För datorbyggare har det sedan en länge varit givet att en SSD som primär enhet för lagring är en av de bästa uppgraderingarna som kan göras, men någonting som ännu spelar i de mekaniska hårddiskarnas favör är lagringskapaciteten. Det här vill Fixstars Solutions ändra på.

Fixtars lanserar nu två SSD-modeller, en på 10 TB och en på hela 13 TB. Det blir därmed första gången som en SSD-enhet är större än samtliga mekaniska hårddiskar på marknaden, där den största nyligen tillkännagavs av Seagate och är "endast" 10 TB.

Duon använder en egendesignad kontrollerkrets med fokus på stabila hastigheter vid läsning och skrivning, snarare än bäst prestanda. Det sistnämnda stärks inte minst av att de båda ansluts via SATA 6,0 Gbps, som begränsar hastigheterna till 580 MB/s och 540 MB/s vid sekventiell läsning respektive skrivning.

Båda enheter använder 2,5-tumsformatet, men med en tjocklek på 15 millimeter är det ingenting för bärbara datorer. Toppmodellen på 13 TB har dessutom en enorm prislapp på 19 000 dollar, motsvarande hela 200 000 kronor inklusive moms.

Källa: Extremetech.