Apple vaknar till liv på allvar i upptakten inför julhandeln. I början av september presenterades den sjätte generationens Iphone och nu är det dags igen, men denna gång handlar det av allt att döma om plattor och persondatorer.

Snacka om Apple-eventet på Mumble

Gänget bakom SpelClockers ställer upp med ett eget rum på SweClockers Mumble för allmänt snack om nyheterna från kvällens presskonferens. Följ instruktionerna och klicka in till Eventkanaler > Apple-event: Uppesittarkväll 99mac för att vara med i diskussionsgruppen. Välkommen!

På torsdagskvällen klockan 19:00 svensk tid inleds en presskonferens under parollen "It’s been way too long". Helt enligt traditionen utlovas en videoström på den egna webbplatsen, som dock endast är åtkomlig med Apples enheter. Resten får hålla utkik efter alternativa vägar, exempelvis direktlänkar till videoströmmen.

Ipad Air 2 och Ipad Mini 3 på ingång

Efter att ha råkat avslöja en del detaljer i förväg är det ingen högoddsare att kvällens sändning till mångt och mycket kommer att handla om en ny generation av surfplattan Ipad. Det gäller både Ipad Air på 9,7 tum och den nedskalade 7,9-tummaren Ipad Mini.

Huvudnyheten är att fingeravtrycksläsaren Touch ID, som är en del av hemknappen, nu även kommer att användas i Ipad. Samtidigt försvinner brytaren "ljud av/rotationslås", sannolikt till följd av fysiska hinder när enheternas tjocklek krymper ytterligare ett snäpp.

Designen är mer eller mindre identisk med dagens modeller, men invändigt väntas en uppdatering till den nya processorn A8X. Om Apple är vanan trogen innebär det kraftfullare grafikdel och bredare minnesbuss än dagens A8, som används i Iphone 6 och Iphone 6 Plus. Det kan även bli aktuellt med en länge omtalad fördubbling av mängden primärminne till 2 GB.

Imac med Retina-upplösning

Skärmpaneler med upplösningen 4K UHD faller i pris. I nästa generation av Apples stationära "allt i ett"-dator Imac kan detta mycket väl vara huvudnumret, men Apple tros sikta högre än så. Bland tänkbara alternativ märks filmformatet 4K med 4 096 x 2 304 pixlar, 5K-upplösning likt Dell UP2715K och även 6K-matris.

Väljer Apple såpass höga upplösningar blir det sannolikt även aktuellt med kraftfullare grafikdelar. Bland tänkbara alternativ finns den nya Geforce GTX 900M-serien med Maxwell-arkitektur samt familjen Radeon Rx M200, där AMD samlar flera generationer Graphics Core Next.

På processorfronten finns inte lika stora möjligheter till uppgraderingar, även om Apple mycket väl kan ta steget från Intel Haswell till den lätt uppdaterade Haswell Refresh. Skillnaden i prestanda är dock ingenting att skriva hem om.

Tveksamt om Macbook Air

Högre upplösning är även på tapeten för Apples bärbara lättviktare Macbook Air, som fortfarande endast finns att tillgå med maximalt 1 440 x 900 pixlar. Att det förr eller senare tillkommer högre upplösningar än så är ingen vild gissning, men det ser inte ut att hända på kvällens evenemang.

Apple brukar nämligen hålla jämna steg med Intel och presentera nya generationer Macbook Air i samband med processorlanseringar. För denna datortyp är nästa anhalt Broadwell-U, som lanseras i det första kvartalet 2015, men Apple har även möjligheten att dra en kanin ur hatten och göra en passivt kyld modell med Broadwell-Y. Den sistnämnda finns redan tillgänglig i begränsade volymer.

Buggfixade IOS 8.1 och nya OS X "Yosemite"

Sist men inte minst blir det även en del nyheter på mjukvarufronten. En ny version av Apples operativsystem OS X aviserades redan i våras, men nu är det dags för den skarpa lanseringen av version 10.10 "Yosemite". Samtidigt väntas Apple kraftsamla i buggfixade IOS 8.1 och rätta till många uppmärksammade fel och brister.

Hur det blir med detta (och lite till) avslöjas under torsdagskvällen.