Test: Prestanda vid överklockning

Överklockning på papper i all ära, mest intressant är givetvis reella prestandavinster. Redaktionen laddar med några snabba tester för att se vilka fördelar frekvenshöjningarna innebär.

I enkeltrådat tjänar Ryzen 5 1600X endast en poäng i överklockat läge. Läger ser något bättre ut i flertrådade läget där modellen får en prestandaökning runt sex procent ställt mot referensutförandet. Lillebror Ryzen 5 1500X lyckas dra ihop fyra ytterligare poäng i det enkeltrådade läget, samtidigt som prestandaökningen steg runt åtta procent i flertrådat läge.

Även i Blender syns en prestandaökning för båda Ryzen 5-processorerna. Ryzen 5 1600X drar ifrån med cirka sex procent ställt mot referensutförandet, och är ungefär lika långt ifrån Ryzen 7 1700 trots två färre kärnor. Längre ned i listan hittas även den fyrkärniga Ryzen 5 1500X som tjänar cirka åtta procent i prestanda sett mot referensutförandet.

Noterbart är även att samtliga Ryzen 5-modeller hamnar en bra bit ovanför Core i7-7600K, som är rivalen för Ryzen 5 1600X.

Vidare till spelprestanda så finns en prestandaökning även här, dock inte lika marginell som i de syntetiska testerna. Ryzen 5 1600X hamnar inte helt oväntat högst upp bland de två nykomlingarna, som lyckades knapa någon enstaka bildruta i överklockat läge. Sett till ren prestandavinst tjänade Ryzen 5 1500X något mer efter överklockningen, men hamnar trots det fortfarande sist i tabellen.

Även i The Witcher 3 är prestandaökningen i den lägre skaran för båda processorerna, vilken även stämmer överens med tidigare Ryzen-modeller. Prestanda ökningen är cirka två bildrutor för samtliga Ryzen 5-modeller i båda upplösningarna, undantaget Ryzen 5 1500X som tjänar tre bildrutor i den lägre upplösningen.

Fallout 4 visar något bättre siffror i överklockat läge, och trivs bevisligen med höga klockfrekvenser istället för en uppsjö med trådar. Ryzen 5 1600X får en prestandaökningen runt fem procent i båda upplösningarna. Samma ökning gäller inte Ryzen 5 1500X som tjänar blygsamma två procent i den lägre upplösningen, men ökar i den högre upplösningen till fem procent.

Sett till effektförbrukning tar Ryzen 5 1600X ett ganska stort kliv upp med cirka 22 procent högre förbrukning i överklockat läge. Trots att Ryzen 5 1500X krävde högre spänning för stabil överklockning hamnar modellen enbart 10 Watt över referensutförandet i Blender.