Prestanda - FIO

Jag tipsades om programmet FIO (Flexible Input/Output tester) via en artikel på Ars Technica och var tvungen att testa den. Programmet låter dig skapa olika test-scenarior och sedan testa din SSD med dessa.

4K slumpmässigt, 1 tråd

fio --name=random-write --ioengine=windowsaio --rw=randwrite --bs=4k --size=4g --numjobs=1 --iodepth=1 --runtime=60 --time_based --end_fsync=1

Ännu en gång testar vi här det absolut jobbigaste en SSD-enhet kan uppleva, att slumpmässigt skriva 4 KB-filer via en tråd. Seagate Firecuda 520 presterar bra här även om den inte är mer än 5 procent snabbare än Corsair Force MP500.

64K, slumpmässigt, 16 trådar

fio --name=random-write --ioengine=windowsaio --rw=randwrite --bs=64k --size=256m --numjobs=16 --iodepth=16 --runtime=60 --time_based --end_fsync=1

Detta test simulerar ett system där mycket händer parallellt. Många filer skrivs samtidigt, och operativsystemet och SSD-enheten får jobba med att lägga skrivningar i cacheminne så att de kan göras samtidigt. Hastigheten är den totala som testet rapporterade.

Medan både Seagate Firecuda 520 och Corsair Force MP500 är mycket bättre än Western Digital WDS250, något som också kan beror på att Western Digital-enheten är min Windows-SSD och halvfylld, så är det inte mycket som skiljer dom åt.

1M, slumpmässigt, 16 trådar

fio --name=random-write --ioengine=windowsaio --rw=randwrite --bs=1m --size=16g --numjobs=1 --iodepth=1 --runtime=60 --time_based --end_fsync=1

Detta test ska simulera vad du normalt kan förvänta dig för prestanda i ett system. Filer skrivs i 1 MB-block och återigen jobbar SSD:ns cache och operativsystemet tillsammans med att köa upp skrivningar.

Här upplevde jag en intressant sak. Medan Seagate Firecuda 520 presterade utmärkt fick jag inte ut mer än runt 646 MB/s från Corsair Force MP500. Är det cache minnet som tar slut hos MP500?

Jag lät förövrigt detta test köras i 30 minuter också för att se om prestandan sjunker när jag skrivit massor data, men fick bra prestanda under hela testet.