Slutsats och sammanfattning

Med lanseringen av Radeon R9 Fury X lyfte AMD äntligen på skynket för grafikprocessorn Fiji efter månader av rykten och spekulationer. Redaktionen imponerades av kretsens råstyrka vid höga upplösningar och faktumet att företaget gjort imponerande framsteg när det kommer till energieffektivetet.

Paketeringen ihop med en påtvingad vattenkylningslösning och utlåsning av partnertillverkarnas egna designer smakade dock illa, vilket ihop med en relativt saftig prislapp fick många att rikta blickarna mot den kommande modellen Radeon R9 Fury – där en bantad prisbild och mer konventionella kyllösningar lockade.

IMG_0444.jpg

Med facit i hand från dagens lansering är Radeon R9 Fury en mycket intressant kortlösning, som i partnertillverkarnas händer ger oss ett klart bättre intryck än den vi fick ihop med Radeon R9 Fury X. Fiji Pro som huserar under huven må vara en bantad grafikkrets, men den uppvisar ändå en stor del av sin storebrors styrka när miljontals pixlar ska skyfflas runt.

I den populära upplösningen 2 560 x 1 440 pixlar presterar AMD:s nykomling i snitt 14 procent bättre än Nvidias Geforce GTX 980. Fiji-kretsens fulla styrka visas dock först upp vid skyhöga 4K UHD, där Radeon R9 Fury kan avnjuta hela 22 procent högre prestanda än det gröna lagets populära kort.

Tyvärr lider kortet, precis som sin storebror Radeon Fury X, av bristande prestanda i 1 920 x 1 080 pixlar – en upplösning som fortfarande är förhållandevis populär bland spelare som strävar efter höga uppdateringsfrekvenser. Här ligger Radeon R9 Fury endast 5 procent bättre till än Geforce GTX 980 – en marginal som ytterligare decimeras när de många fabriksöverklockade varianterna av GTX 980 tas med i ekvationen.

Just de fabriksöverklockade Geforce GTX 980-korten är ett visst orosmoment för AMD:s framgångar med Radeon R9 Fury, då merparten av Nvidia-korten som säljs faktiskt kommer med förhöjda frekvenser. Den bristande överklockningspotentialen hos det röda lagets nykomling gör dessvärre även att de inte har mycket att kontra med på den fronten.

När det kommer till energieffektivitet var Radeon R9 Fury X ett stort framsteg för AMD och modellen låg inte alls långt ifrån det Nvidia lyckats åstadkomma med Maxwell. I paketering ihop med luftkylning är dock inte grafikkretsen Fiji fullt lika övertygande, där strömläckage vid högre temperaturer ger märkbart högre förbrukning. Detta innebär i praktiken att det kan skilja sig en del mellan olika tillverkares kort beroende på kyllösningen som används.

Sammanfattningsvis är dock Radeon R9 Fury ett högintressant grafikkort, där omdömet helt enkelt varierar mellan olika partnertillverkares implementationer av modellen. Kortet jämförs kanske inte helt rättvist mot det 1 000 kronor billigare Geforce GTX 980, men landar i ett prissegment där Nvidia inte har något att erbjuda vilket ger AMD exklusivitet på prestandafronten i det gapet.

Asus Radeon R9 Fury Strix DirectCU III

IMG_0442.jpg

Asus implementation av Radeon R9 Fury görs ihop med företagets nya kyllösning DirectCU III och en egen kretskortslösning, där den sistnämda tycks bjuda på generellt lägre spoltjut än AMD:s referensdito – även om det fortfarande finns ett rasslande kvar under belastning.

Tyvärr satsas det inte på någon fabriksöverklockning, vilket ihop med en förhållandevis onödigt aggressiv fläktkurva gör kortet till det svagare av de två kombattanterna i dagens test. Är man dock mer bekväm med ett kyligare kort ur kartong som håller effektförbrukningen på en mer rimlig nivå kan modellen vara ett bra val för spelande i höga upplösningar.

Asus Radeon R9 Fury Strix DirectCU III är ett starkt grafikkort för den som spelar i höga upplösningar.

Fördelar

  • Mycket bra prestanda i spel

  • Stark i höga upplösningar

  • Kompetent kylare

Nackdelar

  • Aggressiv fläktkurva

  • Visst spoltjut för testexemplaret

  • Svag i låga upplösningar

  • Begränsad överklockningspotential

Pris vid publicering: 6 390 kronor

Sapphire Radeon R9 Fury Tri-X OC

IMG_0440.jpg

Sapphire vinner våra hjärtan med sin version av Radeon R9 Fury. Modellen frontas av en ny och större version av företagets kylare Tri-X, vars potentiella kylförmåga och låga ljudnivå imponerar stort i mätningarna. Därtill bjuds även på en mindre fabriksöverklockning som ger kortet en liten men trevlig prestandafördel i tabellerna.

Bland nackdelarna syns ett högre energiuttag, till följd av Fiji-kretsens strömläckage vid höga temperaturer, samt en dos relativt kraftigt spoltjut för testexemplaret, där det sistnämnda tyvärr verkar vara ett vanligt förekommande fenomen hos AMD:s referenskretskort.

Sammanfattningsvis har dock kortet varit en trevlig bekantskap och i det stora hela känns det som ett utmärkt val för den ljudkänslige som vill spela i höga upplösningar.

Tystnad och råstyrka vid höga upplösningar gör Sapphire Radeon R9 Fury Tri-X OC till ett utmärkt val i klassen.

Fördelar

  • Mycket bra prestanda i spel

  • Stark i höga upplösningar

  • Fabriksöverklockat

  • Klassledande kylare

  • Genomgående tyst

Nackdelar

  • Hög temperatur ger sämre effektivitet

  • Spoltjut för testexemplaret

  • Svag i låga upplösningar

  • Begränsad överklockningspotential

Pris vid publicering: 6 490 kronor

Säljstarten för AMD Radeon R9 Fury äger rum tisdagen den 14 juli.