En funktion som MSI introducerat på den senaste generationens moderkort är något som kallas M.2 Shield, och som namnet antyder handlar det om en lösning som ska förhindra att SSD-enheter som ansluts via M.2-gränssnittet överhettas och får försämrad prestanda (throttling).

Enligt tekniksajten GamerNexus tester visar det sig dock att lösningen istället ökar temperaturen på enhetens undersida, medan förbättringarna på dess övre del är marginella. Problemet anges vara att värmeskölden hindrar värme från att stiga ut i datorchassit och därefter ledas bort av systemets fläktar.

MSI M.2 Shield består av en kylfläns i aluminium som är utrustad med värmedämpande material. Detta ska ge två resultat. Dels ska SSD-enheten skyddas från närliggande värmekällor, som exempelvis grafikkort, men det ska även sänka enhetens operativa temperaturer. Enheter anslutna över M.2 tenderar att bli betydligt varmare än traditionella SATA-anslutna enheter.

En titt på värmegrafen för testet visar att M.2 Shield sänker temperaturerna för lagringsenhetens övre del med strax under två procent i inaktivt läge och mindre än en procent under belastning. Minneskontrollern får en sänkt temperatur på en procent i inaktivt läge och cirka fyra procent under belastning.

Kretsens undre del får däremot en temperaturökning på strax över fyra grader i inaktivt läge och strax under fyra grader under belastning. Problemet med detta är att kretsen under belastning når temperaturer på nära 94 grader, vilket är högt nog för att kretsen ska skalas ner prestandamässigt (throttlas) för att undvika överbelastning. När/om detta sker beror på värmetaket för aktuell SSD.

Testet summeras med en avrådan från att använda M.2 Shield. Även om det inte ledde till försämrad prestanda i GamerNexus tester ledde det till ökade värmenivåer, vilket kan leda till försämrad prestanda, och MSI uppmanas därför att antingen skapa en helt ny utformning för lösningen eller skrota den helt.