Ett ämne som varit mycket omdiskuterat under det senaste året är den svenska kemikalieskatten, vilken innebär ett påslag på upp till 320 kronor för elektronikprodukter. Anledningen till att detta införs är för att minska användningen av miljöfarliga kemikalier, som exempelvis flamskyddsmedel.

I ett pressmeddelande informerar nu Skatteverket om att det nya påslaget införs från och med den 1 juli i år. Som tidigare rapporterat baseras skatten på produktens vikt, med ett påslag på 8 kronor per kilo för vitvaror och 120 kronor per kilo för övrig elektronik. Detta innebär att exempelvis en mobiltelefon som väger 145 gram får ett påslag på 17,4 kronor medan en spelkonsol på 3,2 kg slår i maxtaket på 320 kronor.

Förslaget om en kemikalieskatt presenterades redan för två år sedan, då man hoppades att denna skulle få positiva konsekvenser för människors hälsa i och med att exponeringen för miljöfarliga ämnen minskar. Förslaget har sedan dess stött på motstånd från flera håll, bland annat från flera stora svenska återförsäljare som menar att en skatt är fel väg att gå och att den kommer leda till förlorade jobb.

Förutom positiva hälsoeffekter väntas även det nya skattepåslaget innebära 2,4 miljarder kronor i extra intäkter per år för staten.