterligare ett av denna lådas särdrag. Även här dominerar alltså en heltäckande glasskiva, men till skillnad från på vänstersidan är denna till största del inte genomskinlig – förutom en strategiskt placerad rektangel i storlek med två 2,5-tumsenheter, bakom vilken fästen för dito finns. Vid inköp av det här chassit kan det således vara lämpligt att välja snygga SSD-enheter då det uppenbarligen är tänkt att de ska visas upp för världen på ett ganska originellt sätt.

Under inspektionen av exteriören väcks också frågor kring hur chassit är konstruerat och hur det monteras isär. På nästkommande sidor plockar vi isär det och undersöker vad som döljer sig därinne.

evolv-matx-tg-screw-box.jpg

Så här borde alla chassimakare göra.

Medföljande tillbehör

Med chassit kommer en särskild låda med alla tillbehör i: en manual, några buntband, ett pumpfäste samt en liten plastlåda med enskilda fack för de olika typerna av skruvar. Undertecknad finner det sistnämnda mycket mer praktiskt än de små plastpåsar som oftast medföljer och hade gärna sett mer av sådant.

Än mer spektakulärt är att Phanteks skickar med sitt RGB LED Strip Combo Set – två gummerade LED-slingor som givetvis fungerar med Phanteks egna fläktkontroller. Undrar om en sådan ingår ...