Förra året lade regeringen fram ett förslag om att införa en så kallad kemikalieskatt på viss elektronik. Tanken med skatten är att minska användningen av farliga kemikalier i elektronik och den skulle innebära en prisökning på upp till 400 kronor för vissa produkter. I regeringens budgetproposition för 2017 bestämdes det att förslaget blir verklighet, vilket fått mycket kritik från olika håll.

Nu går flera av de stora elektronikåterförsäljarna i Sverige samman och publicerar en debattartikel som ifrågasätter skatten. De menar att skatten endast kommer få negativa konsekvenser, då kunder istället kommer leta sig till utländska nätbutiker och de svenska kommer då få svårt att konkurrera. Detta kommer i sin tur leda till 1 000 förlorade jobb i branschen, enligt HUI Research.

Ambitionen om att bidra till en bättre miljö är dock något de står bakom och många av dem arbetar redan med att fasa ut vissa kemikalier. Dock menar de att en skatt är fel väg att gå, då det troligen inte kommer innebära någon förändring hos de stora hemelektroniktillverkarna.

Sverige är en så pass liten del av den globala försäljningen och de menar att en mer effektiv åtgärd skulle vara att förbjuda de farliga kemikalierna rakt av. Staten kommer öka sina inkomster, men det kommer ske på bekostnad av jobben och förluster i form av löneskatt och momsintäkter, menar de.