Processorjätten Intel är inte enbart världens största kretstillverkare, utan även en av få aktörer som fortfarande har de ekonomiska musklerna att kunna sköta design och tillverkning under samma tak. Nu tillkännager halvledarjätten planerna om att färdigställa anläggningen Fab 42 i Arizona, USA.

Historien bakom Fab 42 går långt tillbaka. År 2011 tillkännagavs planerna om att bygga fabriken och att ha den färdigställd till 2013, med målet att använda den för produktion av kretsar på 14 nanometer. Nedgången på PC-marknaden gjorde att Intel istället lade projektet på is och att den tekniken fick skötas i redan befintliga anläggningar i Arizona (Fab 32) och Oregon (D1X, D1D och D1C).

Nu räknar Intel med att ha Fab 42 ska vara redo för produktion om tre till fyra år och att den då ska sköta tillverkning av kretsar på 7 nanometer, efterträdaren till 10 nanometer som väntas introduceras tillsammans med arkitekturen Cannonlake till slutet av året.

Investeringen i Fab 42 beräknas till 7 miljarder dollar och väntas skapa 3 000 nya jobb, plus ytterligare omkring 7 000 i närliggande verksamheter.