Testpilot: Seagate Firecuda 520 – SSD med PCI Express 4.0

Björn Endre tar sig an Seagate högpresterande SSD Firecuda 520, som tar var PCI Express 4.0 kliver upp till hela 5 000 MB/s.

7. Prestanda - HDTune pro

I HDTune Pro valde jag att använda testet där du kan välja att skriva en X MB/GB stor fil till disken. Tanken är att se hur disken hanterar en längre större kontinuerligt skrivning (och sedan lösning).

Jag valde att skriva 160 GB data till disken. Jag valde ett slumpmässigt datamönster vilket bör betyda att det inte är komprimerbart.

hdtune_random_firecuda.PNG
hdtune_random_corsair.PNG
hdtune_random_wd.PNG

Här ser vi en intressant sak. Hos Corsair Force MP500 så sjunker hastigheten dramatiskt från runt 2 000 MB/s till 500 MB/s efter att 16 GB har skrivits. Jag tolkar det som om att cacheminnet är fylld och den nu måste skriva direkt till det långsammare TLC-minnet.

Hos Western Digital WDS250 ser det ännu värre ut men det kan som sagt beror på att det är en äldre halvfull SSD. Men även här sjunker hastigheten till runt 500 MB/s.

Hos Seagate Firecuda 520 kan jag inte se något liknande. Tvärtom så fortsätter den att skriva med en hastighet strax under 4 000 MB/s under hela testet. När jag testade att skriva i 15 minuter i sträck i FIO-testet såg jag inte heller någon dipp i hastighet.