Prestanda och kvalitet

Lampans prestation i praktiken har jag faktiskt haft en hel del problem med. Jag har haft problem med att de flesta streaming-kameror, det vill säga webbkameror, är för "dåliga" för att kunna dra nytta av denna lampa. Speciellt om man som jag har en stor skärm som lyser upp ansiktet utöver vanlig takbelysning.

Jag har därför fått simulera en sämre allmän belysning igenom att släcka ner allt i rummet och sänka skärmens ljusstyrka. Innan vi tar en titt på exempelbilderna så vill jag nämna att Elgatos lampa kommer till sin rätt för streamers med en riktigt bra kamera då lampan har ett betydligt mer diffust och starkare ljus än vad du kan få av generell belysning.

pontuswebcam-10.jpg
pontuswebcam-11.jpg

Med en webbkamera som jag har nedan är det däremot betydligt svårare att bevisa fördelen om man inte använder extremfall som jag har gjort. Ovan syns några exempelbilder där min webbkamera (Logitech C920) kämpar för sitt liv för att få in ljus i sensorn och i videoformat skulle detta nästan kännas som ett bildspel. Här är det endast ljus från min skärm och någon ensam lampa i hallen.

pontuswebcam-16.jpg

I denna bild växlar jag om och riktar lampan rakt mot mig där lampan är ståendes så nära skärmen som möjligt. Som ni kan se blir det för mycket ljus för att min stackars webbkamera ska kunna få något omfång. En lösning är att rikta lampan mot vägg/tak och använda max ljusstyrka istället för cirka 40 procent som jag använde här.

pontuswebcam-4.jpg
pontuswebcam-15.jpg
pontuswebcam-14.jpg

Sista bilden är tagen i 2700 k, resten med 7000 k

Härnäst kommer det som i mitt tycke passar den här lampan bäst för den som endast har en lampa. Rikta den mot vägg/tak för att kunna få ett mer diffust ljus som mer efterliknar solljus eller studioljus. Återigen sviker min webbkamera på detaljerna men det går lyckligtvis att avgöra att max detaljrikedom nås då bilden inte lider av brus, samt att video flyter på bra och naturligt.

ComboD.jpg

Slutligen kommer vi till ett extremt svårt scenario som lättare påvisar vad jag försöker illustrera. En jämnare och bättre ljuskälla tillför helt enkelt väldigt mycket. Har du en bra videokamera som kan dra nytta av detaljer förbättras kvaliteten något enormt med det bättre ljuset Elgatos lampa ger.

Kvalite

PRODUKTBILDAIR-12.jpg

Just kvalitet är något som genomsyrar Key Light Air. Själva lampan känns gedigen utan en massa knak och knarr. Hela teleskopdelen samt basen är gjord i metall och väger betryggande mycket. Utöver det är utfräsningen i teleskopdelen genomtänkt och gör lampan gedigen.

Skärmen är relativt reptålig och är också resistent mot smuts och damm. Däremot är lampans baksida en riktig smutsmagnet och är dessutom krånglig att rengöra. Det spelar väl ingen roll i det stora loppet men det bör nämnas.