Panel och reflexfilter

Reflexfiltret är halvblankt och vi kan se oss själva i skärmen. Dock är det inga tydliga reflexer utan ganska diffust och mjukt. Filtret må specificeras som matt men är långt ifrån vad de flesta brukar räkna som just matt. Effekten på reflektioner ljuskällor och fönster är begränsad men finns ändå där.

acer_et430k_reflexer.jpg

Någonstans mittemellan blank och matt med andra ord. Vi observerar effekter på bilden som är typiska för såväl matta filter som blanka, där bland annat omgivningsljuset lägger sig som en svag brun hinna över bildens svärta.

Detta är dock inte alls så tydligt som med verkligt matta filter. Effekter likt att vi kan se rummet reflekteras syns också, men inte som en spegel likt hos många blanka TV-apparater.

Panelen ger en uniform bilden över ytan och det är inga synliga skiftningar mer än att filtret kan göra ena sidan lite mörkare om du inte sitter rakt framför skärmen. När vi letar efter skavanker ser vi att direkt mot kanterna kan det runt om bilden vara som att de sista 1-2 millimeterna är ljusare.

Betraktningsvinklar som väntat

Drar vi det till sin spets kan testbilder avslöja en svag horisontell bandningsstruktur. Men detta är på nivån ”inte perfekt” snarare än något som kan sägas vara en störande nackdel. Vi finner felen för att vi letar efter dem. Rent spontant tänkte vi inte på något av detta vare sig före eller efter vi tog fram testbilderna.

IPS-panelen gör sitt för att hålla bilden intakt i vinklar och när du sitter på snedden mot skärmen är det i första hand svärtan som ljusnar upp mot ett mer mörkblått intryck. Detta börjar underifrån och den ljusare och blåare svärtan syns vid vanligt skrivbordsplacering.

Sitter du tillräckligt snett kommer också reflexfiltret äta en del ljusstyrka i den bortre änden av skärmen. Färger fortsätter med sin karaktär även i vinkel, så inga störande effekter där. Några gula så kallade ”glow”-effekter syns inte heller.

Kvardröjande skuggor

Vad som kan komma att störa en del användare är kvardröjande skuggor, image retention eller ”inbränningar” som det missvisande kallas på svenska. Det är tillfälliga förändringar i panelen som kommer från en statisk bild med exempelvis starka ljusa fält mot en mörk bakgrund.

Dessa skuggor framträder efter en längre stund, 30 minuter eller mer av statisk bild. När vi byter bilden tar det cirka 10–15 minuter innan de helt klingar av. Detta är alltså inte permanent någonstans men kan vara störande för en del användare.

IPS-panelen ger ett kontrastförhållande som mäter till 1050:1 vilket är ganska typiska siffror för IPS-paneler. Belysningen är flimmerfri och styrs i vanlig ordning av Brightness-reglaget:

Brightness

Ljusstyrka

100

368 nits

80 (förval)

305 nits

46

200 nits

35

160 nits

22

120 nits

11

80 nits

0

40 nits

I sedvanlig ordning kommer dagens skärmar med väldigt hög ljusstyrka direkt ur kartong. 300 nits är ofta mer än vad som behövs även för ljusa lokaler, särskilt när vi väger in den totala ljusenergin som strålar ut från 43 tum och 300 nits. För mörka rum och mild belysning, sikta ned mot 120 nits och lägre.

Färgtemperaturen blir typisk sett allt mer blå ju mer du sänker belysningen. Också det ett typiskt tecken på lysdioder som är direktreglerade i sin ljusstyrka snarare än flimrande pulsbreddmodulerade, PWM. Den senare tekniken medger mer kontroll över färgerna men skapar också flimmer, särskilt när man vill kliva ned i ljusstyrka då bilden merparten av tiden släcks ned.