Testpilot: Seagate Firecuda 520 – SSD med PCI Express 4.0

Björn Endre tar sig an Seagate högpresterande SSD Firecuda 520, som tar var PCI Express 4.0 kliver upp till hela 5 000 MB/s.

3. Närmare titt

firecuda_box.jpg

Seagate Firecuda 520 levereras i en liten låda med drakmotiv. Draken är symbol för Firecuda-serien som är en del i företagets Gaming-sortiment.

firecuda.jpg

Inuti förpackningen hittar du SSD-enheten väl inpackad i plast. Förutom ett litet garantihäfte skickas inget annat med. Skruvar får du normalt med moderkortet så kom ihåg att vara lite försiktiga med dom när du packar upp ditt moderkort. Jag kan tänka mig det är lite svårt att köpa ersättningsskruvar om du tappar bort dom.

Lite mer udda är kanske det faktum att Seagate inte skickar med någon kylfläns för att hålla SSD-enheten kyld. Motiveringen bakom detta från Seagate är att de PCI Express-moderkort som släppts alla kommer med inbyggd kylflän så det är onödigt att skicka med. Moderkortet jag använder, ett Asus TUF Gaming X570-Plus (Wifi) har kylfläns på den ena NVM Express-platsen men inte den andra.

Mjukvara
Seagate skickar inte med någon CD-skiva eller USB-minne med mjukvara utan du får hämta det från Seagates egen webbplats. Där hittar du bland annat en nedbantad version av Arconis Truimage för att kopiera över data från en gammal lagringsenhet.

seatools_1.PNG

Seatools är programmet du ska använda om du vill uppdatera styrmjukvaran eller om du vill hålla koll på hur SSD-enheten mår.

seatools_2.PNG

Programmet erbjuder även lite verktyg för att till exempel säkert radera allt på disken.