Installation

arlo_videodoorbell_inst.jpg

Montering

Efter att studerat innehållet i lådan kändes det inte helt uppenbart hur det hela skulle kopplas ihop. Efter insupande av den minimala manualen var situationen i stort sett oförändrad. Nästa uppenbara steg blev Google, som direkt pekade på vad manualen borde sagt: kolla Arlos mobilapplikation!

Jag brukar ofta hoppa över manualer för att direkt kika på den nya tingesten som inhandlats. Uppenbarligen är detta så pass vanligt att vissa anpassat sina produkter efter ett sådant arbetssätt. Det visade sig att man får en fördömlig steg-för-steg-beskrivning i sin telefon i samband med att Arlo Video Doorbell kopplas upp mot Arlo-hub.

arlo_videodoorbell_inst_p1.jpg

Här ges en beskrivning av de verktyg som behövs, samt kortfattad genomgång av lådans innehåll. Monteringen av dörrklockan är inte mer komplicerad än att skruva fast snäppfästet med två skruvar. Om kameran ska vinklas tas även den vinklade plastramen med.

arlo_doorbell_back2.jpg

Vinkelrät mot väggen.

arlo_doorbell_back1.jpg

Vinklad bort från eller mot dörren.

Strömförsörjning

Till skillnad från Arlo Audio Doorbell och de flesta av Arlos kameror går inte Video Doorbell på batteri, utan matas med 16–24 V AC.

Jag noterade i manualen att 230–24 V AC-transformatorn endast inkluderas i paketering avsedd för EU. Jag får därför känslan av att det är relativt vanligt med växelström med lågspänning till dörrklockor i Nordamerika, medan det i Sverige är långt vanligare med batteridrift.

arlo_videodoorbell_pwr1.jpg

Går att få ut 8, 12 resp. 24 V AC

arlo_videodoorbell_pwr2.jpg

Lågspänningssidan får hanteras utan speciell behörighet, medan det krävs elektriker för att koppla in 230 V-sidan då den saknar förinstallerad stickkontakt. Det vill säga en inte supertrivial installation. Detta uppmärksammas i mobilapplikationen.

arlo_videodoorbell_inst_p2.jpg

I det här läget funderade undertecknad lite om det skulle bli så mycket till testpilot. Inget av det som listas ovan hade någon relevans för mitt hem.

Enda sättet framåt här var via medföljande transformator, vilket gör installationen rätt krånglig och framförallt dyr då det krävs en elektriker, vilket inte finns i varje familj. Transformator fungerade i alla fall fint, utan spoltjut eller andra missljud...

Anslut till Arlo-hub

En Arlo-hub är inget krav för att använda använda dörrklockan, det är möjligt att koppla upp dörrklockan direkt mot ett trådlöst nätverk. Har man redan andra produkter och en Arlo-hub kan det ändå vara smidigt att köra även denna via Arlo-hub.

Likt alla andra Arlo-enheter ansluts även denna med Wifi via 2,4 GHz-bandet. Arlo Video Doorbell uppdateras automatiskt till senaste firmware som den i anslutningsprocessen till Arlo-hub.

Precis som Arlo Pro 3-kameror kommer Video Doorbell med 3 månaders prenumeration av Arlo-smart. När den perioden passerat får man endera betala 95 kronor per månad för "Premier", som tillåter upp till 5 kameror och molnlagring för upp till 2K-video, eller "Elite" för 145 kronor per månad för 5 kameror upp till 4K UHD-upplöst material i molnlagring.

Är också möjligt att ha en prenumeration för Arlo Video Doorbell, det kostar då 29 kr/månad för "Premier planen".

Utan prenumeration går det fortfarande att göra detta

  • Live-stream till dator eller telefon

  • Lokal lagring via Arlo-hub (SD-kort eller USB-disk)

  • Tvåvägskommunikation via enhet och mobil

  • Notifiering i mobilen när rörelse detekteras

Det mesta fungerar alltså fortfarande, men är inte lika smidigt som att ha molnlagringstjänsten.

Den sista delen av konfigurationen innan dörrklockan kan tas i bruk är att definiera vilken/vilka delar av arean kameran scannar av som ska starta inspelning och ge notifikation i mobilen, det Arlo kallar "aktivitetszoner".

arlo_videodoorbell_inst_p3.jpg

Integration med andra smarta-hemmet enheter

Arlo är förberedd för integration med Amazon Alexa och Google home, och det går till exempel att få röstassistenten att uppmärksamma dig på att någon tryckt på ringklockan.

Det går även att integrera Arlos produkter i Home assistant och IFTTT. Med IFTTT kan alla möjliga händelsekedjor sys ihop, som att tända smarta lampor (och dumma lampor, med en smart strömbrytare), sända ut ett textmeddelande på sin Raspberry Pi eller Lametric.