Grafikmakaren Nvidia har under en längre tid varit den överlägset starkaste aktören på grafikkortsmarknaden och står idag för cirka 70 procent av alla sålda exemplar. AMD har dock under det senare året börjat öka successivt och börjat återta en allt större del av kakan.

Enligt en ny rapport från Jon Peddie Research har AMD:s marknadsandel ökat med cirka 10 procentenheter det senaste året. Företaget har gått från 18,8 procent av marknaden till 29,1 procent under samma period i år. Störst är dock fortfarande Nvidia med en marknadsandel på 70,9 procent, som ökat med 0,9 procentenheter från föregående kvartal.

Den största anledningen till ökningen sägs vara gaming och att produkter inom det segmentet blir allt mer populära. Rapporten nämner dock att spelinriktade datorer och grafikkretsar fortfarande utgör en relativt liten del av den totala marknaden.

I övrigt noteras att antal sålda grafikkort är högre än antalet datorer. Detta tros bero på respektive tillverkas teknik för att använda fler än ett grafikkort (Crossfire och SLI), något som är populärt bland entusiaster. Samtidigt som gaming har hjälpt till att lyfta datorförsäljningen förutspås denna falla framöver.