Prestanda

Efter att ha suttit vid en "vanlig" skärm är det en upplevelse att sätta sig vid en så här bred skärm. Så mycket utrymme!

sweclockers.jpg

I Windows är det nästan lite för mycket utrymme, men det är enormt skönt att kunna lägga upp flera fönster bredvid varandra. Jag är van att ha flera skärmar när jag utvecklar, men jag skulle gärna byta till en ultrabred om jobbet tillät det.

metro.jpg

Det extra utrymmet på skärmen är användbart i spel, särskilt i FPS-spel och racingspel. Du vänjer dig snabbt vid att ha en mycket bredare vy och det är ingen tvekan om att det gör spelen mycket mer uppslukande. Det krävs dock ett ganska kraftfullt grafikkort för att driva skärmen, även om Freesync hjälper till för lite svagare kort.

Jag tycker också att skärmens välvning kommer väl till pass på en sådan bred skärm, vilket jag tror underlättar för att kunna se allt från sida till sida. Just det här störde alltså inte mig, snarare tvärtom.

Bildkvaliteten är bra. Jag fick peta lite i inställningarna och jobba med min kalibrator, men fick till slut till en bild som överlag gav fina färger. Ska jag klaga på något så saknade färgerna kanske lite tryck. VA-paneler kan ibland visa eftersläpning i vissa färger, men det var inget jag noterade i de spel jag spelade (Metro: Exodus, Battlefield V, Civilization VI).

G-Sync?
Skärmen är som sagt inte certifierad som G-Sync-kompatibel, men jag hade inga problem med mitt Geforce RTX 2080. Jag har sett rapporter som nämnt problem med blinkande grafik då och då, särskilt i menyer, men det verkar ske främst när bilduppdateringen är runt 48 bilder per sekund (FPS), nedre gränsen för Freesync. Jag låg alltid högt över och noterade inte något.

Freesync är i sig trevligt, särskilt tillsammans med 144 Hz uppdateringsfrekvens. Som väntat är bilden len och fin utan irriterande artefakter eller "hack" i bilden.

Analys med Spyder 5 Elite
Självklart kunde jag inte hålla mig från att köra igenom en analys med Spyder 5 Elite.

color_uniform_100.PNG
color_uniform_83.PNG
color_uniform_67.PNG
color_uniform_50.PNG
lumi_100.PNG
lumi_83.PNG
lumi_67.PNG
lumi_50.PNG

Spyder 5 visar att det är lite ljusare i de två nedre hörnen och det var något jag också märkte. Det var inte mycket, men jag noterade det när bilden var väldigt mörk.

color_accu.PNG

Godkänd färgåtergivning.

monitor_rating.PNG

Datacolor som ligger bakom Spyder 5 ger skärmen högt betyg i stort sett alla deltester.